Mi az a kriptopénz ETF és hogyan működik?

Szerző: | szept 19, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A kriptopénz tőzsdén kereskedett alap (ETF) egy vagy több digitális token árfolyamát követi, és számos kriptopénzből tevődik össze.

 

 

Mik is azok az ETF-ek?

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az 1990-es évek közepe óta egyre népszerűbb befektetési eszköznek számítanak a tőzsdén belüli likviditásuk és az alacsony tranzakciós költségeik miatt. Az ETF-ek általában egy adott indexet követnek.

Az értékpapírpiacon az ETF-ek lehetővé teszik a befektetőknek, hogy a kereskedési nap folyamán folyamatosan kereskedjenek a részvényeikkel, szemben a befektetési alapokkal, hiszen azokat csak a kereskedési nap zárásakor adnak lehetőséget a befektetőknek a részvények megvásárlására vagy visszaváltására.

A kriptovalutapiacon egy olyan alapot, amely egy vagy több digitális token árfolyamát követi, és különböző kriptovalutákból áll, kriptovaluta ETF-nek neveznek.

 

Mi az a kriptopénz ETF?

Egy alap akkor tekinthető tőzsdén kereskedettnek, ha megfelel az alábbi két kritérium valamelyikének:

A kriptopénz ETF-ek olyan vállalkozásokba fektetnek be, amelyek a blokklánc technológia létrehozásával és alkalmazásával alakítják az üzleti alkalmazásokat.

A blokkláncalapú ETF-ek az olyan vagyonkezelők, mint a Bitwise vagy a Grayscale által nyújtott kriptopénz befektetési termékekbe vagy határidős és opciós ügyletekbe fektetnek, amelyek árfolyamát az Ether (ETH), a Bitcoin (BTC) és más kriptopénzek alakulásához kötik. Általánosságban a kriptopénz ETF-ek a blokklánc technológia kiterjesztett felhasználási esetét jelentik. A Bitcoin ETF-ek az első olyan kripto ETF-ek, amelyek a digitális eszközök közül a legértékesebb kriptovaluta, a BTC árfolyamát próbálják követni.

BTC ETF I Cryptofalka

A ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) 2021. október 18-án kezdte meg a Bitcoin ETF-ek kereskedését, majd a Valkyrie (BTF) és a VanEck (XBTF) következett. Bár nincsenek olyan ETF-ek, amelyek közvetlenül a Bitcoin azonnali árfolyamához (az aktuális piaci ár, amelyen az alapul szolgáló értékpapír megvásárolható vagy eladható) kötődnek, e termékek kezelői a határidős piacokon keresztül figyelik a BTC árfolyamát. A Grayscale’s Bitcoin Investment Trust továbbá nem elérhető a mainstream közönség számára, mivel nem ETF.

Amellett, hogy közvetett kitettséget kínálnak a BTC-nek, a Bitcoin ETF-ek kockázatot jelenthetnek a befektetőknek, ha az alap a határidős piac jelentős részét birtokolja. Ezért a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, amikor olyan volatilis értékpapírokba fektetnek, mint a kriptovaluták.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

Hogyan működik egy kriptopénz ETF?

A kripto ETF-ek vagy a kriptopénz határidős ügyleteket, opciókat vagy más kripto alapú értékpapírokat birtokolnak, ellentétben a hagyományos ETF-ekkel, amelyek közvetlenül birtokolják a mögöttes eszközt. A cél az, hogy utánozzák az alapvető kriptopénz árfolyam-ingadozását. Előfordulhatnak azonban olyan időszakok, amikor az ETF-ek árfolyammozgásai nem pontosan egyeznek meg az alapul szolgáló kriptopénz mozgásaival, mivel ők maguk nem birtokolnak belőle.

A kriptopénz ETF-ek mögött vagy fizikai kriptoeszközök, vagy pedig származtatott eszközök, például derivatívák állnak. Az előbbiekben a kripto befektetők közvetve birtokolnak kriptovalutákat anélkül, hogy viselnék a közvetlen birtoklásukkal járó költségeket, az utóbbiakban pedig ahelyett, hogy a tényleges kriptovaluták árfolyamát tükröznék, az ETF-részvények árfolyama a származtatott termékek árfolyamának mozgását imitálja.

 

Miért fontosak tehát a kripto ETF-ek?

