A Cryptofalka szerint ez lesz a Bitcoin blokkfelezés hatása

Már 19, 2020 | 0 hozzászólás

A Bitcoin blokkfelezés lázban tartja és szinte szentgrálként szolgál a kriptovaluta szerelmesek életében. Bemutatjuk szerintünk milyen hatása lesz.

 

Bitcoin bányászat alapok

A Bitcoin teljes készlete a programjából adódóan limitált, az új Bitcoinok pedig a blokkjutalommal kerülnek felszabadításra. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a kriptovaluta bányászok a Bitcoin blokklánc rendszerének fent tartásáért a befektetett hardware és energiáért cserébe blokkjutalmat kapnak. Vagyis ahhoz, hogy blokklánc fusson és például fizetési tranzakciókat tudjunk végrehajtani ahhoz számítási kapacitásra van szükség, ezt biztosítják a kriptovaluta bányászok, munkájukért cserébe pedig blokkjutalmat kapnak. Ennek a jutalomnak a mértéke nyilvános és előre meghatározott mennyiségű.

A Bitcoin blokkláncán az eredeti blokkjutalom 50 Bitcoin volt, ami már két felezés után mára csupán 12,5 Bitcoin. A 2020 májusi bitcoin blokkfelezét követően ez az érték tovább csökken 6,25 Bitcoinra. Vagyis elmondható, hogy a múlttal összehasonlítva nehezebb lesz újabb és újabb Bitcoinokhoz hozzájutni. 

bitcoin_blokkfelezés

 

Mi is az a Bitcoin blokkfelezés?

Egy Bitcoin tőzsdei árát a kereslet/kínálat viszonya határozza meg. Így egy Bitcoin árára nagy hatással van az, hogy az mennyire ritka, milyen mennyiség forog belőle szabadon a világban.

A teljes Bitcoin készlet mennyisége: 21 000 000 BTC

A jelenleg már kibányászott, piacon elérhető maximális mennyiség: 18 277 350 BTC

A Bitcoin teljes készletének felszabadítása egy progresszív görbét ír le, vagyis kezdetben könnyű újabb és újabb Bitcoinokhoz hozzájutni, majd ez a görbe egyre felkeményedik és a végén már sokkal nehezebb lesz új Bitcoinok kitermelése. Na és itt jön szóba a Bitcoin blokkfelezés! 

A lenti ábrán kék görbével azt a progresszív görbét láthatjátok, ahogyan az új Bitcoinok bekerülnek a körforgásba. Látható, hogy a végén a görbe meredeksége már szinte nulla és nagyon lassan közelít a 21 milliós célhoz. Ennek az oka a Bitcoin blokkfelezés. ezt a narancs lépcsők mutatják. Jól látható, hogy kezdetben 50, majd 25, most májustól viszont már csak 12,5 Bitcoin fog járni egy kriptovaluta bányásznak egy Bitcoin blokk bezárásáért.

Bitcoin_blokkfelezés-2

Mivel a Bitcoin ár a kereslet/kínálat alapján alakul, így felmerülhet a kérdés, hogy ha kevesebbet bányásznak, nehezebb hozzájutni akkor annak lehet-e árfelhajtó hatása?!

 

Bitcoin blokkfelezés hatása a Cryptofalka szerint

Ha megnézzük a Bitcoin ár grafikonját és PlanB stock to flow modelljét, egyértelműen látszik, hogy van korelláció a Bitcoin ár és a blokkfelezések között .(ezt a cikk végén megmutatjuk). Viszont közel sem olyan formában, mint ahogyan a legtöbben azt gondolják. Mindjárt meg is mutatjuk, hogy miért!

Amikor te a tőzsdén Bitcoint vásárolsz, akkor azt gyakorlatilag nem közvetlen egy kriptovaluta bányásztól veszed meg, hanem attól, akinek ő korábban már eladta (miután kibányászta majd megkapta, mint bitcoin blokkjutalom). Ennek következtében naponta durván 200 000 Bitcoin adás-vétel történik a világban a kriptovaluta tőzsdéken. Ezzel szemben a bányászok jelenleg naponta durván 144 blokk x 12,5 Bitcoin = 1800 Bitcoint bányásznak ki.

