Vélemények Joe Biden kriptot érintő elnöki rendeletéről

Szerző: | márc 12, 2022 | Kriptovaluta

Már egy ideje szivárognak különböző pletykák az Egyesült Államok törvényhozásából, arra vonatkozólag, hogy az elnök kriptovalutákkal kapcsolatos szabályozásokra készül. Ez azért is fontos, hogy kialakulhasson idővel egy tisztább szabályozás és ezáltal a bizalom is a digitális pénzekkel kapcsolatban. Arról már írtunk, hogy rendelet készül a digitális eszközökről, ezúttal annak politikai és szakmai fogadtatását is bemutatjuk.

 

Rendelet a kriptovalutákról

2021 januári elnöki beiktatása óta már a 82. elnöki rendeletet írta alá a minap Joseph R. Biden az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Ez önmagában nem sok érdekességet rejtene, hiszen az elnöknek mindenhol vannak hasonló feladatai. Kormányrendeleteket, jogszabályokat és egyéb a jogalkotás és jogbiztonság szempontjából fontos dolgot látnak el kézjegyükkel.

A 82. rendelete azonban a digitális eszközök szabályozói keretrendszerével kapcsolatos, aminek több szempontból is komoly jelentősége van. Az egyik az ország globális súlyából adódik. Azaz ami az USA-ban kripto témában megjelenik, annak általában komoly hatása van az egész ágazatra. A másik ok pedig a szabályozás várható irányával és az amerikai jegybanki pénzzel függ össze.

A rendelet aláírására a tervek szerint már februárban sor került volna, de az időközben kibontakozó ukrán-orosz helyzet miatt ezt el kellett halasztani. Hírek szerint aztán pont az utóbbi esemény, illetve az annak következtében kivetett szankciók helyezték ismét előtérbe a rendeletet. Ebben ugyanis három helyen is utalnak rá, hogy a decentralizáltságuknál fogva pont a kriptovaluták lehetnének alkalmasak az Oroszországot érintő pénzügyi, gazdasági szankciók részbeni megkerülésére.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
 

 

Vélemények viharában

Amint az a politikában lenni szokott, az ehhez hasonló eseményeket mindenki képes a saját szemszögéből értékelni és arra a részre rávilágítani, ami számára és a támogatói számára fontos és megfontolandó. Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere azt próbálta kiemelni, hogy a rendelet ,,számos haszonnal jár a nemzet, a fogyasztók és a vállalkozások számára”. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a technológiában rejlő esetleges veszélyekre is.

Az ismert kripto kritikus, a massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren is azt hangsúlyozta, hogy a rendelet nagyon helyesen világít rá a kripto veszélyeire és szerinte a kormánynak ,,komoly szabályozókat kell meghatározni, mielőtt túl késő lenne.”

Nem volt mindenki ilyen határozott, kritikus véleményen. A kriptovaluták támogatója, a wyomingi szenátor Cynthia Lummis, maga is tart bitcoint. A rendelettel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy bár egyetért az elnök pénzmosás elleni harccal kapcsolatos szándékaival és valóban fontos az amerikai nemzeti érdekek védelme, ám szerinte a digitális valutát használók túlnyomó része olyan törvénytisztelő állampolgár, akiknek a szándéka csak a jelenlegi pénzügyi rendszer javítását célozzák meg. Véleménye szerint szükség van átgondolt szabályokra a stabilvalutákat illetően, ugyanakkor továbbra is kétségeit fejezte ki a jegybanki digitális valutával (CBDC) kapcsolatban.

Biden executive order I Cryptofalka

Forrás: Cointelegraph

Politikusok mellett természetesen az ágazat képviselői is megszólaltak a rendeletet illetően. A ,,Kripto Tanács az Innovációért” (Crypto Council for Innovation) is kifejtette álláspontját. A 2021 áprilisában létrejött szervezetnek tagja többek között a Coinbase vagy a Gemini nevű tőzsdék, amelyek az ágazat meghatározó szereplői. Ők alapvetően a pozitív fejleményeket üdvözölték a rendelet kapcsán, mint egyfajta ,,holisztikus és informált” megközelítést. Elmondták továbbá, hogy készek együttműködni a törvényhozással annak érdekében, hogy Amerika a kripto innováció globális vezetőjévé válhasson.

 

Összegzés

Akármelyik oldalról is szemléljük a rendelet tartalmát, egyet kell értenünk a kripto fizetési platform, a Circle ügyvezetőjével, Jeremy Allairevel. A rendeletre úgy kell tekinteni, amely lehetőséget ad a témában való tájékozódásra és tájékoztatásra.

A rendelettel a törvényhozás azt a szándékát fejezte ki, hogy elismeri a kriptovaluták jelentőségét és nyitott a velük kapcsolatos egyeztetésekre és beszélgetésekre. Ebből a szempontból nézve viszont mindez valóban rendkívüli dolog, amely megnyitja az utat a digitális pénzeket magában foglaló szabályozott és kiszámíthatóbb jövő felé.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka