Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

Litecoin (LTC) árfolyam grafikon és piaci kapitalizáció

Litecoin (LTC) jelenlegi árfolyama $88.33 és $6.45 B kapitalizacióval rendelkezik. A Litecoin ára 1.55% up változott az elmúlt 24 órában, amit a (LTC) árfolyam grafikonon tudsz megtekinteni.


 • litecoin
  Litecoin (LTC)
 • Live Price
  $88.33
 • 24h %
  1.55%
 • Market Cap
  $6.45 B
 • Volume
  $419.36 M
 • ATH
  $410.26
 • Available Supply
  73.02 M LTC
 • Rank
  14

 

Litecoin (LTC) árfolyam grafikon


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

 

Litecoin (LTC) ár kalkulátor

 
Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka
[/et_pb_image]
[/et_pb_column]

Mi az a Litecoin (LTC)?

A Litecoin (LTC) a leghosszabb ideje van jelen a nagyobb altcoinok között. A kriptovaluták folyton változó piacán releváns maradt a Bitcoin mellett, mivel eredetileg pontosan ugyanúgy működött, csak négyszer rövidebb blokkidővel és olcsóbb tranzakciós díjjal. Digitális ezüstként utalnak rá, mert a Bitcoin értéktároló funkciójával kevésbé bír, viszont fizetőeszköznek gyorsabb és olcsóbb alternatívát kínál. 

A Litecoin saját blokklánca a Bitcoin másolata Scrypt algoritmusra, ezért a Bitcoin különböző fejlesztései tesztelhetők egy kisebb piacú kriptovalután a Litecoinnal. A fizetési céllal használt LTC címek a kasszánál a vásárlókhoz köthetők, a számla elrejtése érdekében titkos tranzakciókra is lesz opció. A MimbleWimble protokoll fog gondoskodni arról, hogy egy fogadott vagy küldött tranzakcióval ne lehessen betekinteni az érintett LTC számlákra.

Ma már az LTC nagyobb részét ASIC gépekkel bányásszák, a blokkidő 2.5 perc, viszont a blokkfelezés 840 000 blokkonként van, ezzel a Bitcoinnal párhuzamosan csökken a beáramló új coin mennyisége.

 

HOGYAN JÖTT LÉTRE A LITECOIN?

A Litecoin a Bitcoin ötletének a kisebb léptékű, alacsonyabb költségű megvalósítása. A Bitcoin életútjának igen korai szakaszában, 2011 októberében jelent meg Charlie Lee jóvoltából. Ő korábban a Googlenél, a Litecoin megalkotása után pedig a Coinbasenél dolgozott. A Litecoin sokban hasonlít a Bitcoinra, de nem közös a gyökerük. Ez nem egy leágazás, illetve hard fork a Bitcoin blokkláncáról. Sokkal inkább a Bitcoin forráskódjának lemásolt, módosított és GitHub-ra publikált változata. Charlie Lee nem egy jobb Bitcoint akart adni a világnak, hanem egy Bitcoin jellegű kriptovalutát amit a Bitcoin közösség mikrotranzakciók bonyolítására használ. Saját bevallása szerint kb. 1 hét tervezést és 4 óra kódolást fektetett bele a projekt technikai megvalósításába.

A Litecoin megjelenése előtt léteztek más kriptovaluták, amelyek szintén a Bitcoin ötletén alapultak. Nagyon szűk körben ismert és bányászott coinokról volt szó, jellemzően komolytalan fejlesztői háttérrel. Viszont a blokkidő, blokkméret, algoritmus, vagy előbányászás témaköreiben változatos megoldásokat vonultattak fel, ezek ihlették a Litecoin sajátos, Bitcointól eltérő tulajdonságait.

Charlie Lee

Charlie helytelennek találta azt, hogy a Bitcoin genezis blokkjában egyszerre kibányászott 1 millió BTC a kezdetekben meglehetősen koncentrálttá tette a coinok megoszlását a közösségben. Satoshi 2011-ben (de akár ma is) feje tetejére állíthatta volna az árfolyamot 1 millió BTC tőzsdére küldésével a saját haszna érdekében. Az LTC esetében a mainnet indulása előtt Charlie mindössze 150 LTC-t bányászott magának, így az új valuta vonzóan demokratikus módon kezdhette meg az elterjedését a Bitcoin iránt érdeklődők körében. A Litecoin genezis blokkjának a hozzárendelt üzenetében Charlie Lee Steve Jobs 2011-es halálról emlékezik meg. Mégpedig az erről szóló aktuális NY Times újságcímmel. Ennek az a jelentősége, hogy hitelesen igazolja azt, hogy a blokk nem jöhetett létre a Litecoin exploreren feltüntetett időpont előtt, tehát amikor a cikk megjelent.

