Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

dec 5, 2019 | 0 hozzászólás

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a nyilvános kulcsot használja, ellentétben a szimmetrikus kriptográfia során használt egyetlen kulccsal. A kulcspárok használata a PKC számára egyedülálló funkciókat és képességeket biztosít, amelyek felhasználhatók más kriptográfiai technikák kihívásainak megoldására. A kriptográfia e formája a modern számítógépes biztonság és a növekvő kriptovaluta ökoszisztéma fontos elemévé vált.

 

Hogyan működik a nyilvános kulcsú kriptográfia?

A PKC-séma szerint a nyilvános kulcsot a feladó használja az információk titkosításához, míg a magánkulcsot a címzett használja a dekódoláshoz. Mivel a két kulcs különbözik, a nyilvános kulcs biztonságosan megosztható a magánkulcs biztonságának veszélyeztetése nélkül. Minden aszimmetrikus kulcspár egyedi, és biztosítja, hogy egy nyilvános kulccsal titkosított üzenetet csak a megfelelő magánkulccsal rendelkező személy olvashat.

kriptovaluta_tárca

Forrás: https://cointelegraph.com/news/with-new-crypto-hardware-wallet-evercoin-takes-aim-at-trezor-and-ledger

Mivel az aszimmetrikus titkosítási algoritmusok kulcspárokat generálnak, amelyek matematikailag kapcsolódnak egymáshoz, kulcshosszuk sokkal hosszabb, mint a szimmetrikus kriptográfia során alkalmazottak. Ez a nagyobb hossz – jellemzően 1024 és 2048 bit között – rendkívül megnehezíti a magánkulcs kiszámítását a nyilvános párjából.

Az egyik legnépszerűbb aszimmetrikus titkosítási algoritmus, amelyet manapság használnak, RSA néven ismert. Az RSA séma szerint a kulcsokat egy modullal állítják elő, amelyet két szám (gyakran két nagy prím) szorzásával érnek el. Alapvetően a modul két kulcsot generál (egy nyilvános, amelyet meg lehet osztani, és egy magán kulcsot, amelyet titokban kell tartani). Az RSA algoritmust először 1977-ben írta le Rivest, Shamir és Adleman (a továbbiakban RSA), és ez továbbra is a nyilvános kulcsú kriptográfiai rendszerek fontos alkotóeleme.

 

PKC mint titkosító eszköz

A nyilvános kulcsú kriptográfia megoldja a szimmetrikus algoritmusok egyik régóta fennálló problémáját, nevezetesen a kulcs kommunikációját, amelyet mind a titkosításhoz, mind a dekódoláshoz használnak. Ha ezt a kulcsot nem biztonságos kapcsolattal küldi el, fennáll annak a veszélye, hogy harmadik fél számára is hozzáférhetővé válik, akik majd a megosztott kulccsal titkosítva minden üzenetet elolvashatnak.

blokklánc

Bár kriptográfiai technikák (például a Diffie-Hellman-Merkle kulcscsere-protokoll) léteznek ennek a problémának a megoldására, még mindig érzékenyek a támadásokra. A nyilvános kulcsú kriptográfia során a titkosításhoz használt kulcs biztonságosan átadható bármilyen kapcsolaton keresztül. Ennek eredményeként az aszimmetrikus algoritmusok magasabb szintű védelmet kínálnak, mint a szimmetrikus algoritmusok.

 

A nyilvános kulcsú kriptográfia/titkosítás hátrányai

Noha felhasználható a számítógép biztonságának javítására és az üzenet integritásának bizonyítására, a PKC-nek vannak bizonyos korlátozásai. A titkosításhoz és a dekódoláshoz kapcsolódó összetett matematikai műveletek miatt az aszimmetrikus algoritmusok meglehetősen lassúak lehetnek nagy adatmennyiségek kezelésekor. Az ilyen típusú kriptográfia nagyban függ attól a feltételezéstől is, hogy a privát kulcs titokban marad. Ha egy magánkulcsot véletlenül megosztanak vagy tárnak fel, akkor a megfelelő nyilvános kulcsmal titkosított összes üzenet biztonsága veszélybe kerül. Az is előfordulhat, hogy a felhasználók véletlenül elveszítik a magánkulcsokat, így nem tudnak hozzáférni a titkosított adatokhoz.

 

A nyilvános kulcsú kriptográfia alkalmazásai

Az ilyen típusú kriptográfiát sok modern számítógépes rendszer használja az érzékeny információk biztonságának biztosítása érdekében. Például az e-maileket titkosíthatjuk nyilvános kulcsú kriptográfiai technikákkal, hogy tartalmuk privát maradjon. A Secure Sockets Layer (SSL) protokoll, amely biztonságos kapcsolatot biztosít a webhelyekkel, aszimmetrikus kriptográfiát is használ. A PKC rendszereket még egy olyan biztonságos elektronikus szavazási környezet biztosításának feltárására is feltárták, amely potenciálisan lehetővé tenné a szavazók számára, hogy otthoni számítógépükön szavazzanak.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka1

Forrás: https://cointelegraph.com

A PKC vezető szerepet tölt be a blockchain és a cryptocurrency technológiában is. Amikor új kriptovállalati pénztárcát állít be, kulcspárt hoz létre (nyilvános és magánkulcs). A nyilvános címet a nyilvános kulccsal generálják, és biztonságosan megoszthatók másokkal. A privát kulcsot viszont digitális aláírások létrehozására és tranzakciók ellenőrzésére használják, ezért titokban kell tartani. Miután egy tranzakciót igazoltak a digitális aláírásban szereplő kivonat megerősítésével, ez a tranzakció hozzáadható a blokklánc-könyveléshez. Ez a digitális aláírás-ellenőrző rendszer biztosítja, hogy csak az a személy vehessen el pénzt, aki rendelkezik a megfelelő kriptográfiai pénztárca magánkulccsal.

