Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Tether nem nyitott az auditra, vajon mit rejteget?

A Tether nem nyitott az auditra, vajon mit rejteget?

Hétfőn a Tether közzétette a BDO független könyvvizsgáló cég által ellenőrzött, 2023 második negyedévére vonatkozó megbízhatósági véleményét. Azonban továbbra is kérdéses, hogy a stablecoin kibocsátó miért nem készített még teljes könyvvizsgálói jelentést. Talán rejteget valamit?

A Tether ismét elutasította a könyvvizsgálatot 

A július 31-én közzétett konszolidált tartalékjelentés (CRR) a vállalat június 30-i állapot szerinti eszközállományának pillanatfelvétele. A BDO munkájából kiderül, hogy a Tether tartalékai továbbra is rendkívül likvidek, a befektetések 85%-át készpénzben és készpénz-egyenértékesekben tartja. Ha hihetünk az új igazolásnak, a Tether (USDT) úgy tűnik, hogy körülbelül 850 millió dollárnyi többlettartalékkal rendelkezik. Ezzel a második negyedév végére a teljes többlettartaléka megközelítőleg 3,3 milliárd dollárra nőtt.

Elméletileg egy igazolás megerősíti a pénzügyi adatok pontosságát. Ez azonban sokkal szűkebb körű, és csak azt követeli meg, hogy a külső vállalat igazolja, hogy egy adott állítás igaz. Míg a könyvvizsgálat alaposan megvizsgálja a vállalat teljes pénzügyi helyzetét. A Tether azon döntése, hogy továbbra is az igazolással - és nem a könyvvizsgálattal - kívánja bizonyítani stabilitását és fizetőképességét, ellentmondásos. Végül is, miért ne lehetne a lehető legátláthatóbb, ha nincs mit rejtegetni?

A tét is nagy. A CoinMarketCap szerint a Tether messze a legnépszerűbb stablecoin és összességében a harmadik legnépszerűbb kriptovaluta. Ráadásul az egész kriptoparadigmának az átláthatóságon kellene nyugodnia. Az a tény, hogy az egyik legnagyobb szereplő félmegoldásokat választ, az egész szektor hírnevére rányomja a bélyegét. Ha az iparág legnagyobb szereplőitől nem várható el, hogy teljesen átláthatóak legyenek, veszélyes precedens jön létre.

Az audit hiányának veszélyei 

Az olyan vállalatok számára, mint a Tether, amelyek eszközfedezetű stablecoinokat bocsátanak ki, a tartalékok átláthatósága kiemelkedően fontos. Ezek nélkül a kibocsátók nem tudnak bizalmat építeni a termékük stabilitása iránt. Annak érdekében, hogy a kötöttséget fenntartsák, a kibocsátók a stablecoinjuk forgalomban lévő készletének értékével megegyező, nem blokklánc-alapú eszközöket tartanak. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy a Tether jó egészségnek örvend. Tether | Cryptofalka Audit nélkül azonban nem láthatjuk a teljes képet. Ez a tény kritikát vált ki a jelenlegi és korábbi szabályozókból egyaránt. Egyikük nemrég "mamut kártyavárnak" nevezte a Tether-t. Az algoritmikus stablecoinok kissé másképp működnek, a token kínálatának szabályozásával, hogy szinten tartsák az árat.

Nemcsak a Tether titkolózik 

Nem a Tether az egyetlen kriptodeviza nagyágyú, amely elkerülte a teljes auditot. Tavaly december 7-én a Binance, a bolygó legnagyobb kriptotőzsdéje, a Mazars által a Proof-of-Reserves-re vonatkozóan kiadott egy megállapodás-eljárást (AUP). Egy AUP esetében a könyvvizsgáló tényszerű megállapításokat tesz, anélkül, hogy átfogó véleményt adna a pénzügyi kimutatásokról.

A gyakorlatlan szem számára ugyanolyan alaposnak tűnhet egy ilyen jelentés. Az AUP-ok azonban csak egy pillanatképet adnak egy adott területről, amelynek vizsgálatát az ügyfél kérte. Míg a könyvvizsgálat teljes körű és valós elemzést jelent. Nem sokkal később, december 16-án a Mazars felfüggesztett minden munkát a kriptoiparral, arra hivatkozva, hogy "aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, ahogyan ezeket a jelentéseket a nyilvánosság megérti".

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.18% $66,559.04
Ethereum ETH 6.42% $3,260.36
BNB BNB 4.33% $584.15
Solana SOL 6.94% $153.94
XRP XRP 5.28% $0.5184
Dogecoin DOGE 5.67% $0.1653
Cardano ADA 4.46% $0.4919
Litecoin LTC 3.07% $82.13
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!