 

MIK A KÜLÖNBSÉGEK ÉS HASONLÓSÁGOK A BITCOINNAL?

A Litecoin Scrypt algoritmusa szintén egy proof-of-work rendszer, akárcsak a SHA-256 a Bitcoinnál. Viszont egy blokk kibányászásának ideje kb. 2.5 percre van beszabályozva, tehát a Bitcoin blokkidejének a negyedére. Ez jóval gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé! Ezzel párhuzamosan a maximum készlet a Bitcoin készletének négyszerese, 84 millió Litecoin. A blokk jutalom felezések pedig 840 000 blokkonként (szintén kb. 4 évente) történnek a kezdeti 50 LTC jutalomtól kiindulva. Annyira a Bitcoin tulajdonságaira építkeztek ezek az alapvető tényezők, hogy a Litecoin lett az a kriptovaluta, aminek még egy saját fehér könyve sincs. Viszont a piaci kapitalizációja meghaladja  már az 1 millárd dollárt is.

A digitális ezüst megközelítés volt az a húzás Charlietól, ami a Litecoin népszerűségének hátterében áll. A Bitcoin, mint digitális arany hasonlat továbbgondolása egy olcsóbb, nagyobb mennyiségű kriptovalutára. Kellően találó volt ahhoz, hogy megragadja bárki figyelmét és képet adjon a különbségekről. Ugyanúgy, ahogy az ezüst sem szoríthatta ki az aranyat, a Litecoin szerepe az akar lenni, hogy ne kelljen minden kisebb költésnél kivárni és kifizetni a Bitcoin blokkidejét és hálózati díját. 2020 júniusban például a BTC tranzakciós díja kb. 1 USD, míg az LTC-é csupán 0,01 USD.

 

LITECOIN BÁNYÁSZAT

Amit a kriptovaluta bányászatról általában tudni érdemes azt itt olvashatod.

A Litecoin Bitcointól eltérő algoritmusának az volt az egyik jelentősége, hogy a két coin egymás mellett létezzen. Míg az SHA-256 a CPU nagyobb feldolgozási sebességét részesítette előnyben a Bitcoin hashelés során, a Scrypt hardwerigénye inkább a RAM-nak kedvez. Az erős grafikus kártyákkal (GPU) rendelkező számítógépekkel lehetett Litecoint bányászni, tehát nem konkurenciája egymásnak a két coin, bányász hardver szempontból. A Bitcoin Cash estenként át tudja csábítani a Bitcoin bányászokat a bányászgépeikkel együtt a BCH infrastruktúrájához, mivel ugyanazon az algoritmuson fut mindkettő.

Régen a kriptovaluta bányászat a meglévő számítógépeink kreatív kihasználása volt némi passzív jövedelem reményében, de ma már a nagyobb coinok algoritmusain a CPU vagy GPU bányászat nem veszi fel a versenyt az algoritmus specifikus gépekkel (ASIC). Többé nem PC-ket állítanak csatasorba az új coinokért, mindenki annyi és olyan célgépet üzemeltet, amilyen arányban szeretne különböző coinokat bányászni. A Scrypt algoritmus korlátozza a chip egy négyzetmiliméterére eső egy másodperc alatt feldolgozható hashek számát, pont azért, hogy nehezebb legyen olyan erőműveket építeni, amelyek kiszoríthatják a bányászatból az amatőröket. Ennek ellenére pl. a Bitmainnél megoldották, hogy legyen ipari teljesítményű Litecoin bányászgép, ami kifejezetten erre a célra van optimalizálva.

 

antminer

 

LITECOIN MINT BITCOIN TESZTNET

A Litecoinnak a mikrotranzakciók bonyolításán túl más szerepe is van a Bitcoin által uralt kriptoszférában. A 2015-ben Bitcoin frissítéseként felmerült SegWit megoldást a Litecoinra korábban vezették be, éppen annak érdekében, hogy élesben megfigyelhető legyen az átállással járó kockázatok alakulása a (2017-ben) negyedik legnagyobb működő kriptovalutánál. A SegWit rövid lényege az, hogy a tranzakciónak a digitális aláírás részét leválasztja a tranzakció adatokról, így az 1 MB méretű blokkba több tranzakció fér. Így végeredményképpen csökken az infrastruktúra terheltsége. A SegWit maradt, és kis késéssel a Bitcoin blokkláncán is aktiválták.

Lightning Network volt a következő nagyobb újítás, a kriptovaluták használatának elősegítése érdekében. Itt olvashatsz a Lightning Networkről általában, ebben a cikkben csak a Litecoin és Bitcoin viszonylatában érintjük a technológiát. A két coinnál egyszerre (2018 március 15.) lépett életbe a Lightning Network. A Litecoinnak mindenképpen célszerű volt részt vennie a megoldás elterjedésében, hiszen pont a Lightning Network kínálja azt az idő és költség csökkentést a tranzakciókban, ami miatt a Litecoin is létrejött. A Lightning Litecoin a Lighning Bitcoinhoz képest hasonló előnyöket hordoz – olcsóbb a fizetési csatornák megnyitása, és gyorsabb tranzakciók.

 

Lightning Network

Itt nem kifejezetten a Litecoin megfigyelése volt a cél a Bitcoin hálózatára kiterjesztés előtt, hanem inkább a kétféle coin egy rendszerben történő együttműködése. A Lightning nodeokon megoldható az, hogy a rendelkezésre álló kétféle coin között átválthatjuk a tranzakciónkat mivel az átutalások a nodeokon vannak nyilvántartva. Ezt a tőzsdéket kihagyó valutaváltást „Atomic Swap’-nak hívják, és két fél között biztosítja a kriptovaluták biztonságos cseréjét. A Lightning Network számos használója között azonban a Litecoin és Bitcoin cseréjével teljesített átutalások alkalmasak elrejteni az eredeti küldő címét.

 

CHARLIE LEE KAPITULÁLT?!

A Litecoinnal kapcsolatban gyakran felmerül az az ellentmondásos tény, hogy Charlie Lee 2017-ben eladta az összes LTC-t ami a birtokában volt. Ezzel nem hagyta el a projektet, csak szerette volna feloldani azt az érdekütközést, ami a 2017-es mánia fázisban eléggé kirajzolódott. Miszerint a tweetjeivel próbálja felhúzni a saját LTC vagyonának az értékét. Valójában a Litecoin első embereként nyilvánvaló, hogy megnyilatkozik az általa létrehozott kriptovaluta aktualitásairól, viszont egyre kevésbé figyeltek rá az emberek úgy mint fejlesztőkr. Ez mellett pedig egyre inkább lekereskedték a közösségi média aktivitásait.

Egy ponton ezért úgy döntött, hogy ez kellemetlenül centralizálttá teszi a Litecoin árfolyamának megítélését, ezért a coinjaival együtt megszabadult a nyilvánvaló befolyásoló szereptől. Charlie kiszállója 205 USD körül volt, ami a 350 USD eddigi csúcstól elég távol áll, ennek ellenére van aki úgy érzi, hogy pusztán az anyagi nyereség áll az egész kapituláció mögött. Azt azonban tudni kell, hogy a profitot a Litecoin Foundationnak adományozta a coin további támogatása érdekében! Az is ismert, hogy a Litecoinja csak a vagyonának egy kisebb részét tette ki még 2017-ben is.

 

MIMBLEWIMBLE ALGORITMUS

A Litecoin célul tűzte ki hogy a tranzakciói lehetőleg titkosított formában menjenek végbe, annak érdekében, hogy ne tudjon mindenki belenézni a számlánkba, akinek fizetünk vele. A módosított proof of work algoritmus lényege az, hogy a blokkok a hálózaton egy nagy tranzakcióként jelenjenek meg, így a két és fél perces blokkidő alatt bonyolított összes tranzakció egyben validálódik, a nagy mennyiségű input és output pedig a coin mixeléshez hasonló módon keveredik, sem a címek, sem pedig az összegek nagysága nem látható. A tervek szerint a MimbleWimble 2021-ben kerül kiterjesztésre a fő láncra, a MimbleWimble tranzakciók nem az ismert grafikus felületű tárcákból lesz használható, hanem manuálisan kell majd publikálni a tranzakciókat. Ezek a tranzakciók David Burkett fejlesztő ígéretének megfelelően kisebb tárolási kapacitást igényelnek majd a blokkláncon, ezért gyorsabbak és olcsóbbak is lesznek.

A coinok visszakövethetetlenségének van egy olyan előnye is, hogy egy adott coin “múltja” a homályba vész. Tekintve, hogy a kriptovalutákat előszeretettel használják illegális tranzakciókra is, egy-egy felderített múltbéli bűntényben szereplő konkrét coin bárkinél lehet, ami gyanúba sodorhatja a jelenlegi tulajdonosát. Adott esetben a hatóságok látókörébe kerülhetnek olyan vétlen emberek, akik egy ponton a vevői oldalán voltak a bűnözők eladásainak.

Ha szeretnél részletesebb altcoin bemutatókat olvasni, akkor látogass el az altcoin összefoglaló oldalunkra.

Ha erről a coinról nem lenne információ, akkor feltöltés alatt van még. Ez esetben nézz vissza később.

 

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.