Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mit árul el az ajánlati könyv a tőzsdei kereskedés során?

Mit árul el az ajánlati könyv a tőzsdei kereskedés során?

Az ajánlati könyv tartalmazza egy bizonyos termékre, így például bármely kriptovalutára, a befektetők által kínált vételi és eladási megbízásokat.

Kereskedés a tőzsdén: mi az ajánlati könyv (order book)?

Az ajánlati könyv egy folyamatosan frissülő könyv, amely megjeleníti a különböző termékekre vonatkozó összes vételi és eladási megbízást.  Ez a kereskedőknek információt nyújt az adott eszközök kínálatáról és keresletéről, bepillantást engedve a piaci hangulatba és potenciális árfolyammozgásokba.

Az order book elsősorban azt mutatja, hogy a vevők és eladók milyen árszinteken és milyen mennyiségeket kívánnak venni vagy éppen eladni. Ennek eredményeként az ajánlati könyv mindig két árat tartalmaz: egy vételi és egy eladási árat. A legkedvezőbb vételi és eladási árak folyamatosan változnak az új megbízások bekerülésével a rendszerbe. Azok a megbízások, amelyek egymásra találnak és tranzakcióval zárulnak, azonnal eltávolításra kerülnek az ajánlati könyvből.

Order Book Cryptofalka

A tőzsdei kereskedést alaposan szabályozzák, az ajánlatok beadására és a tranzakciók végrehajtására szigorú előírások érvényesek. Az erőteljes szabályozás célja a résztvevők közötti egyensúly és a kereskedés teljes átláthatóságának biztosítása. Az ajánlati könyvben mindig az legjobb árat kínáló megbízás kerül elsőként teljesítésre.

Ha több ajánlat érkezik ugyanarra az árszintre, akkor azokat az ajánlatokat, amelyek előbb érkeztek, először teljesítik. Ezért a régebbi ajánlatokat elsőként hajtják végre, míg az újabbak később következnek. Mindegyik megbízás rendelkezik egy időbélyeggel, ami jelzi annak beadásának időpontját.

Milyen információkat mutat az ajánlati könyv?

A kriptovaluta ajánlati könyvekkel a legnagyobb kriptotőzsdéken is találkozhatunk, például a Binance-en vagy a Coinbase oldalain. Minden ajánlati könyvet két oldalra osztanak, ezek ellentétes információkat mutatnak be. Az egyik oldal a vételi megbízásokat, míg a másik oldal az eladási megbízásokat. A “mennyiség” és az “ár” fogalmak mindkét oldalhoz kapcsolódnak. A “mennyiség” a kriptovaluta egységeinek teljes mennyiségére utal, amellyel valaki kereskedni kíván, míg az “ár” az egyes egységek értékét jelenti. 

buy&sell Cryptofalka

Az ajánlati könyv mélysége azoknak az árszinteknek a számát határozza meg, amelyeket láthatunk az ajánlati könyvben feltüntetett tételekkel kapcsolatban. A nagyobb mélység esetén előnyhöz juthatunk azokhoz képest, akik csak kisebb árszintig láthatják a könyvet. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy korábban észleljük a  támasz- és ellenállási szinteket, ahol jelentős mennyiségű függő megbízás halmozódott fel.

Limit megbízások a kriptotőzsdéken

Amikor digitális eszközökkel kereskedünk, mint például a bitcoin, az árfolyammozgások kiszámíthatatlannak tűnhetnek. Azonban van egy eszköz a tőzsdéken, amely segíteni tud minket : a limit megbízások. A limit megbízások lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy pontos tervet készítsenek stratégiájukhoz. 

A limitáras megbízások lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy akkor vásároljanak vagy adjanak el egy eszközt, amikor az eléri a kívánt árat. Amint egy limit rendelés be van állítva, a kereskedés automatikusan végrehajtódik, amikor az eszköz eléri a célárat, bár nincs biztosíték arra, hogy ez megtörténik. Ha a kereskedő helyez egy vételi limit rendelést, az eszköz folytathatja az emelkedést, és soha nem éri el a beállított árat. 

Order book Cryptofalka

Ellentétben, ha a kereskedő eladási limit rendelést állít be, az eszköz folytathatja a csökkenést. Ha az eszköz nem éri el a kívánt árat, vagy nincs elég egyező megbízás a beállított ár kitöltéséhez, az csak részlegesen vagy egyáltalán nem teljesülhet. Ezeknek a vételeknek és ajánlatoknak a párosítása vezet végül a kereskedések végrehajtásához. Szerencsére ez a párosítási folyamat már automatizált a legtöbb kereskedési platformon, biztosítva ezzel az hatékonyságot.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -5.07% $67,374.21
Ethereum ETH -8.19% $3,251.19
BNB BNB -6.45% $586.25
Solana SOL -12.75% $153.1
XRP XRP -10.71% $0.5451
Dogecoin DOGE -13.10% $0.1724
Cardano ADA -13.60% $0.5081
Litecoin LTC -12.95% $85.69
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!