Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

dec 5, 2019 | 0 hozzászólás

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a nyilvános kulcsot használja, ellentétben a szimmetrikus kriptográfia során használt egyetlen kulccsal. A kulcspárok használata a PKC számára egyedülálló funkciókat és képességeket biztosít, amelyek felhasználhatók más kriptográfiai technikák kihívásainak megoldására. A kriptográfia e formája a modern számítógépes biztonság és a növekvő kriptovaluta ökoszisztéma fontos elemévé vált.

 

Hogyan működik a nyilvános kulcsú kriptográfia?

A PKC-séma szerint a nyilvános kulcsot a feladó használja az információk titkosításához, míg a magánkulcsot a címzett használja a dekódoláshoz. Mivel a két kulcs különbözik, a nyilvános kulcs biztonságosan megosztható a magánkulcs biztonságának veszélyeztetése nélkül. Minden aszimmetrikus kulcspár egyedi, és biztosítja, hogy egy nyilvános kulccsal titkosított üzenetet csak a megfelelő magánkulccsal rendelkező személy olvashat.

kriptovaluta_tárca

Forrás: https://cointelegraph.com/news/with-new-crypto-hardware-wallet-evercoin-takes-aim-at-trezor-and-ledger

Mivel az aszimmetrikus titkosítási algoritmusok kulcspárokat generálnak, amelyek matematikailag kapcsolódnak egymáshoz, kulcshosszuk sokkal hosszabb, mint a szimmetrikus kriptográfia során alkalmazottak. Ez a nagyobb hossz – jellemzően 1024 és 2048 bit között – rendkívül megnehezíti a magánkulcs kiszámítását a nyilvános párjából.

Az egyik legnépszerűbb aszimmetrikus titkosítási algoritmus, amelyet manapság használnak, RSA néven ismert. Az RSA séma szerint a kulcsokat egy modullal állítják elő, amelyet két szám (gyakran két nagy prím) szorzásával érnek el. Alapvetően a modul két kulcsot generál (egy nyilvános, amelyet meg lehet osztani, és egy magán kulcsot, amelyet titokban kell tartani). Az RSA algoritmust először 1977-ben írta le Rivest, Shamir és Adleman (a továbbiakban RSA), és ez továbbra is a nyilvános kulcsú kriptográfiai rendszerek fontos alkotóeleme.

 

PKC mint titkosító eszköz

A nyilvános kulcsú kriptográfia megoldja a szimmetrikus algoritmusok egyik régóta fennálló problémáját, nevezetesen a kulcs kommunikációját, amelyet mind a titkosításhoz, mind a dekódoláshoz használnak. Ha ezt a kulcsot nem biztonságos kapcsolattal küldi el, fennáll annak a veszélye, hogy harmadik fél számára is hozzáférhetővé válik, akik majd a megosztott kulccsal titkosítva minden üzenetet elolvashatnak.

blokklánc

Bár kriptográfiai technikák (például a Diffie-Hellman-Merkle kulcscsere-protokoll) léteznek ennek a problémának a megoldására, még mindig érzékenyek a támadásokra. A nyilvános kulcsú kriptográfia során a titkosításhoz használt kulcs biztonságosan átadható bármilyen kapcsolaton keresztül. Ennek eredményeként az aszimmetrikus algoritmusok magasabb szintű védelmet kínálnak, mint a szimmetrikus algoritmusok.

 

A nyilvános kulcsú kriptográfia/titkosítás hátrányai

Noha felhasználható a számítógép biztonságának javítására és az üzenet integritásának bizonyítására, a PKC-nek vannak bizonyos korlátozásai. A titkosításhoz és a dekódoláshoz kapcsolódó összetett matematikai műveletek miatt az aszimmetrikus algoritmusok meglehetősen lassúak lehetnek nagy adatmennyiségek kezelésekor. Az ilyen típusú kriptográfia nagyban függ attól a feltételezéstől is, hogy a privát kulcs titokban marad. Ha egy magánkulcsot véletlenül megosztanak vagy tárnak fel, akkor a megfelelő nyilvános kulcsmal titkosított összes üzenet biztonsága veszélybe kerül. Az is előfordulhat, hogy a felhasználók véletlenül elveszítik a magánkulcsokat, így nem tudnak hozzáférni a titkosított adatokhoz.

 

A nyilvános kulcsú kriptográfia alkalmazásai

Az ilyen típusú kriptográfiát sok modern számítógépes rendszer használja az érzékeny információk biztonságának biztosítása érdekében. Például az e-maileket titkosíthatjuk nyilvános kulcsú kriptográfiai technikákkal, hogy tartalmuk privát maradjon. A Secure Sockets Layer (SSL) protokoll, amely biztonságos kapcsolatot biztosít a webhelyekkel, aszimmetrikus kriptográfiát is használ. A PKC rendszereket még egy olyan biztonságos elektronikus szavazási környezet biztosításának feltárására is feltárták, amely potenciálisan lehetővé tenné a szavazók számára, hogy otthoni számítógépükön szavazzanak.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka1

Forrás: https://cointelegraph.com

A PKC vezető szerepet tölt be a blockchain és a cryptocurrency technológiában is. Amikor új kriptovállalati pénztárcát állít be, kulcspárt hoz létre (nyilvános és magánkulcs). A nyilvános címet a nyilvános kulccsal generálják, és biztonságosan megoszthatók másokkal. A privát kulcsot viszont digitális aláírások létrehozására és tranzakciók ellenőrzésére használják, ezért titokban kell tartani. Miután egy tranzakciót igazoltak a digitális aláírásban szereplő kivonat megerősítésével, ez a tranzakció hozzáadható a blokklánc-könyveléshez. Ez a digitális aláírás-ellenőrző rendszer biztosítja, hogy csak az a személy vehessen el pénzt, aki rendelkezik a megfelelő kriptográfiai pénztárca magánkulccsal.

