Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

Már 25, 2020 | 0 hozzászólás

MI AZ ETHEREUM?
EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM

 

Ethereum legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, Kraken, CEX IO
Konkurencia: EOS, Tezos, Cardano, Tron, Ethereum Classic
Legmagasabb ár: 1422 dollár / 0,1762 Bitcoin
Mélypont: 80 dollár / 0,0161 Bitcoin (2017 óta)

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 10/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

 

ETHEREUM PROJEKT HÁTTERE

Vitalik Buterin (orosz-kanadai programozó) álmodta meg az Ethereumot 2013-ban. Akkoriban a Bitcoin Magazine egyik társalapítójaként felvetette az ötletet, hogy a Bitcoin alkalmazási területeit ki lehetne bővíteni egy saját programnyelvvel app fejlesztés céljából. Ez nem valósult meg, viszont másokkal együtt létrehozta az első okosszerződés platformot.

Vitalik Buterin Ethereum alapító

A hivatalos fejlesztés az Ethereum Switzerland GmbH szárnyai alatt indult meg 2014-ben, ugyanezen év július-augusztusában tartották a nyilvános token értékesítést. Az Ethereum rendelkezik a legnagyobb fejlesztő gárdával világszerte, piaci kapitalizációt tekintve pedig a második legnagyobb kriptovaluta 2016 óta.

 

ETHEREUM GYORSTALPALÓ

2020-ban a legjelentősebb mérföldkő az Ethereum 2.0 lesz. A Phase 0 keretein belül alkalmazni kezdik a tesztelés alatt álló proof-of-stake hálózatot. Ez a bányászatot fogja jelentősen érinteni olyan módon, hogy a tranzakciók validálásába mindenki beszállhat akinek van 32 ETH a tárcájában.

A Phase 1 pedig bevezeti a sharding nevű megoldást ami a skálázhatóságában fogja erősíteni a blokkláncot. Fundamentálisan előnyös lesz egy skálázhatósági fejlesztés, mert a jelenlegi megoldás mellett ezt a tényezőt gondolják az Ethereum jövőbeni gyengepontjának. A fázisok elindítására 2020 márciusában még nincs dátum, az ETH 2.0-át fokozatos bevezetést követően terjesztik ki az egész hálózatra.

Ethereum sharding

 

ETHEREUM TECHNIKAI ELEMZÉS

Az Ether árfolyama mozog együtt a Bitcoinnal a legjelentősebben az altcoinok közül. Minden évben szinte csak január és július között nőtt az értéke Bitcoinban. A 2018 januári ATH óta így is sokkal kevesebb satoshit adnak érte, ezért sokan alulértékeltnek tartják. Altcoin tavasz időszakban jó befektetésnek bizonyul, de ritka hogy napi vagy heti hozamban az élen van a kisebb coinokhoz képest.

Ethereum ár

ETHUSD-1w-20200324

Az aktuálisan forgalomban levő Ether mennyiségénél figyelembe kell venni azt hogy a pénzügyi dAppokban (DeFi) zárolt Ether folymatosan növekszik (2020 márciusban meghaladta a 2,5 milliót), valamint hogy az ICO-k által felhalmozott készlet nagy része 2020-ra már eladásra került. Árfolyama 80 és 370 USD között mozog 2018 augusztus óta, a 2018 januári ATH-tól (1422 USD) a 2019-es csúcs így jóval elmarad. A 370 USD 2018-ban ugyanaz a támasz szint volt az Ethernek, mint ami a 6000 USD a Bitcoinnak, csak 3 hónappal hamarabb esett alá az árfolyam. A 100 USD erős lélektani támasznak bizonyul.

 

ETHEREUM RÉSZLETES ÚTMUTATÓ

Az Ether (ETH) az Ethereum blokkláncon használatos digitális fizetőeszköz. Második generációs kriptovalutaként emlegetik, mivel a Bitcoinhoz hasonlóan proof-of-work algoritmuson futó bányászgépek decentralizált hálózata bonyolítja a tranzakciókat közvetlenül az Ethereum címek között, ugyanakkor a blokklánc egy programozási platform is, okosszerződések futtatására képes.

Az okosszerződést úgy kell elképzelni, mint egy szoftveres kóddá alakított szerződést, ahol a szerződésben szereplő feltételek teljesülése esetén a program automatikusan érvényesíti, vagy lefuttatja a meghatározott forgatókönyvet. Hagyományos szerződéseknél emberi tevékenységek követik egymást a leírtak és a felek megegyezése alapján, így alkalmazás közben felmerülhet nem teljesítés, késlekedés, értelmezési vita, méltányosság, stb. Az okosszerződés mindig ugyanúgy, azonnal és minden beállított elem figyelembevételével fut le, emberi hiba, fizikai akadályok, vagy felülbírálat nélkül. Mindaddig alkalmazható amíg egy folyamat digitálisan történik, pl. egy-egy számla összegének átutalása a gyártónak és a szállítmányozónak miután a nagyker felvitte a beérkezett árut a raktár nyilvántartásba.

Az Ethereum létrehozásának célja hogy, a bányászgépek összessége által alkotott szabadon programozható szuperszámítógép (EVM – Ethereum Virtual Machine) hátteret biztosítson olyan rendszerek kifejlesztésére és alkalmazására, ahol a blokklánc technológia előnyei fontosak lehetnek. Az Ethereum blokkláncon történő tranzakciók áttekinthetők és visszafordíthatatlanok. Ha valaki megír egy okosszerződést a blokkláncon, akkor egy olyan JavaScripthez hasonló elven működő program jön létre, amellyel bárki tud kommunikálni egy Ethereum tárca segítségével valamint minden tevékenység nyilvános és végleges.

A programok kimeneti adatait olvasni ingyenes, ezért bárki számára hozzáférhető, azonban adatot küldeni és beírni az okosszerződésre – tehát lefuttatni a program valamely funkcióját – költséggel jár. Erre szolgál a rendszerben használatos elszámolási egység a Gwei (egymilliárd Gwei = 1 ETH). Cserébe a számítógépes kapacitásért amit valaki biztosít az okosszerződés futtatására, Ethert kap közvetlenül attól aki az okosszerződés által végsősoron éppen használja a gépét.

 

ETHEREUM FIZETÉS MŰKÖDÉSE

A biztonságos és igazságos fizetés logikája a következő: Az Ethereum Yellow Paper-ben meg van határozva hogy egy-egy parancs futtatása mennyibe kerül. Az ár mértékegysége a Gas, ez fix minden alkalommal amikor lefut az adott parancs, tehát közvetlenül a használt parancsonként fizetünk. Az hogy egy Gas mennyi Gwei (tehát Ether) az attól függ, hogy mennyire terhelt a rendszer. Az Ethereum gas station nevű platform kijelzi, hogy a rendszer pillanatnyi állapotában mennyi Gwei egy Gas átlagosan. Egy okosszerződéssel történő kommunikáció előtt meghatározhatjuk, hogy ennyi, ennél kevesebb vagy több Gwei-t szánunk az okosszerződés futtatására.

A bányászgépek törekszenek a többet fizető kliensek inputjait feldolgozni előbb, így a ráfordított forrásunk arányban lesz a sebességgel amit tapasztalunk az okosszerződésen. ETH küldése egyik tárcából a másikba pl. egy olyan parancs ami 21000 Gas-ba kerül. Momentán az átlagos Gas ár 5 Gwei, tehát egy tranzakció 105 000 Gwei=0,000105 ETH=0,013755 USD. A Gas ár mellett a másik fontos paraméter amit meg kell adni a tranzakciók előtt az a Gas limit. Egy program futása során lehet hogy hurokba kerülünk, ezért egy vagy több parancs újra és újra lefut egy hiba folytán. Erre az esetre meghatározunk egy Gas limitet, nehogy egy ilyen malőr lenullázza az accountunkat. Az okosszerződés addig fut amíg az inputok által kiváltott parancsok sorozata véget ér a program szerint, vagy elfogy a Gas limit. Ezekre a paraméterekre az Ethereum tárcák ajánlanak egy ésszerű, de módosítható értéket a tranzakciók előtt, érdemes alkalmazni őket.

Az Ether tehát nem kifejezetten pénz helyettesítése céljából jött létre, hanem inkább egy instrumentum, aminek segítségével decentralizált applikációkat (dApp) lehet futtatni. Ebből kifolyólag nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal mint a Bitcoin, hogy lesz egy véges maximum darabszáma, viszont évente max. 18 millió Ether jöhet létre. Nem digitális arany, hanem digitális üzemanyag. Lehet kereskedni és fizetni vele, vagy spekulálni az értékén, ami mögött a használatából eredő funkció áll, akárcsak az olaj esetében.

 

ETHEREUM ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI

Digitális azonosítás – a blokkláncon létrehozott adat megváltoztathatatlan, tehát nem hamisítható kívülállók által mint pl. egy jogosítvány, vagy kibocsájtók által pl. internetes (vagy bármilyen) szavazás eredménye.

Tokenizálás – Ethereum blokkáncon digitális, visszakövethető azonosítók hozzárendelése nemesfémekhez, részvényekhez, ingatlanokhoz stb. A digitális tokeneket sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb átruházni másra mint bármi mást, mert fizikailag nem kell szállítani, nem kell az ügyletbe bevonni (és kifizetni) lebonyolító harmadik felet és nem vonatkoznak rá hatósági szabályozások (egyelőre).

Adattárolás – a blokklánc fizikailag megosztott jellegéből fakadóan nem egy adatközpontban tartja az adatokat, hanem szerte a bányászgépek hálózatán. A technológiára jellemző kriptográfia és az okosszerződés programozhatósága miatt pedig a titkosítás és egyetlen privát kulccsal való visszafejtés szintén csökkenti az adatvesztés és illetéktelen hozzáférés lehetőségét.

