Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptorajongóknak kötelező: Bitcoin Pizza Budapesten!

Kriptorajongóknak kötelező: Bitcoin Pizza Budapesten!

Május 22-én ünnepli a blokklánc közösség a Bitcoin Pizza Day-t, ennek alkalmából idén a Digó pizzéria a Cryptofalkával együttműködve limitált kiadású csak májusban elérhető bitcoin pizzával készült!

Nápolyi kemencében sült tészta a legkiválóbb olaszországi feltétekkel: San marzano paradicsomszósz, fior di latte mozzarella, olasz csípős szalámi, bazsalikom pesto és szárított paradicsom. Bitcoin rajongóknak kötelező! 🤩🔥🍕

📍 Fogyaszd helyben a Bitcoin pizzát itt: Budapest 1075, Kazinczy u. 32. 📍
🛵 Vagy rendeld házhoz a Wolt & Foodora alkalmazásán! 🛵

 A Digóban most Te is beleharaphatsz a Bitcoin Pizzába!

Május 22-én ünnepli a blokklánc közösség a Bitcoin Pizza napot, ennek alkalmából idén a Digó pizzéria limitált kiadású csak májusban elérhető bitcoin pizzával készült! Még nem ismered a Digót? Mindent elmond, hogy európa legjobb pizzázóinak ranglistáján 2021-ben egészen a 8. helyig meneteltek a srácok!

bitcoin pizza I Cryptofalka Forrás: Tripadvisor

Igazi sikersztori a nápolyi pizzát készítő Digó, korábban a Street Kitchen is írt már róluk. Fatüzeléses nápolyi kemencében 480 fokon, kevesebb, mint 90 másodperc alatt sül ki a hosszúkelesztésű tészta a legkiválóbb olaszországi feltétekkel: San marzano paradicsomszósz, fior di latte mozzarella, olasz csípős szalámi, bazsalikom pesto és szárított paradicsom. Kóstold meg, garantáltan nem fogsz csalódni!

Nyitvatartás:
Hétfő 17.00 - 22.00
Kedd 17.00 - 22.00
Szerda 17.00 - 22.00
Csütörtök 17.00 - 23.00
Péntek 17.00 - 23.00
Szombat 13:00 - 23:00
Vasárnap 12:00 - 22:00

Bitcoin pizzával írt történelmet 2010-ben Hanyecz László

A Bitcoin Pizza Nap egy korai kriptovaluta rajongónak állít emléket, aki 2010. május 22-én két pizzát vásárolt 10 000 bitcoinból. Ez volt az első alkalom, amikor valaki fizikai áruk vásárlására használta fel a bitcoint. Természetesen ebből a történetből sem maradhat ki a magyar szál; a szóban forgó személy ugyanis Hanyecz László magyar származású floridai programozó volt, aki egyben korai bitcoin-bányászként tevékenykedett.

bitcoin pizza I Cryptofalka

Az akkor 28 éves Hanyecz szerint kezdetben csak körülbelül 20 ember cserélt bitcoint oda-vissza, és sok bányász még ingyen is adta azt azzal a céllal, hogy "terjessze az online valuta hírét".

10 000 bitcoint fizettek két pizzáért

Május 18-án Hanyecz a Bitcointalk.org nevű fórumon bejelentette, hogy pizzát szeretne vásárolni - lehetőleg két nagyot - bitcoinból. Felajánlott 10 000 BTC-t annak, aki hajlandó megrendelni és elhozni neki.

10 000 bitcoint fizetek pár pizzáért... talán 2 nagyért, hogy maradjon másnapra is. Szeretem a hagymát, paprikát, kolbászt, gombát, paradicsomot, pepperónit, stb... csak a szokásos dolgokat, semmi fura halas feltét vagy ilyesmi. Ha érdekel, kérlek, szólj, és megegyezhetünk.

bitcoin pizza I Cryptofalka Forrás: Bitcointalk.org

Május 21-ig még mindig nem sikerült találnia senkit, akivel a bitcoinos pizza-tranzakcióját lebonyolíthatta volna. Aztán végül másnap valaki elfogadta az ajánlatát. Ez volt az a lépés, amellyel később beírta magát a tranzakció a történelembe.

"Csak azt szeretném mondani, hogy sikeresen elcseréltem 10 000 bitcoint 2 pizzára."

A pizzákat a Papa John's készítette, Hanyecz pedig egy 19 éves Jeremy Sturdivant ("jercos") nevű fiatalembertől vásárolta őket.

bitcoin pizza I Cryptofalka

"Nem voltam biztos benne, hogy tényleg elfogadja valaki. De azt gondoltam, hogy viszonylag nagy összeget ajánlok. Megrendeltem Jercostól, ő pedig gondoskodott a kiszervezésről. Egyedül azon aggódtam, hogyan fog ideérni a pizza, ugyanis a vevő brit volt!"

 

📍 Fogyaszd helyben a Bitcoin pizzát itt: Budapest 1075, Kazinczy u. 32. 📍
🛵 Vagy rendeld házhoz a Wolt & Foodora alkalmazásán! 🛵

 A "hiányzó darab" a bitcoin történelemben

A következő évtizedben ugyanezek a bitcoinok értéke meglehetősen meredeken emelkedett. Ha Hanyecz eladta volna a teljes készletét a bitcoin 68 990 dolláros történelmi csúcsán, akkor körülbelül 690 millió dollárt keresett volna, ami elég lett volna 46 millió nagy Papa John's pizzára darabonként ~20 dollárért.

"Próbálok nem gondolni rá. Először is, semmi értelme, másodszor pedig az őrületbe kergetne, ha így gondolkodnék. Nem hiszem, hogy hiba volt. Ez olyan, mintha visszamehetnél az időben, és megvehetnéd a Google részvényeit, amikor 1 dollár volt, vagy ilyesmi."

Hanyecz úgy véli  ez volt "a hiányzó darab", amely a bitcoint mindennapi fizetési móddá tehette, nem pedig olyan eszközzé, amit "az emberek csak azért vesznek, hogy megpróbáljanak meggazdagodni".

bitcoin pizza I Cryptofalka

"Pizzát kaptam azért, mert hozzájárultam egy nyílt forráskódú projekthez. Általában a hobbi pénznyelő, de ebben az esetben a hobbimért vacsorát kaptam. Úgy voltam vele, hogy 'Ember, összekötöttem ezeket a GPU-kat, most kétszer olyan gyorsan fogok bányászni és ingyen fogok enni, soha többé nem kell majd kaját vennem!" - mesélte Hanyecz László évekkel később.

A 10 000 bitcoin később egy tárcába került, amelyet Jercos a kiadásai fedezésére fordított, miközben az akkori barátnőjével az Egyesült Államokban utazgattak. A brit férfi elmondta, hogy "a történtek ismeretében biztosan másképp cselekedett volna, de ez bárkiről elmondható." 

 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.32% $67,378.51
Ethereum ETH -3.71% $3,705.55
BNB BNB -2.17% $595.81
Solana SOL -4.94% $165.77
XRP XRP 0.83% $0.5305
Dogecoin DOGE -2.64% $0.1617
Cardano ADA -3.61% $0.4626
Litecoin LTC -0.06% $85.78
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!