Vajon a kriptopiac “immunis-e a monetáris politikára”?

Szerző: | máj 23, 2022 | Kriptovaluta

Egy új tudományos kutatás szerint a kriptopiac “immunis az általános monetáris politikára”. Azonban továbbra is folytatódik a vita arról, hogy a kriptovaluták megtérülését nem-e befolyásolják a globális szinten változó monetáris politikák továbbgyűrűző hatásai.

 

Monetáris politikák hatása a kriptopiacra

A nemzetközi monetáris politika nincs hatással a kriptopénzek megtérülésére – derül ki a Durham University Business School legújabb, “International Monetary Policy and Cryptocurrency Markets” (Nemzetközi monetáris politika és kriptopénz-piacok) című kutatásából. A tanulmányban arra is kitértek, hogy szoros összefüggést találtak a kriptopénzek hozamai és a monetáris politika tovagyűrűző hatása között akkor, amikor az árnyékkamatlábak negatívak voltak.

USD_Cryptofalka

forrás: cnbc.com

Ez az egymásra hatás a Fed “tapering“ folyamat során csökkent. A tapering azt jelenti, hogy leállítják a pénznyomtatást, kivezetik az eszközvásárlásokokat. Ez a közelmúltban ismét kiéleződött, amikor a kriptopénzek újra fellendültek. A kutatók arra keresték a választ, hogy a hagyományos pénzügyi eszközökre és a kriptovalutákra ugyanúgy hatnak-e a nagy nemzetek külföldi monetáris politikájának dinamikus és tovagyűrűző hatásai.

 

Adatgyűjtés folyamata

Ehhez a kutatók az árnyékkamatlábakra vonatkozó napi adatokat használták fel, amelyek a monetáris politikai tevékenységet jelzik az euróövezet, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok esetében. Ezt követően három nagy kriptopénzpiac napi záróárfolyam-adatait elemezték: Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) és Ripple (XRP).

Kutatásuk eredményei szerint a kriptovaluták között erőteljes kapcsolat van, a hozamok pozitív korrelációban állnak egymással az összes vizsgált digitális valuta esetében.

Továbbá az anyag feltárja, hogy a rövid távú árnyékárfolyamok és a kripto hozamok alacsony, negatív kapcsolatot mutatnak, ami azt jelenti, hogy a monetáris politika szigorítása árt a kriptopénzek nyereségének. Alacsony kamatkörnyezetben a befektetők inkább “keresik a hozamot”, ami megerősíti azt a meggyőződést, hogy a kriptopénz portfóliók némi diverzifikációs előnyt kínálhatnak.


Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

“A globális pénzügyi válságot követően a fejlett országok és a feltörekvő piacgazdaságok központi bankjai egy sor nem konvencionális monetáris politikát vezettek be. Nem meglepő, hogy a nemzetközi monetáris politika továbbgyűrűzése különösen fontossá vált, és kihívások elé állította a politikai döntéshozókat. Kutatásunk azonban azt sugallja, hogy a kriptovaluták kevésbé volatilis eszköznek számítanak, amikor ezekről a tovagyűrűző hatásokról van szó.” – mondta Ahmed H. Elsayed professzor.

 

Szinkronizálni kellene a monetáris politikákat? 

A tanulmány alátámasztja azt a feltételezést, hogy a monetáris politikák szinkronizálása az elmúlt években az egyenlőtlen gazdasági fejlődés miatt hiányzott. Az USA továbbítja a gazdasági sokkokat, míg az euróövezet és az Egyesült Királyság küldi és fogadja is azokat.

Ami a kriptovalutákat illeti, a Bitcoin és a Litecoin nettó “sokk-küldőnek”, a Ripple viszont nettó fogadónak tekinthető. Ezek a nagy nemzetközi monetáris tovagyűrűző hatásokra vonatkozó eredmények problémákat okoznak a nemzeti hatóságoknak, és rávilágítanak a szakpolitikai együttműködés jelentőségére.

 

Összefoglalva

Végső soron tehát a kutatók azt javasolják, hogy hozzanak létre világszerte egyenlő versenyfeltételeket a szabályozási arbitrázs kiküszöbölése és a kriptovalutákba történő portfólió-átcsoportosításokból eredő tőkeáramlások hirtelen változásai által okozott pénzügyi instabilitás megelőzése érdekében.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.