Sikertelen kriptovaluta projektek temetője

Szerző: | dec 2, 2022 | Kriptovaluta

A CoinGecko kutatása szerint a “meme coin szezon” okolható a vártnál nagyobb számú halott projektért a tavalyi évben. De hogyan fest idén az eredmény?

 

3 322 kripto-projekt dőlt be 2021-ben

A CoinGecko a platformján 2014 óta gyűjti össze halott kriptovaluta adatokat, amelyekből kiderül, hogy 2021 kiemelkedő év volt a deaktivált vagy halott érmék tekintetében, amikoris összesen 3 322 projekt húzta le a rolót. Szokatlan módon a kripto-tél közepe felé a halott tokenek száma az idei évben jelentősen kevesebb, mint az előző évben, mindössze 951 darab. 

Ahogy a bikapiac 2021-ben felgyorsult, összesen több mint 8 000 projekt szerepelt a CoinGecko-n. A mostani felállás szerint azóta “közel 40%-ot deaktiváltak vagy töröltek a listáról”. Ez 2,5-szer több, mint a 2020-ban listázott, de megbukott kriptovaluták száma, és 3,5-szer több, mint a 2022-es eredmény.

kripto I Cryptofalka

Forrás: CoinGecko

 

A halott érmék 2021-es jelentős növekedését magyarázva a platform a tavaly uralkodó “‘meme coin szezonra” hárította a felelősséget. Ekkor rengeteg projekt bukkant fel névtelen fejlesztőcsapatokkal, amelyek “kevés vagy egyszerűen semmilyen kézzel fogható értéket” kínáltak a befektetőknek. Ezek a projektek gyakran azért is buktak meg, mert a fejlesztői csapat alacsony elkötelezettséget mutatott, de annál nagyobb bevételt várt.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Évente átlagosan 947 kripto-projekt hal meg

Jelenleg kb. 13 130 coin szerepel a CoinGecko-n, ami jelentősen több, mint a 2021-es 8 000 db érme. Mégis 2022-ben eddig lényegesen kevesebb projekt hullott ki. Ez annak is köszönhető, hogy idei piaci körülmények között kevésbé volt népszerű az ötlet, hogy valaki egy meme coin-t indítson. 

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a CoinMarketCap jelenleg több mint 21 900 tokent listáz. Így a CoinGecko adatai nem adnak teljes áttekintést a piacról. Ennek ellenére a CoinGecko 2021-et “anomáliás évnek” bélyegezte. A 2021-es adatok nélkül, azaz a 2018-as, 2019-es, 2020-as és 2022-es adatsorokat vizsgálva kijelenthető, hogy évente átlagosan 947 kriptoprojekt hal meg.

kripto halott I Cryptofalka

Forrás: financemagnates.com

 

Annak megállapításához, hogy egy kripto-érme halott vagy deaktivált a CoinGecko azt vizsgálta, hogy a token:

  • rendelkezett-e az elmúlt 2 hónapban kereskedési aktivitással
  • a hírekben vagy ellenőrizhető forrásokból származó közvetlen jelentésekben átverésként vagy rug-pull-ként szerepelt-e
  • a projekt önmaga kérte a deaktiválást a platformról

Ez utóbbi akkor történik, ha a csapat feloszlik, új brandet épít, megszünteti a projektet, vagy olyan jelentős token-változásokon megy keresztül, hogy a régi token illikvid vagy halott lesz.

 

Túl sok kriptovaluta projekt létezik?

Többször láttuk már, hogyan lehet egy szempillantás alatt új altcoinokat létrehozni. Tokenek bukkantak fel órákkal azután, hogy Will Smith felpofozta Chris Rock-ot az Oscar-gálán, majd Erzsébet királynő halála után a piacokat elárasztották a nevét viselő meme-coinok. Egyes kritikusok úgy érzik, ez ízléstelen és azt állítják, hogy “rossz fényt vet a kriptora”.

Az egyik fő ok, amiért a lakossági befektetők vonzónak találják például a mém-érméket, hogy általában csak néhány centbe, vagy akár a cent töredékébe kerülnek. Technikailag az alacsony ár nem jelent sokat, mert ezeknek az érméknek hatalmas készletei vannak. Mégis, egy bizonyos mém-érme millióit tartani más érzés, mint egy töredéknyi ETH-t vagy BTC-t birtokolni.

Egyes kritikusok szerint ez azt bizonyítja, hogy a piac mennyire nem hatékony. Mi értelme van a bitcoin-nak, amelynek 21 millió darabos fix készlete érhető el, ha korlátlan kínálat van más érmékből is?

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

cryptofalka kriptovaluta csoport discord

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.