Bitcoin_2_Cryptofalka

Látható, hogy a naponta bányászott Bitcoinok csupán durván az 1-2%-át adják a tőzsdei Bitcoin kereskedésnek. Ezért ha tisztán a fundamentális alapokat nézzük, akkor mivel az aktív kereskedésben lévő Bitcoinok 98-99%-a nem “bitcoin blokkfelezésből” származó Bitcoin, ezért rövid távon nincs a Bitcoin blokkfelezésnek nincs olyan árfelhajtó hatása, ahogyan sokan várnák azt. Viszont azért lesz egy csavar a történetben!

Az abszolút matek alapján azt lehet mondani, hogy hirtelen nincs nagy fundamentális hatása a bitcoin blokkfelezésnek, viszont hosszú távon számolva a felezés után kibányászandó koinok napról napra fejtik ki minimális hatásukat. Ezért ha hosszú távról beszélünk akkor viszont tényleg komoly hatása van az eseménynek, csak nem olyan hirtelen, mint ahogyan azt sokan elvárnák. Ezt amúgy a cikk végén közölt PlanB stock to flow modell is jól szemlélteti.

 

A tőzsde pszichológia hatása a Bitcoin blokkfelezésénél

Azonban van egy hatalmas csavar a történetben, ez pedig az emberi elme és a tőzsdepszichológia. Az a bizonyos képletekkel le nem írható valami, amit sokszor FOMO-nak (fear of missing out) vagy FUD-nak (fear, uncertainty, doubts) rövidítünk. A tőzsdéken emberek kereskednek, ők pedig sokszor teljesen irracionális dolgokra képesek. Sokszor ezekből születnek a napok alatt 20 000 dollárt érő Bitcoin árak vagy a Tesla részvények szárnyalása majd bezuhanása.

Rengetegen vannak, akik a Bitcoin blokkfelezésre úgy tekintenek mintha tényleg megfeleződne a készlet, ezzel pedig akár 100%-ot is növekedhetne maga az ár egyből az esemény után. Sokan szinte mániákusan, a szentgrálként tekintenek erre az eseményre. Ez pedig keresletet indukál… Tehát maga a bitcoin blokkfelezés tudatának ténye már befolyásolja a kereslet/kínálat egyensúlyát. A kereslet növekedésének pedig természetesen árfelhajtó hatása is van. Tehát még ha semmi sem történne a készlettek és a fundamentális alapokkal, akkor is már megváltozna a kereslet/kínálat aránya a tőzsde pszichológia következtében.

A blokkfelezésnek ahogyan láttuk rövid távon kis hatása lesz, viszont az emberek már kb. 1 éve erről beszélnek. Ezen spekulációk miatt pedig azt lehet mondani, hogy magát a blokkfelezést már akár bőven be is árazhatta a piac. Ugyanis nem maga az a konkrét 1 nap lesz fontos, amikor megtörténik a Bitcoin blokkfelezés, hanem az azutáni összes nap, ahogyan elkezdi szépen lassan kifejteni a hatását.

Ezért mi azt mondanánk, hogy a Bitcoin blokkfelezés nagy részét a piac már valószínűleg előre beárazza, magának a Bitcoin blokkfelezésnek napján nem sok minden fog történni, maximum némi FOMO és FUD hajtotta manőverek. Viszont azt követően puszta matematikai és fundamentális tényezőknek köszönhetően szépen lassan elkezdi hónapok, évek alatt kifejteni az árfelhajtó hatását.

 

EGY MODELL A BITCOIN ÁR MODELLEZÉSÉRE

Bitcoin ár tökéletesen illeszkedik ahhoz a matematikai modellhez (PlanB), ami a BTC dolláros árától, a mostani szintig mutatja a vezető kriptovaluta értékét.

A Stock to flow modell két fő paramétert vesz figyelembe a Bitcoin ár becslésénél, az egyik a “Bitcoin készlet”, vagyis, hogy hány Bitcoin van körforgásban a BTC blokkláncán (Jelenleg 18,277 millió a 21 millióból).

A másik paraméter pedig a bányászat során a körforgásba kerülő új Bitcoinok létrehozásának sebessége. Jelenleg nagyjából 10 perc telik el két blokk generálása között, egy blokk bezárásáért pedig 12,5 Bitcoin a jutalom.

bitcoin ár stock to flow

Stock to flow modell Forrás: Digitalk/PlanB

 

A Bitcoin, a készletéhez képesti alacsony kibocsátási értéke miatt úgy viselkedik, mint az arany. Vagyis a teljes készlete véges és egyre nehezebb hozzájutni az idő múlásával. Ennek a kettős tényezőnek pedig jelentős hatása van a Bitcoin árra hosszú távon.

