Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A kripto befektetések új dimenziója - Mi az az STO?

A kripto befektetések új dimenziója - Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a befektetését képviseli. A security token lényegében egy részvény az adott kripto-startupban vagy blokklánc projektben.

 

Osztalék lehetősége

Az ICO-val ellentétben azonban egy STO token (értékpapír token) egy olyan kriptopénz-alapú vagyoni eszköz, amely értékét egy külső, értékesíthető vagyontárgyból nyeri, például részvényekből, kötvényekből, befektetési alapokból vagy ingatlan alapokból. Így a befektetők lehetőséget kapnak arra, hogy részesedjenek egy cég nyereségéből, illetve részesedésük legyen magában a cégben.

Az értékpapír token a befektetési eszköz tulajdonjogi információit képviseli, amelyeket blokkláncon rögzítenek. Például, ha hagyományos részvényekbe fektetünk be, akkor az ingatlaninformációkat hivatalos dokumentumokban rögzítik és digitális bizonyítványként (például PDF-fájlként) adják ki. Ugyanez a folyamat az STO-nál is, ott azonban blokkláncon rögzítik és tokenként adják ki.

Mivel ezek a befektetési finanszírozási módszerek átfedésben vannak, az STO-k egyfajta hibrid megközelítésnek tekinthetők a kriptovaluta ICO-k és a hagyományos részvénykibocsátás (IPO – Initial Public Offering) között.

 

Miben különbözik az STO az ICO-tól?

Lényegében ugyanarról a folyamatról beszélünk, de maguknak a tokeneknek más tulajdonságaik is vannak.

A STO-k valódi értékkel rendelkeznek és megfelelnek a szabályozási követelményeknek. A legtöbb ICO a coinjait ezzel szemben Utility-Token-ként mutatja be, amelyek hozzáférést biztosítanak a felhasználóknak a vállalat saját platformjához vagy decentralizált alkalmazásokhoz (DApps). Ilyenkor a Coin célja elsősorban az, hogy azokat a különböző platformokon, eszközökön és alkalmazásokban használják. Az ilyen Coinokat elsősorban nem befektetési célzattal vásároljuk.

Az ICO platformok megtudnak bizonyos jogi keretszabályokat kerülni és nem kell regisztrálniuk vagy betartaniuk a szabályozó hatóságok szigorú követelményeit. Ennélfogva a vállalatok kezdeti nehézségei az ICO-k lebonyolításához könnyebben legyőzhetőek, mivel a szabályok betartása érdekében nem kell minden előkészítő munkát elvégezniük. A Coinokat szélesebb körben is eladhatóak, így könnyebben és gyorsabban tudnak a vállalatok tőkét gyűjteni.

Ezzel szemben az STO végrehajtása sokkal nehezebb, mert a cél az, hogy olyan befektetési szerződést kínáljon, amely az értékpapír törvény hatálya alá tartozik. Ezért ezeknek a platformoknak el kell végezniük az előkészítő munkát annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek az erre vonatkozó előírásoknak. Általában csak akkreditált befektetők útján tudnak tőkét gyűjteni, akiknek maguknak is meg kell felelniük bizonyos követelményeknek.

Például az Egyesült Államokban az értékpapír (security) tokeneket egyben értékpapíroknak is tekintik, így ott a SEC (Értékpapír és Tőzsdefelügyelet) előírásaiknak és a jóval szigorúbb feltételeiknek is meg kell felelniük.

 

Melyek az STO előnyei?

Ezt megvizsgálhatjuk mind az ICO, mind az IPO szempontjából.

Az ICO-val összehasonlítva az STO-kat alacsonyabb kockázatúnak tekintik, mivel az értékpapír-törvények, amelyekhez az értékpapír tokenek is tartoznak, gyakran átláthatóságot és elszámolási kötelezettséget követelnek meg. Az értékpapír tokent mögött egy valós vagyoneszköz áll, ami sokkal könnyebbé teszi megbecsülni, hogy a tokent ésszerű áron kínálják-e, ahhoz az eszközhöz képest, ami az alapját képezi. Az „alkalmazás“ tokenek (Utility-Token) esetében általában nehezebb felmérni a tokenek valódi értékét és meghatározni, hogy elfogadható áron kínálják-e azokat vagy sem.

A hagyományos IPO-khoz képest az STO olcsóbb, mivel közvetítőkre például bankokra és brókerekre sincs szüksége. Az intelligens szerződések csökkentik az ügyvédek függőségét, míg a blokklánc csökkenti a bürokráciát. Ez az egész folyamatot nem csak olcsóbbá, hanem gyorsabbá is teszi.

A részvényekre (tokenekre) osztott tulajdon és a lehetőség az éjjel-nappali tőzsdei kereskedelemre tovább erősíti a likviditást a piacon, különösen a hagyományosan nem likvid eszközöknél, mint például a ritka festmények, ingatlanok és gyűjthető tárgyak esetében.

Az STO elérhetővé teszi a piacot a kisebb befektetők számára is, akik ezáltal nagyobb valószínűséggel férnek hozzá fejlettebb technológiákhoz és különleges, egyedi befektetési formákhoz.

És végül, hosszú távon az STO elősegítheti a blockchain általános elfogadását is. Az STO-kat jogilag jobban elfogadottnak tekintik, vagyis a befektetők számára kevésbé kockázatosak. Ez ösztönözheti az intézményi befektetőket a befektetésre és minél több intézményi befektető lép be a kripto piacra, annál kevésbé lesz a piac ingatag. Ez végső soron pedig tovább erősíti az általános blokklánc elfogadását az egész világon.

 

Összefoglalva

Az STO-k megkövetelik a gyakran elítélt, de talán szükséges szabályozást, amely viszont biztonságot nyújt a befektetők számára. Az STO lehetővé teszi egy új befektetői kör számára, hogy belépjen a piacra, ugyanakkor további bizalmat ad a régi befektetők számára a szabályozott rendszerek révén. Az STO-k felhasználása egy következő lépés lehet a finanszírozás demokratizálódása felé és azok számára, akik jelenleg kirekesztettek ezekből a lehetőségekből, lehetővé válik, hogy részt vegyenek benne.
Hozzá kell tenni, hogy egyelőre kicsi még az STO-k piaca, és kevés kriptovaluta tőzsde rendelkezik azokkal az engedélyekkel, hogy képesek legyen értékpapírokat listázni. Azonban régóta emlegetik, és valóban a kripto piac következő nagy durranása lehet az STO téma. 

 

A háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Írta: Germán Péter

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
  3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
  4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
  7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.31% $63,122.12
Ethereum ETH 2.82% $3,054.24
BNB BNB 3.22% $548.57
Solana SOL 6.66% $139.66
XRP XRP 1.40% $0.499
Dogecoin DOGE 2.64% $0.1502
Cardano ADA 2.95% $0.4561
Litecoin LTC 1.03% $80.38
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!