Monero ismertető: mindenki kedvenc privát coinja

Szerző: | okt 19, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

A Monero privacy coin (XMR) a gyakorlatban valósítja meg a tényleges privát fizetéséseket, bemutatjuk hogyan képes erre.

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket. Viszont a coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán van mód, de egyes kriptovaluták alapból tudnak ilyen opciót nyújtani. A Monero az a coin, aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egy tranzakciót.

 

MI AZ A MONERO (XMR) COIN?

 

A Monero (XMR) legfontosabb adatai:

XMR Elérhető: Binance, HitBTC, OKEx, Huobi, Kraken
XMR Konkurenciái: NZEC, DASH, BCN, XVG
XMR Legmagasabb ár:  467 USD – 0,034 BTC
XMR Mélypont: 36 USD – 0,0067 BTC

Fejlesztői aktivitás: 9/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

 

ANONIMITÁS VS TITKOSÍTÁS

 

Az XRM az a kriptovaluta, amiről elsőként esik szó privátcoinok témában. A Bitcoin anonim hálózat, ami azt jelenti, hogy a címeket létrehozó személyek elméletileg sehol nincsenek nyilvántartva. Egy bankszámla nyitásnál a bankban kötelező megadnunk a személyes adatainkat, a TB számlánkat az állam kezeli, a Revolut appban is azonosítanunk kell magunkat. Egy anonim rendszerben azonban nem kapcsolható össze a számlatulaj a számlaszámmal mindaddig, amíg meg nem adja a publikus címét valakinek. Az aki megkapta a címet, ezzel minden korábbi és elkövetkező tranzakciót nyomon követhet (pl. a blockchain.com-on). Amikor Bitcoinnal fizetünk, ezt szó szerint a pultos orrára kötjük egy kávéért. Ezt elkerülhető, idő- és költségigenyes coinmixeléssel, vagy használhatunk olyan kriptót, ami a mainnet szintjén rejti a tranzakciót.

 

 

A Monero (’érme’ eszperantó nyelven) 2014-ben indult a Bytecoin forkjaként. Proof-of-work algoritmus és az anonimitás mellett titkos tranzakciók jellemzik. A bányászat ASIC rezisztens, tehát bárki beszállhat az új coinok kitermelésébe és a hálózat biztosításába egy erőmű kapacitású algoritmus specifikus gép nélkül is. Hét fejlesztő dolgozik a Moneron, akiből öt inkognitóban van. Eddig David Latapie és Riccardo Spagni vállalták a nyilvánosságot. Egyes coinok felkínálják a titkosítást opcióként az átutalások előtt, az XMR utalások viszont alapértelmezetten fedettek. Ez alatt három dolognak az elrejtését értjük: a küldő címe, a fogadó címe és a küldött XRM mennyisége.

 

MONERO KÜLDÉS PRIVÁT MÓDBAN

A küldő címének titkosítása:

A ring tranzakció teszi visszakövethetetlenné. Oly módon, hogy a validálást a blokklánc elfogadja nodeok egy csoportjának (ring) bármely egyenrangú tagjától, anélkül hogy a küldő és validátor közötti kapcsolat egyértelműen megjelenne. A csoportból az aláíró node azzal az egyszeri költési kulccsal hitelesíti a tranzakciót, ami a küldő kimeneti adataiból származik. A nem aláíró csoporttagok pedig korábbi valid tranzakciós kulcsok közé keverik az aktuális átutalást, elfedve ezzel az egyszeri kulcsot. Az elv nem új találmány, csak a Monero tette blokkláncra. Egy cég vezetőségének például nem kell közölnie a dolgozókkal, hogy egy döntés melyik részét ki hagyta jóvá, a döntés mindenki számára érvényes az vezető testület fennhatósága jogán. Amit a Monero közöl a blokkláncon, az egy kevert adat, amivel a küldő hitelesítésre kerül, de ez nem visszafejthető. Tehát akinek fizetünk nem tud belenézni a használt tárcánkba.

 

 

A fogadó címének titkosítása:

Hasonló módon egy egyszeri titkos címmel (stealth address) van elrejtve, ezt a címet adja meg az, aki XMR utalást vár. Ami beérkezik erre a címre, az automatikusan jóváíródik a fogadó saját, nem publikált címére az utaláskor. A fogadó úgy kaphat utalásokat, hogy rajta kívül senki nem ismeri azt a címet, amin az XMR coinjait tartja. Van mód egy XMR tárca áttekintésére az xmrchain.net-en. A publikus kulcs és egy olvasási kulcs megadásával nyomon követhetjük, vagy (csak olvasási) hozzáférést adhatunk valakinek a tranzakcióinkhoz és egyenlegünkhöz. A küldéshez egy külön küldési kulcsra van szükség, ez jelenti a tárca birtoklását végső soron. A Bitcoin esetében a privát kulcs kiszivárgásával bárki kiutalhatja a BTC-t akivel valaha volt pénzmozgásunk. A Moneronál a publikus kulcs nem ismert mások számára, eggyel nehezebb gyorsan kirámolni a tárcát.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Az utalások összegének titkosítása:

Azért fontos elrejteni, mert a blokkláncon zajló tranzakció beazonosítható lenne pusztán az összegből. Egy külső szemlélő, aki sejt egy adott átutalást egy XMR tárcába, láthatja például a tranzakció idejét, ha visszanézi a várt összeget az xmrchain.net-en. Összeg helyett az utalásban egy kód szerepel, ami egyértelműen meghatározza a tranzakció XMR mennyiségét a fogadó és a ring számára. A címeken felülíródik az költhető egyenleg, a küldött összeg pedig nem jelenik meg sem publikusan, sem a validálásban résztvevő szereplők számára.

Mindez a felhasználó élmény szintjén nem bonyolítja a használatot, a küldés más coinoknál megszokott módon egy fogadó cím beírása, azonosítás a küldés kulccsal, összeg megadás és küldés gomb. Szükség esetén van mód arra is, hogy egy utalás az összeggel és a címekkel utólag igazolható legyen. A küldő a Monero kliens felületén a tranzakció történetből a fogadó címével kifejtheti az utalás igazolását egyenesen a blokkláncról arra az esetre, ha a fogadó letagadná, hogy megkapta a pénzt. Az ebben szereplő fogadó cím csak a saját olvasási kulcsával tekinthető meg, viszont a küldő elutalt érvényes tranzakciója egyértelmű.

 

A MONERO A DARK WEB FIZETŐESZKÖZE?

 

A teljes titkosítás értelemszerűen kézenfekvővé teszi az XMR-t pénzutalásra a fekete piacon. A fizetés lekövethető útja kockázatot jelent annak, aki részt vesz benne. A privát coin számlák mindaddig rejtve maradnak, amíg a tulajdonosaik fel nem fedik azokat. Természetesen a Bitcoin körültekintő használata dominál a dark weben, egy BTC cím azonban túl sok információval szolgál annak, aki esetleg ismeri és figyeli a publikus cím használóját. Akinek letöltendő szabadságvesztés múlik ezen, az előnyben részesíti a Monerót, nem ritkán ez a coin az egyetlen fizetőeszköz amit elfogad. Szerencsére a követhetetlen eredetű pénz nem 2014-ben jelent meg, illegális tevékenységre és adóelkerülésre továbbra is a készpénz a favorit.

Annak érdekében, hogy a bűnözőknek ne legyen nagyon könnyű dolguk a rejtett utalásokkal az IRS (USA adóhivatal) meghirdetett egy hackathlont 625,000 USD díjjazással, amit kifizet annak, aki megtalálja a módját a Monero és más privát coinok nyomon követésének. Nem biztos, hogy fogunk tudni róla ha eredménnyel járnak, mivel az USA kormánya megtarthatja magának ezt a lépéselőnyt. Egy ilyen fejlemény viszont vélhetően nem tenne jót az XMR árfolyamának, 2016-ban amikor a Monerot felfedezte magának a dark web, egy hónap alatt nyolcszorosára ugrott az értéke. A fő funkció ledőlése ennek az ellenkezőjét is okozhatja. A CypherTrace cég állt elő legutóbb egy módszerrel aminek segítségével valamilyen szinten beazonosíthatóak a küldő címek. 

 

monero irs

 

A kriptovaluták nyomon követhetősége és illegális használata a tisztességes szereplőknek is gondot okozhat. Olyan BTC, ami korábban részt vett egy felderített bűntényben, felkeltheti a hatóságok érdeklődését a pénz jelenlegi gazdája iránt. Ezért azt kevésbé szívesen birtokolnánk, mint más BTC-t. A Moneronál a küldő és fogadó elfedése miatt az XMR coinok előélete teljesen ismeretlen, ezért minden körülmények között ugyanannyit érnek, mint bármelyik másik.

 

MIK AZOK A LEGÁLIS HELYZETEK AMIKOR JÓL JÖN EGY XMR-HEZ HASONLÓ PRIVÁT COIN

 

Egy publikus blokkláncon a cégeknek nincs nehéz dolguk kifigyelni bizonyok költési, kereskedési szokásokat, ha profilozzák a címhez tartozó személyeket. Ez olyan, mintha megmutatnánk a fizetésünket mindenkinek akinél kártyával fizettünk. Az üzleti életben a partnerek nem szeretnék felfedni az anyagi helyzetüket és más fizetéseiket, mert véletlenül az alapján kapnak árajánlatokat, vagy a beszállító meg tudja saccolni a vevőink számát. Aki ezeket elkerülné az vagy Monerot vagy valamilyen más titkosítást használ.

 

A kriptovaluta tőzsdék címei tipikusan olyanok, amiket érdemes és könnyedén lehet is figyelni. A Whalealert egy olyan Twitter account ami posztolja is a nagyobb kimenő és bejövő kriptovaluta mozgásokat. Az aranyszabály szerint nagy tőkét veszélyes tőzsdén tartani, tehát a piacra küldött coin rövid időn belül a kínálati oldalra kerül, ami már a beutaláskor megindíthatja az eladói nyomást. A tőzsdére áramló XMR ezzel szemben addig nem válik nyilvánvalóvá, amíg be nem kerül az ajánlati könyvbe. Az átlagos volatilitás egy kriptovalutánál jobb ha alacsony, annak érdekében hogy értéktárolásra alkalmas legyen, a plusz spekuláció amit a bálnák látható műveletei okoznak a Moneronál nem történik meg.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9. Mitől 3. generációs kriptovaluta a Cardano? Megmutatjuk!
  10. Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.