ERC-20 Tokenek – Az Ethereum blokkláncán akár külön kriptovaluták is létrehozhatók saját szabályokkal és új funkciókkal az Ethereum alapvető működésének keretein belül pl.: Tether, Chainlink, BAT, USD Coin, Augur, Enjin. Több mint 200 000 ERC-20 token létezik, a top 100 kriptovaluta nagy része is az.

További említésre méltó területek: választások, egészségügyi applikációk, szerencsejáték, okosszerződés alapú pénzügyek (DeFi), stb.

Az utóbbi években számos nagyobb cég törekszik megragadni a lehetőséget, hogy bizonyos folyamataikat átültessék az Ethereum blokkláncra. A Forbes 2019-es milliárd dolláros cégeinek listájának több mint 50%-a fejleszt applikációkat az Ethereum blokkláncon. Ez ígéretes info ami a technológia érdemeit illeti, de a széleskörű átállás multicégek esetében lassan megy végbe. Ennek előre mozdítása érdekében jött létre az Ethereum Enterprise Alliance nevű szervezet, amely a tagok összehangolt fejlesztései mentén egy nyílt decentralizált Ethereum alapú hálózatot épít. A szervezet nagyobb tagjai pl. a British Petrol, Accenture, Microsoft, ING, J.P.Morgan, Intel, stb.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!
  3. Elérte a pánik a kripto tőzsdéket, tanácsok zuhanás közepette
  4. Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos
  5. Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?
  6. Pontos matematikai modell a Bitcoin ár meghatározásához
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a...

Mi is az a Proof of Stake és a Proof of Work?

A kriptovaluták bányászásának alapját egy konszenzus algoritmus az úgynevezett Proof of Work (PoW) képezi. Más kriptovaluták viszont az úgynevezett Proof of...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

Kriptovaluta, a jövő pénze vagy egy megfoghatatlan vagyontárgy?

A modern kor emberének 21. századi termékekre van szüksége. Igaz ez a technikai kütyükre, a közlekedési eszközök változatosságára, a lakóhelyünk, élőhelyünk...

Mi az a TA? Bevezető a technikai analízis világába

A technikai analízis (TA) egyfajta elemzés, amelynek célja a jövőbeli piaci magatartás előrejelzése, a korábbi ármozgások és mennyiségi adatok alapján. A TA...

Milyen előnyei és hátrányai vannak a blokkláncnak?

Korábbi cikkünkben bemutattuk a blokklánc (blockchain) működését. Ezúttal az előnyök és a hátrányok megismerésén van a sor. Mint mindegyik ehhez hasonló...

Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban

Az átlagos felhasználó a blokklánc kifejezés hallatán egyből a bitcoinra, esetleg valamely másik ismertebb kriptovalutára gondol. A technológia...

Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

A kriptovaluták világát ismerők és nem ismerők számára egyaránt a legnépszerűbb eszköz a bitcoin. Nem csak történeti háttere okán, hanem piaci részesedését,...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (2/2 rész)

Mi az a kriptovaluta bányászat első részében megismerkedtünk azokkal az eszközökkel amelyekkel bányászni tudunk különböző poolokban. Ebben a cikkben pedig...

Bitcoin kereskedési tippek egy veterán tőzsdei kereskedőtől

A tapasztalt kereskedők tanulnak a hibáikból és olyan Bitcoin kereskedési tippek-et állítanak fel, amelyek megakadályozzák, hogy újra ugyanabba a hibába...

Blokklánc a gyakorlatban: logisztika, ellátási lánc

A logisztika, mint iparág az előrejelzések szerint 2023-ra 15,5 trillió dolláros ágazattá fog nőni. Ez nem csak egy hatalmas értékű tevékenység, hanem...

Bitcoin vásárlás: Hol tudunk hozzájutni kedvenc kriptovalutánkhoz?

A mi az a Bitcoin és a blokklánc első, illetve második részében már megismerkedhetünk a Bitcoinnal, illetve a blokklánc technológiával. Ebben a cikkben pedig...

Egy beállítás, amit mindenképpen használj – Kétfaktoros hitelesítés (2FA)

A kétfaktoros hitelesítés (2FA), a többtényezős hitelesítések egyik formája és abban különbözik az egyszerű felhasználónév és jelszó bejelentkezési...

Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?

Hogy miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Új technológia ide vagy oda, a legtöbb embert a Bitcoin és a kriptovaluta piacára nem az technológia, hanem a...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (1/2 rész)

Ebben a részben a kriptovaluta bányászattal fogunk megismerkedni, illetve azokkal az eszközökkel, amelyekkel passzív jövedelemre lehet szert tenni. Elsőre...

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (2/2 rész)

A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az...

Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos

Aki most ismerkedik a Bitcoin és a blockchain világával, nagyon sok idegen szóval találkozhat. Számotokra készítettük el a Cryptofalka kriptovaluta szótárát!...

Nodes – Csomópontok a Bitcoin ökoszisztémában

A "Nodes" (csomópont) meghatározása nagyban változhat attól függően, hogy milyen környezetben használjuk. A számítógépes vagy telekommunikációs hálózatok...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.