Meg kell jegyezni, hogy a kriptováltozó alkalmazásokban alkalmazott aszimmetrikus titkosítások különböznek a számítógépes biztonsághoz használtól. A Bitcoin és az Ethereum például az Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) nevű speciális rejtjelet használják a tranzakciók ellenőrzésére.

 

Összefoglalva

A számítógépes biztonságtól a kriptovalutás tranzakciók ellenőrzéséig a nyilvános kulcsú kriptográfia fontos szerepet játszik a modern digitális rendszerek biztonságában. Párosított nyilvános és magánkulcsok használatával az aszimmetrikus kriptográfiai algoritmusok megoldják az alapvető biztonsági problémákat, amelyek a szimmetrikus titkosítás révén merülnek fel. Noha a PKC már évek óta használatban van, rendszeresen új alkalmazásokat fejlesztenek, különösen a blockchain és a cryptocurrency területén.

Germán Péter

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 3JvaNrY3Gb1hLcQsJXWTvZQDGKBQ4syqnT
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LMTSuVeN8YbUd3W7x6intW38F8XnYRraVf

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Bitcoin küldés: Hogyan utaljunk Bitcoin-t a pénztárcák között

Ebben az egyszerű, lépésről-lépésre útmutatóban bemutatjuk a Bitcoin küldés folyamatát. A Blockchain.com pénztárcából fogunk Bitcoint a Binance fiókba...

Kriptovaluta, a jövő pénze vagy egy megfoghatatlan vagyontárgy?

A modern kor emberének 21. századi termékekre van szüksége. Igaz ez a technikai kütyükre, a közlekedési eszközök változatosságára, a lakóhelyünk, élőhelyünk...

Mi is az a Proof of Stake és a Proof of Work?

A kriptovaluták bányászásának alapját egy konszenzus algoritmus az úgynevezett Proof of Work (PoW) képezi. Más kriptovaluták viszont az úgynevezett Proof of...

Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos

Aki most ismerkedik a Bitcoin és a blockchain világával, nagyon sok idegen szóval találkozhat. Számotokra készítettük el a Cryptofalka kriptovaluta szótárát!...

Milyen előnyei és hátrányai vannak a blokkláncnak?

Korábbi cikkünkben bemutattuk a blokklánc (blockchain) működését. Ezúttal az előnyök és a hátrányok megismerésén van a sor. Mint mindegyik ehhez hasonló...

Amit a tőzsdei kriptovaluta párokról tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a különböző kriptovaluta párokról találhattok bővebb információkat. Ezek a párok a legtöbb tőzsdén megtalálhatóak. A két legismertebb...

Bitcoin kereskedési tippek egy veterán tőzsdei kereskedőtől

A tapasztalt kereskedők tanulnak a hibáikból és olyan Bitcoin kereskedési tippek-et állítanak fel, amelyek megakadályozzák, hogy újra ugyanabba a hibába...

Mi az a TA? Bevezető a technikai analízis világába

A technikai analízis (TA) egyfajta elemzés, amelynek célja a jövőbeli piaci magatartás előrejelzése, a korábbi ármozgások és mennyiségi adatok alapján. A TA...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

A kriptopiac legveszélyesebb befektetése – Mi is az az ICO?

Az Initial Coin Offering (ICO) egy pénzgyűjtési módszer kriptovaluták felhasználásával. A használata a legnépszerűbb azokban a projektekben, amelyek még nem...

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (2/2 rész)

Mi az a kriptovaluta bányászat első részében megismerkedtünk azokkal az eszközökkel amelyekkel bányászni tudunk különböző poolokban. Ebben a cikkben pedig...

Blokklánc a gyakorlatban: logisztika, ellátási lánc

A logisztika, mint iparág az előrejelzések szerint 2023-ra 15,5 trillió dolláros ágazattá fog nőni. Ez nem csak egy hatalmas értékű tevékenység, hanem...

Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

A kriptovaluták világát ismerők és nem ismerők számára egyaránt a legnépszerűbb eszköz a bitcoin. Nem csak történeti háttere okán, hanem piaci részesedését,...

A blokklánc alkalmazásának lehetőségei az egészségügyben

A blokkláncot és kriptovalutákat bemutató cikkeinkben már részletesen tárgyaltuk a technológia működését és a különböző projektekben rejlő lehetőségeket....

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (2/2 rész)

A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az...

Hogyan részesülj passzív jövedelemben, mi is az a staking?

Manapság 3 módszerrel tudunk profitot elérni a kriptovaluták használatával:  kereskedéssel, bányászattal, illetve a staking adta lehetőséggel. Na de mi is az...

Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a...

Így vélekednek a dollármilliárdos üzletemberek a Bitcoinról

Miközben a világon dúl a koronavírus járvány és kopogtat egy súlyosnak ígérkező gazdasági válság, a kripto közösség reménykedvbe tekint a jövőbe, hogy ez...

Fehér könyv – A startupok és befektetők legjobb barátja

A címben szereplő fehér könyv azaz ismertebb nevén ,,white paper” bemutatását valószínűleg egy összetett mondatban el lehetne intézni. Amiért mi ennél...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.