Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan lehet a FIFA világbajnokságra kijutni NFT-vel?

Hogyan lehet a FIFA világbajnokságra kijutni NFT-vel?

Pillantást vetünk a FIFA legújabb nagy dobására, a szurkolói élmény javítására és eláruljuk, hogyan lehet majd jegyet nyerni a 2026-os VB-re.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nagy hírrel állt elő

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség még, a FIFA világbajnokság előtt, nagy hírrel állt elő: létrehoztak egy NFT kollekciókra specializálódott felületet, a FIFA+ Collect-et, és az Algorand-et nevezték ki hivatalos blockchain partnernek. Mostanra már megszűnt az Algorand-el való együttműködés és a továbbiakban a Polygon blokkláncon keresztül fognak NFT-ket kibocsátani.

A nagyobb hír viszont talán az, hogy egy limitált szériájú 100 NFT-s kibocsátás történt meg a Modex blockchain adatbázis céggel együtt december 15.-én, amely a 2023-as, Szaúd Arábiában zajló FIFA klubvilágbajnoksághoz kötődik és ezeken az NFT-ken keresztül lehetőség van jegyeket nyerni a 2026-os VB-re és a 2025-os klub VB-re is.

Ebben a cikkben vendégszakértőnk, Kollár Aladár segítségével feltárjuk ennek a projektnek a fő részleteit, pillantást vetünk a FIFA blokklánc technológiához kapcsolódó viszonyára és eláruljuk azt is, hogy mi köze van mindehhez a FIFA 23 világbajnokság videó játéknak. 

FIFA NFT - az 1. kör 

A Modex cég saját leírása szerint két külön NFT drop lesz a klubvilágbajnoksággal kapcsolatban. Az első a már említett december 15.-i limitált szériájú 100 db-os, amely túlmutat a hagyományos NFT-ken azzal, hogy a digitális műalkotásokon felül egyben tagsági kártyáknak is szánják, ahol különféle FIFA VIP élményekhez adnak majd hozzáférést és egyben FIFA VIP tag státuszt is biztosítanak a tulajdonosoknak.

Ezen tagsági kártyáknak is nevezhető NFT-k tulajdonlása folyamatosan újabb és újabb lehetőségekhez ad majd hozzáférést a birtokosoknak. Az első ezek közül már december 25.én életbe lép, ahol egy airdrop keretében 2 db 2026-os VB-jegy és 2 db 2025-os klub világbajnoksági jegy lesz szétosztva. A FIFA Club World Cup Saudi Arabia 2023 NFT Pack-nek elkeresztelt airdrop széria konkrétan a következő különleges elemeket fogja tartalmazni:

  • 1 video NFT a 2023-as klub világbajnokságról
  • 2 fajta ritkaság: Iconic (2) és Epic (98):
  • 1 Iconic NFT két db jegyet biztosít a 2026-os FIFA világbajnokságra az USA-ban
  • 1 Iconic NFT két db jegyet biztosít a 2025-os FIFA klub világbajnokságra szintén az USA-ban

Természetesen engedélyezett ezekkel a “tagsági” NFT-kel való kereskedés is, tehát a másodlagos piacon is lesz majd lehetőség hozzájuk férni.

FIFA NFT - a 2. kör 

Az fentebb leírt első kört követően a FIFA további 900 NFT-t fog kibocsátani a Polygon blokkláncon. Ez a kollekció a szaúdi klubvilágbajnokság legfontosabb pillanataira fog fókuszálni és digitális emlékeket tartalmaz majd, amelyek konkrét fizikai tárgyakhoz, plusz két különböző futball VIP-élményhez kötődnek.

A NFT-kel való kereskedés az OpenSea platformon fog zajlani és a tokenek konkrétan a következő elemeket fogják tartalmazni:

Aláírt versenytárgyak. Ezek tartalmazzák az összes résztvevő csapatkapitány által aláírt sarokzászlókat.

Meccs alatt használt eszközök, mint pl. bírói síp, sárga és piros lapok, stb.

VIP élmények. A legrangosabb VIP élményekhez kötődő meghívók, mint pl. a FIFA The Best Awards 2023 Experience-re vagy egy VIP látogatásra a zürichi FIFA Football Múzeumba. Ebbe az élménybe beletartozik a futballtörténelem Mekkájába vezető utazás minden költsége és egy FIFA legenda által vezetett túra is.