A legnyilvánvalóbb ok a portfóliódiverzifikáció, mivel a Bitcoin vagy Ether ETF befektetők több kriptoeszközben is kitettséget szerezhetnek, különösen a hagyományos értékpapírpiacokon túl.

Bár a kriptopénz ETF-ek körül szabályozási bizonytalanság van, a tőzsdén kereskedett alapokat birtokló kripto befektetők a következőkből profitálhatnak:  A tőzsdén kereskedett alapokba, például a Proshares Bitcoin Strategy ETF-be történő befektetés elsődleges előnye a megfizethetőségi elem egy volatilis eszközosztályba történő befektetésben.

A kriptopénz ETF-ekbe való befektetés során a tanulási görbe kiszerveződik az elemzőkhöz, így ideális befektetési eszköz a kezdő befektetők számára. A kripto ETF-ek tartása megkíméli a befektetőket az olyan költségektől, mint a letétkezelési díjak, valamint a hálózati és tranzakciós díjak.

BTC ETF I Cryptofalka

Az ETF-szolgáltató felel az alap biztonságáért, ami biztonságérzetet nyújt a befektetőknek, különösen az adathalász-támadások, a kriptolopások tekintetében.

A kriptovaluták vételére és eladására jelenleg nincs teljesen kiépített infrastruktúra. Például, bár egyes tokeneket bizonyos kriptopénz-tőzsdéken kínálnak, másokat nem. A befektetők azonban kriptopénz ETF-ekkel diverzifikálhatják portfóliójukat anélkül, hogy fizetnének az egyes tokenekért.

 

 

Biztonságosak a kriptopénz ETF-ek?

A kriptopénz ETF-befektetésekben részt vevő valamennyi fél ellenőrzés alatt áll, és kereskedéseiket figyelik. Így megakadályozzák a piaci visszaéléseket vagy az illegális tevékenységek finanszírozását. Ennek ellenére a kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett alapokba nagyobb biztonsággal lehet befektetni, mivel azokat szabályozott vállalatok bocsátják ki, és jól ismert, szabályozott tőzsdéken kereskednek velük.

Mindazonáltal az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) számos kérés érkezett a kripto spot tőzsdén kereskedett alapok legitimálására, de Bitcoin spot ETF még nem létezett. A Bitcoin határidős ETF-et azonban néhány vállalkozás már akkreditálta.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A szabályozás mellett tisztában kell lenni a kriptopénz tőzsdén kereskedett alapok befektetéseinek kockázataival is. A kezdőknek vagy a haladó kereskedőknek például meg kell érteniük, hogy korlátozott az alapok választéka ahhoz, hogy elkezdjék a kriptopénz ETF-ek felfedezését. Emellett a rendelkezésre álló alapok csak néhány digitális valutát követnek, és kitettek az olyan kiberbűnözési kockázatoknak, mint például a hackelés.

Továbbá, tekintettel a kriptopénz piac volatilitására, kétségtelen, hogy a kriptopénz tőzsdén kereskedett alapok befektetései esetében is kiterjedt árfolyam-ingadozások tapasztalhatók, különösen a valós fedezettel rendelkező alapok esetében. Ezért minden kriptopénz-befektetés biztonsága a befektetők kezében van, és a különböző pénzügyi eszközök előnyeinek és hátrányainak ismeretétől függ.

 

 

Kriptopénz ETF-ek vs. befektetési alapok

A brókerek és a vagyonkezelő cégek befektetési alapokat kínálnak, amelyek lehetnek aktívan vagy passzívan kezeltek. Az aktív kezelés azt jelenti, hogy a tapasztalt szakemberek aktívan kötnek ügyleteket a hozam növelése érdekében, míg a passzív kezelés esetében az alapkezelők egy adott referenciaértéket vagy indexet utánoznak, hogy annak teljesítményével megegyezzenek. A kriptovaluta befektetési alapok egy vagy több digitális valutába történő befektetésre specializálódnak.

Mint említettük, egy kriptopénz ETF-alap egy vagy több digitális token árfolyamát követi, így meglehetősen hasonlít egy befektetési alaphoz. Ráadásul a meglévő befektetési számlák felhasználhatók mind a kriptopénz befektetési alapok, mind az ETF-ek megvásárlására, és a befektetőknek költséghányadot kell fizetniük.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka