Nem fogad el többé kriptovalutákat a Wikipédia

Szerző: | máj 3, 2022 | Kriptovaluta

Nyolc év után a Wikipédia leállítja a Bitcoin és az Ethereum adományok elfogadását. A BitPay-en keresztül lehetett eddig fizetni.

 

Vita előzte meg a Wikipédia döntését

A Wikimedia Foundation korábban Coinbase-en, majd a BitPay-en keresztül elfogadta a Bitcoint, az Ethereumot és a Bitcoin Cash-t. Miután a közösség néhány tagja három hónapig tartó heves vitát robbantott ki a kriptovaluták előnyeiről és hátrányairól, a Wikipédia anyaszervezete egy közleményt adott ki, amelyben a következő állítás fogalmazták meg:

” A Wikimedia Foundation többé nem fogad el semmilyen adományt Bitcoinban, Bitcoin Cash-ben vagy Ethereumban”.

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy az alapítvány megkérdezte a közösségét, hogy mit gondolnak a kriptovalutákról. Itt a válaszadók több mint 70%-a azt mondta, hogy le szeretnének állítani minden kriptovaluta adományozást. 

Nem fogad el többé kriptovalutákat a Wikipédia

Forrás: businessinsider.com

„A Wikimédia Alapítvány úgy döntött, hogy megszünteti a kriptovaluták közvetlen elfogadását az adományozás eszközeként. Ezt a döntést az (önkéntesek és az adományozó) közösségek legutóbbi visszajelzései alapján hozzuk meg” – áll az alapítvány közleményében.

Az alapítvány 2014-től kezdett el elfogadni Bitcoint. Akkoriban azzal érveltek, hogy a Bitcoin adományozási lehetőségként történő hozzáadása elősegíti, hogy a Wikimedia Alapítványhoz való hozzájárulás „a lehető legegyszerűbbé és átfogóbbá váljon”. A Wikipédia történelmileg nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy globális platform legyen, jelenleg 326 különböző nyelvű tartalmat támogat.

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

Az adományok nagy része nem kriptovaluta volt

Az alapítvány kezdetben együttműködött a Coinbase-szel, hogy elfogadják a Bitcoin adományokat. Majd a BitPay-re váltottak, hogy megkönnyítsék a további kriptovaluták adományozását az őket támogatni vágyóknak.

Maga a Wikipédia kriptovaluta kitettsége aligha volt jelentős a tilalom előtt. 2021-ben a Wikimedia Foundation mindössze 347 különböző adományozótól kapott kriptovalutát. A Wikimedia Foundation közösségi kapcsolatok szakértője, Julia Brungs azt írta, hogy a kriptoadományok az alapítvány tavalyi bevételének mindössze 0,08%-át tették ki, és az alapítvány “soha nem tartott kriptovalutát”.

Nem fogad el többé kriptovalutákat a Wikipédia

Forrás: businessinsider.com

„Az elmúlt pénzügyi évben is a Bitcoin volt a leggyakrabban (adományozásra) használt kriptovaluta. Soha nem tartottunk kriptovalutát, és az adományokat naponta azonnal konvertáljuk fiat valutára (USD). ” – írta Brungs még januárban.

 

Összefoglalva

Amikor januárban elkezdődött a kriptovaluták adományozásról szóló vita, Molly White szoftvermérnök és a Wikipédia szerkesztője megjegyezte, hogy a közösség mindössze 400 tagja vett részt a vitában. Így kérdéses, hogy ez mennyire tekinthető egy átfogó véleménynek. Ugyanakkor az eseménynek mindenképpen van hírértéke, a piacra gyakorolt hatása önmagában valószínűleg nem lesz jelentős.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka