Kriptovaluta befektetői mentalitások napjainkban

Szerző: | febr 24, 2023 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A kriptopiacok által kínált pénzügyi szabadság az egyetemistáktól az alapkezelőkig, a Z-generációtól a baby boomerekig sokféle befektetőt vonz magához. Pontosan milyen típusú befektetőkről van szó és mi áll az elszántságuk hátterében?

 

A kriptovaluta kereskedők befektetési stratégiái

Évszázadok óta először a fiat pénzek vetélytársra találtak a kriptovaluták személyében. A BTC 2009-es debütálásakor, a fiat-ökoszisztémáknak nem csak a napi tranzakciók során kell bizonyítania értékét, hanem az általa létrehozott befektetési ökoszisztémát is meg kell védenie.

befektető I Cryptofalka

Forrás: Shutterstock

A személyre szabott pénzügyi igények kielégítésével, a kripto-ökoszisztéma a befektetőket az élet minden területéről vonzotta, miközben kitöltötte a fiat-ökoszisztéma által nyitva hagyott réseket. Míg a világ nagy része csak figyelte az eseményeket, és próbálta megérteni a kriptovaluták mögött rejlő lehetőségeket, az első Bitcoin milliomosok egyre inkább felkeltették a befektetők figyelmét a gyorsan fejlődő terület iránt.

Az érdeklődés növekedésével különböző befektetői osztályok alakultak ki.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A maximalista befektető

Az első Bitcoin tranzakciókat látva, a befektetők szemtanúi lehettek egy határokon átnyúló, peer-to-peer monetáris rendszernek, melynek legfontosabb jellemzője, hogy semmilyen központi ellenőrző- vagy kibocsátó szerv nem áll mögötte, így kiküszöböli a harmadik fél általi ellenőrzés szükségességét, lényegesen lerövidíti az átutalás idejét, mindemellett a tranzakciós költségek is kirívóan barátságosabbak, mint egy banki átutalás esetén.

A Bitcoin maximalisták hisznek abban, hogy a BTC teljes mértékben átveheti a fiat valuták szerepét. Bármilyen piaci körülmények között, teljes vállszélességgel állnak a BTC mögött, így jellemző rájuk a „buy the dip” mentalitás, azaz a mélyponton történő vásárlásra buzdítás, hiszen töretlenül hisznek a BTC hosszútávú növekedésében.

Bitcoin | Cryptofalka

Forrás: Shutterstock

A maximalizmus azonban nem korlátozódik a Bitcoinra. Ez a hozzáállás széles körben elterjedt más kriptovaluták esetén is. A befektetők és kriptórajongók, akik éveket áldoztak az általuk preferált blokkláncok és kriptovaluták növekedésének támogatására, a Bitcoin maximalistáihoz hasonló erős és megingathatatlan hittel rendelkeznek. Az ETH, DOGE, SHIB és XRP csak néhány a sok kriptovaluta közül, amelyek sok főt számláló lojális maximalista táborral rendelkeznek.

 

HODL és kriptovaluta Hodlerek

Mielőtt megismernénk a Hodlerek gondolkodásmódját, nézzük honnan származik a kifejezés.

Az eredeti kifejezés a „hold” angol igéből származik, ami magyarul annyit jelent hogy tartani – utalva ezzel azokra az időszakokra, amikor a befektetők medve piacon sem adják el a pozícióikat. A kripto világban az egyik leggyakrabban használt „HODL” kifejezés egy bitcoin fórumon megejtett 2013-as elírásból származik, ahol a GameKyuubi nevű felhasználó részegen írt bejegyzést arról, hogy ő még mindig tartja a pozícióját.

 

„…Medvepiacon csak akkor adsz el, ha jó daytrader vagy illuzionista noob vagy. A kettő között az emberek tartják a pozícióikat…”.

 

Címnek pedig beírta, hogy „I AM HODLING”. Amit kétszer is megpróbált javítani – valószínűleg az alkoholos befolyásoltság miatt – sikertelenül. Így ránk hagyva a HODL kifejezést, ami a pozíció tartására utal.

Bag holder I Cryptofalka

A Hodlerek olyan típusú kripto befektetők, akik a hosszú távú befektetésekben hisznek. Ez a típusú befektető nem tart a hírhedt volatilis piaci ingadozásoktól, ehelyett inkább a kriptók felhalmozására összpontosítanak. A Hodlerek a kriptovilág minden szegletében megtalálhatók, és köztudottan az egyik legellenállóbb befektetői csoportot képezik.

Az új Hodlerek álma az, hogy idővel legalább egy BTC-vel rendelkezzenek. A BTC felezési ciklusa, és az ebből fakadó kínálat csökkenésén keresztül a Bitcoin Hodlerek olyan jövőt képzelnek el, ahol befektetéseik olyan hozamot hoznak, amely a hagyományos fiat környezetben elképzelhetetlen lenne.

Ez az álom elérhetőbbnek tűnhet más kriptovaluták, például a meme tokenek esetében, mivel a befektetők viszonylag alacsony összegek befektetésével nagy mennyiségű tokent halmozhatnak fel. A Hodlerek egy rétege annak reményében vásárol meme tokeneket, hogy a bikapiacok idején megütik a főnyereményt.

 

A kapkodós: FOMO befektető

A FOMOerek a befektetők egy olyan alcsoportja, amely a befektetések során a legnagyobb hibákat követi el a “fear of missing out”, azaz a kimaradástól való félelemből fakadóan. Ez a viselkedési forma többnyire az árfolyammozgásokkal kapcsolatos aggodalom miatt sarkallja rossz döntések meghozására a befeketőket.

FOMOer I Cryptofalka

Forrás: Shutterstock

 

A FOMOerek hajlamosak minden piaci körülményre negatívan reagálni. Amikor a kriptovaluták ára emelkedik, ezek a befektetők többet vásárolnak, remélve, hogy az árak tovább emelkednek, ennek eredményeképpen sokszor a csúcson vesznek és a mélyponton adnak el. Annak érdekében, hogy ne essünk a FOMO csapdába, ne hozzunk befektetési döntéseket hirtelen impulzusok alapján és mindig ragaszkodjuk az előre meghatározott kereskedési stratégiánkhoz.

 

A céltudatos kripto-befektetők: Traderek

Ők a legcéltudatosabb befektetők, akik elsősorban a napi árfolyamingadozásokra összpontosítanak, és a nyereségszerzési lehetőségeket keresik. A Traderek szorosan figyelemmel kísérik a piaci hangulatot, az új szabályozásokat és fejleményeket, majd technikai elemzést követően az információkat összegezve hoznak befektetési döntéseket.

Trader I Cryptofalka

Forrás: Shutterstock

Függetlenül attól, hogy az árak felfelé vagy lefelé tartanak, a Traderek készen állnak arra, hogy a megfelelő long vagy short pozíciók megnyitásával profitáljanak az árfolyammozgásokból. Ez a típusú befeketetési stílus megköveteli, hogy a befektetők megfelelő mennyiségű likvid tőkét tároljanak kripto tőzsdéken. Az FTX 2022 novemberi összeomlása felhívta a kereskedők figyelmét arra, hogy a portfólió tárolásának legbiztonságosabb módja a tőzsdék helyett, még mindig a hideg tárcán történő tárolás.

 

Neked van már saját kriptovaluta befektetési stratégiád?

A fentiek közül bármely csoportba tartozó kripto tulajdonos generálhat potenciálisan magas nyereséget, amennyiben befektetéseit megfelelő stratégiára alapozza.

Ha még nincs működő stratégiád csatlakozz a Cryptofalka közösséghez, ahol hatékonyan tudsz beletanulni a Bitcoin és a blokklánc világába.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.