PlanB stock to flow ábráján jól látható, hogy a Bitcoin ár milyen szépen követi a matematikai modellt a múlban, valamint jelenleg is pontosan ott van az ár, ahol lennie kell neki a becslés alapján.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!
  3. Elérte a pánik a kripto tőzsdéket, tanácsok zuhanás közepette
  4. Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos
  5. Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?
  6. Pontos matematikai modell a Bitcoin ár meghatározásához
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?

Hogy miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Új technológia ide vagy oda, a legtöbb embert a Bitcoin és a kriptovaluta piacára nem az technológia, hanem a...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Így vélekednek a dollármilliárdos üzletemberek a Bitcoinról

Miközben a világon dúl a koronavírus járvány és kopogtat egy súlyosnak ígérkező gazdasági válság, a kripto közösség reménykedvbe tekint a jövőbe, hogy ez...

Blokklánc a gyakorlatban: logisztika, ellátási lánc

A logisztika, mint iparág az előrejelzések szerint 2023-ra 15,5 trillió dolláros ágazattá fog nőni. Ez nem csak egy hatalmas értékű tevékenység, hanem...

Coin burn – Hogyan működik a Binance Coin égetés?

Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy nem létező, hibás wallet címre küldik, amihez így soha többé nem lehet hozzáférni. Ezzel csökken a forgalomban...

Amit a tőzsdei kriptovaluta párokról tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a különböző kriptovaluta párokról találhattok bővebb információkat. Ezek a párok a legtöbb tőzsdén megtalálhatóak. A két legismertebb...

A blokklánc alkalmazásának lehetőségei az egészségügyben

A blokkláncot és kriptovalutákat bemutató cikkeinkben már részletesen tárgyaltuk a technológia működését és a különböző projektekben rejlő lehetőségeket....

Milyen előnyei és hátrányai vannak a blokkláncnak?

Korábbi cikkünkben bemutattuk a blokklánc (blockchain) működését. Ezúttal az előnyök és a hátrányok megismerésén van a sor. Mint mindegyik ehhez hasonló...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

Satoshi Nakamoto, a titokzatos programozó a Bitcoin mögött!

A kriptovilág domináns valutája, a Bitcoin kapcsán jogosan merülhet fel bennünk, hogy miként jött létre, ki áll mögötte. A létrehozó, ötletgazda személye után...

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (2/2 rész)

A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az...

Facebook Libra: se vele, se nélküle

Abban talán minden kripto hívő egyetért, hogy a digitális valuták széleskörű elterjedéséhez (és ezáltal az árfolyam emelkedéséhez) elengedhetetlen, hogy a...

Kriptovaluta, a jövő pénze vagy egy megfoghatatlan vagyontárgy?

A modern kor emberének 21. századi termékekre van szüksége. Igaz ez a technikai kütyükre, a közlekedési eszközök változatosságára, a lakóhelyünk, élőhelyünk...

Nodes – Csomópontok a Bitcoin ökoszisztémában

A "Nodes" (csomópont) meghatározása nagyban változhat attól függően, hogy milyen környezetben használjuk. A számítógépes vagy telekommunikációs hálózatok...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

A blokklánc biztonságos használatának titkai

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági...

Mi az az altcoin?

A Bitcoinon kívül az összes kriptovalutát, amik blokkláncon futnak altcoin-nak hívjuk (alternative coin). Jelenleg a Bitcoinon kívül több ezer kriptovaluta...

Bitcoin küldés: Hogyan utaljunk Bitcoin-t a pénztárcák között

Ebben az egyszerű, lépésről-lépésre útmutatóban bemutatjuk a Bitcoin küldés folyamatát. A Blockchain.com pénztárcából fogunk Bitcoint a Binance fiókba...

Egy beállítás, amit mindenképpen használj – Kétfaktoros hitelesítés (2FA)

A kétfaktoros hitelesítés (2FA), a többtényezős hitelesítések egyik formája és abban különbözik az egyszerű felhasználónév és jelszó bejelentkezési...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.