Mire utal a BTC és USD forgási sebességének csökkenése?

Szerző: | Sze 15, 2020 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

Gazdasági és ezen keresztül tőzsdei szempontból igazi hullámvasút volt az idei esztendő (és messze még az év vége). A vírus járványtól való félelem miatt az év elején leállt a világ termelése, ami márciusban komoly zuhanásokat és vállalati csődöket eredményezett. Ezt a válsághelyzetet a kormányok világszerte a pénznyomtatás fokozásával, azaz a pénzmennyiség drasztikus növelésével kívánták megoldani. Ha a számok mögé nézünk kicsit, akkor érdekes összefüggésekre figyelhetünk fel.

 

Zakatoló nyomdagépek – növekvő pénzmennyiség

A fenti állítások különösen igazak az amerikai dollár esetén. Valószínűleg nem tévedünk ha azt állítjuk, hogy még soha ennyi dollár bankjegy nem volt forgalomban a világban, mint napjainkban. Az viszont szintén igencsak érdekes, hogy még soha ilyen alacsony nem volt a forgási sebességük. A pénz forgási sebessége ugyanis azt mutatja meg, hogy egységnyi pénz adott időszak alatt hány új tulajdonoshoz kerül.

A dollár forgási sebességét illető negatív rekord egyébként a FED saját augusztus 31-én megjelent adatközlésében szerepel, tehát vélhetően az állítás helytálló.

 

Cantillon- hatás – kapcsolat a pénz forgási sebességével

A közgazdasági terminológia alapján az M2 pénzmennyiség magában foglalja a forgalomban lévő készpénzt, a látra szóló betéteket, valamint a lekötött betéteket. Ez a bizonyos M2 pénzmennyiség az USA-ban elérte a 18 trillió dollárt.  A forgási sebesség viszont 1,125-ös szintre csökkent, ami utoljára a 40-es években volt ilyen alacsony. Az alábbi ábra is ezt mutatja be, hogy amint meredeken elkezdett emelkedni a pénzkibocsátás, azzal egyidőben ,,bezuhant” a forgási sebesség.

M2-USD I Cryptofalka

Ezt az érdekes összefüggést nevezi a szakirodalom Cantillon effektusnak. Az elnevezés Richard Cantillon ír bankár és közgazdász munkásságából ered, aki már az 1600-as évek végén felismerte, hogy a pénzkínálat bővüléséből nem részesül egyformán mindenki.

Napjainkban is azt tapasztalhatjuk, hogy a forgalomba kerülő több trillió dollár ténylegesen nem kerül be a körforgásba. Így valószínűleg akik a kibocsátáshoz legközelebb helyezkednek el, azok teszik el a pénz jelentős részét. Ez a fajta egyenlőtlen jövedelemelosztás egyébként több évtizedes vizsgálatban is megfigyelhető. Ha az Egyesült Államok ide vonatkozó adatait nézzük, akkor a 70-es évek végétől a 2010-es évekig a háztartások jövedelme átlagosan 64%-al növekedett, míg a leggazdagabb egy százalék jövedelme 300 %-al. Ehhez képest a legszegényebb rétegé mindössze 18%-al. Ezek a számok is jól alátámasztják, a pénzteremtéshez kapcsolódó egyenlőtlenségeket.

A helyzet hasonló a Bitcoin esetében, leszámítva egy lényeges különbséget. Ezt az alábbi ábra szemlélteti.

Bitcoin-velocity I Cryptofalka

Forrás: CryptoQuant

 

Az ábra mondanivalója és logikája hasonló a fenti ábrához. Az ár növekszik, a forgási sebesség csökken. Jelentős különbség ugyanakkor a dollárhoz képest az, hogy Bitcoinból nincs lehetőség további néhány milliárd előállítására. A darabszám fixen rögzítet és véges. Ezek alapján az is látható, egyre kevesebb bitcoin forog a rendszerben és jelentősen növekszik a befektetési célú vásárlás.

 

Összefoglalás

A gazdaságban forgalomban lévő pénzmennyiség és annak forgási sebessége között szoros összefüggés van. A válság hatásainak kivédésére bevezetett intézkedés között a pénzmennyiség bővítése volt az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköz. Mint oly sokszor már a történelemben, egy újabb vagyonfelhalmozásnak lehetünk tanúi. Érdekes lesz erre az időszakra pár év múlva visszatekinteni.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. 25 BILLIÓ dollár az USA adóssága, ebből baj lesz!
  3. Ez a pénznyomtatás ellentéte, coinégetés vagy Proof of Burn
  4. Földbe döngölte a fiat pénzeket a hazai sztárbefektető is
  5. Amerikai központi bank 425 milliárd dollárt nyomtat a semmiből
  6. Miért van velünk az infláció? Hogyan védekezhetünk ellene?
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hívd meg a fejlesztőket egy “sörre” 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat egy digitális képzeletbeli sör megvásárlásával. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

Privát csoport korábbi elemzései

Kriptovaluta projekt ismertetők

Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

Mitől 3. generációs kriptovaluta a Cardano? Megmutatjuk!

A kriptovaluta ami a megszokottnál hosszabb tervezés és szélesebb közösség munkájának eredményeképp jött létre. Az Ethereumnál szerzett tapasztalatok alapján újragondolt okoszerződés platform még fejlesztés alatt áll, de az eddigi eredmények és a folyamat kivitelezése magáért beszél. Bemutatjuk a Cardano blokklánc ADA coinját.

Nexo, kriptovaluta hitel és passzív jövedelem a blokkláncon

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

A digitális ezüst! Mit érdemes tudni a Litecoinról?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.