FIFA+ Collect

Ezek után sokan azt a kérdést tehetik fel maguknak, hogy hogyan is lehet csatlakozni ehhez a projekthez. A FIFA+ Collect saját honlapján szereplő leírás szerint ez pofonegyszerű:

Látogass el a FIFA+ Collect honlapjára és hozzál létre fiókot.

Miután ez megtörtént, már lehet is vásárolni tetszés szerinti csomagokat, többek közt a fentiekben említetteket, amelyeket tovább lehet cserélni vagy értékesíteni a FIFA+ Collect piacon, vagy projekttől függően, más platformokon.

Továbbá van lehetőség versenyeken is résztvenni a gyűjteményekkel különféle jutalmakért.

FIFA labdarúgó világbajnokság és a digitalizáció

A 2022-es vb során sok embert vertek át csalók azáltal, hogy az élő meccsek közvetítése helyett az Electronic Arts népszerű játékából, a FIFA 23 világbajnokság–ból, való mérkőzéseket mutattak. Ez nem a 2022-es katari FIFA-világbajnokság? Nem, ez egy szimuláció - mondhatták sokan.

FIFA NFT I Cryptofalka

Mivel a játék annyira élethű, többen észre se vették egy jó ideig, hogy nem valós meccset néznek. Ez is egy, ugyan nem túl kellemes példája annak, hogy a futball és általánosan a sport világában a digitalizáció nagy léptékben hódított teret az elmúlt években.

Ebben is próbál a FIFA előljárni és a blokklánc technológiákkal való kapcsolatuk és új projektjeik ennek ékes példái. A 2022-es katari FIFA-világbajnokság valójában egy mérföldköve volt ennek az átalakulásnak, mivel nagyon sok úgynevezett web3 technológia került alkalmazásra legelőször akkor, többek közt:

Több hivatalos FIFA blockchain játék is megjelent a Roblox web 3 Metaverse-ébe

A FIFA+ Collect egy pár hónappal a VB előtt, 2022 szeptemberében jelent meg, egyértelműen a világbajnokságra helyezve a hangsúlyt.

Kriptovalutával való fizetés is először ezen a VB-n vált lehetővé.

Okos szerződések kerültek alkalmazásra több, a VB-hez kapcsolódó kereskedelmi tranzakciónál.

Az igazsághoz tartozik, hogy a sport területén, ahol legelőször alkalmazták nagyban a blokklánc által biztosított technológiákat, mint pl. az okos szerződések vagy a kriptovaluták használata az a sportfogadás volt.

Mint ahogy látjuk mára már a FIFA is efelé kacsintgat, de az első lépéseket a fogadóirodák tették meg. Igaz, nem mindegyik és nem egyforma módon, de mivel olyan temérdek mennyiségű platform létezik, ez nem oszt, nem szoroz. 

Azok számára akik szeretnek kereskedni, befektetni és a sport sem áll távol tőlük, érdemes elgondolkodni a sportfogadásokon. Nagyon sok módja van annak, hogy az esélyeket a saját javunkra fordítsuk és ebben segítségünkre lehet a MightyTips stábja, akik ingyen útmutatások tömkelegét biztosítják a tudnivágyók számára, legyen az a legjobb és legmegbízhatóbb bukmékerek listája, az egyes sportágak fogadási ismertetői, vagy az aktuális sporteseményekre vonatkozó tanácsok. 

FIFA NFT I Cryptofalka

A FIFA nagy lépést tett afelé, hogy az NFT piacon mélyreható változások menjenek végbe azáltal, hogy a valós világhoz köthető privilégiumokhoz kapcsolódó NFT-ket bocsát ki, nemcsak művészi alkotásokra fókuszálva.

A lufi kipukkanása az NFT piacon néhány éve éppen ahhoz kapcsolódott, hogy sokan nem értették, hogy mi is az értéke egy digitális műalkotásnak akkor ha azt bárki lemásolhatja. Annak következtében, hogy ebben az esetben viszont konkrét, kézzelfogható hozzáférésekről beszélhetünk, amelyeket értelemszerűen lehetetlen lemásolni, de egyben lehetséges velük kereskedni, az NFT világ egy új fejezetéhez vezethet a közeljövőben.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.67% $64,203.42
Ethereum ETH 0.23% $3,427.72
BNB BNB -0.00% $572.09
Solana SOL 2.10% $161.09
XRP XRP -8.69% $0.5581
Dogecoin DOGE -1.93% $0.1204
Cardano ADA -3.23% $0.425
Litecoin LTC -0.57% $71.54
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!