Meg kell jegyezni, hogy a kriptováltozó alkalmazásokban alkalmazott aszimmetrikus titkosítások különböznek a számítógépes biztonsághoz használtól. A Bitcoin és az Ethereum például az Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) nevű speciális rejtjelet használják a tranzakciók ellenőrzésére.

 

Összefoglalva

A számítógépes biztonságtól a kriptovalutás tranzakciók ellenőrzéséig a nyilvános kulcsú kriptográfia fontos szerepet játszik a modern digitális rendszerek biztonságában. Párosított nyilvános és magánkulcsok használatával az aszimmetrikus kriptográfiai algoritmusok megoldják az alapvető biztonsági problémákat, amelyek a szimmetrikus titkosítás révén merülnek fel. Noha a PKC már évek óta használatban van, rendszeresen új alkalmazásokat fejlesztenek, különösen a blockchain és a cryptocurrency területén.

Germán Péter

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 3JvaNrY3Gb1hLcQsJXWTvZQDGKBQ4syqnT
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LMTSuVeN8YbUd3W7x6intW38F8XnYRraVf

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Currency Converter

Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban

Az átlagos felhasználó a blokklánc kifejezés hallatán egyből a bitcoinra, esetleg valamely másik ismertebb kriptovalutára gondol. A technológia...

Hogyan részesülj passzív jövedelemben, mi is az a staking?

Manapság 3 módszerrel tudunk profitot elérni a kriptovaluták használatával:  kereskedéssel, bányászattal, illetve a staking adta lehetőséggel. Na de mi is az...

A kriptopiac legveszélyesebb befektetése – Mi is az az ICO?

Az Initial Coin Offering (ICO) egy pénzgyűjtési módszer kriptovaluták felhasználásával. A használata a legnépszerűbb azokban a projektekben, amelyek még nem...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019 – Cryptofalka

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell a kriptovaluta adózásról, legyen szó kereskedésről vagy bányászatról, adózz akár...

A blokklánc biztonságos használatának titkai

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági...

Blokklánc a kormánynál: mit profitálhat az állam a technológiából

Már számos cikkünkben ismertettük, hogy miként válik a mindennapjaink részévé a blokklánc technológia és milyen módon lesz biztonságosabb, ellenőrizhetőbb és...

Bitcoin küldés: Hogyan utaljunk Bitcoin-t a pénztárcák között

Ebben az egyszerű, lépésről-lépésre útmutatóban bemutatjuk a Bitcoin küldés folyamatát. A Blockchain.com pénztárcából fogunk Bitcoint a Binance fiókba...

Coin burn – Hogyan működik a Binance Coin égetés?

Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy nem létező, hibás wallet címre küldik, amihez így soha többé nem lehet hozzáférni. Ezzel csökken a forgalomban...

Milyen előnyei és hátrányai vannak a blokkláncnak?

Korábbi cikkünkben bemutattuk a blokklánc (blockchain) működését. Ezúttal az előnyök és a hátrányok megismerésén van a sor. Mint mindegyik ehhez hasonló...

Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?

Hogy miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Új technológia ide vagy oda, a legtöbb embert a Bitcoin és a kriptovaluta piacára nem az technológia, hanem a...

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (1/2 rész)

Ebben a részben a kriptovaluta bányászattal fogunk megismerkedni, illetve azokkal az eszközökkel, amelyekkel passzív jövedelemre lehet szert tenni. Elsőre...

A blokklánc alkalmazásának lehetőségei az egészségügyben

A blokkláncot és kriptovalutákat bemutató cikkeinkben már részletesen tárgyaltuk a technológia működését és a különböző projektekben rejlő lehetőségeket....

Bitcoin vásárlás: Hol tudunk hozzájutni kedvenc kriptovalutánkhoz?

A mi az a Bitcoin és a blokklánc első, illetve második részében már megismerkedhetünk a Bitcoinnal, illetve a blokklánc technológiával. Ebben a cikkben pedig...

Egy beállítás, amit mindenképpen használj – Kétfaktoros hitelesítés (2FA)

A kétfaktoros hitelesítés (2FA), a többtényezős hitelesítések egyik formája és abban különbözik az egyszerű felhasználónév és jelszó bejelentkezési...

Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

A kriptovaluták világát ismerők és nem ismerők számára egyaránt a legnépszerűbb eszköz a bitcoin. Nem csak történeti háttere okán, hanem piaci részesedését,...

Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos

Aki most ismerkedik a Bitcoin és a blockchain világával, nagyon sok idegen szóval találkozhat. Számotokra készítettük el a Cryptofalka kriptovaluta szótárát!...

Fő a biztonság! Mi is az a nyilvános kulcsú titkosítás?

A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a...

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.