A “centralizációs problémák” a DeFi támadások okozói

Szerző: | jan 19, 2022 | Kriptovaluta

A DeFi a kriptopiac egyik legnagyobb növekedését mutató szegmense, amely egyben a legtöbb ellentmondással is terhelt. A szektor 2021-ben 1,3 milliárd dollárt veszített a támadások miatt. 

2021-ben is aktívak voltak a csalók a DeFi világában

A decentralizált pénzügyek, ismertebb nevén a DeFi, lehet, hogy nem eléggé “decentralizált”, mivel a támadók a centralizált gyenge pontokat kihasználva 2021-ben több milliárd dollárt tulajdonítottak el a felhasználóktól – derül ki a CertiK blokkláncbiztonsági cég kutatásából.

A DeFi biztonságának 2021-es állapotáról szóló új jelentésben a CertiK kutatói szerint “a centralizációs problémák voltak a leggyakoribb támadási vektorok” a decentralizált pénzügyeken belül. A blokklánc-biztonsági cég 44 DeFi hacket idézett fel és ezek összesen 1,3 milliárd dollárnyi elvesztett pénzt jelentenek 2021-ben. Ez több mint 500 millió dolláros növekedés 2021-hez képest.

“Ez kiemeli a decentralizáció fontosságát, és rávilágít arra, hogy sok projektnek van még tennivalója ahhoz, hogy elérje ezt a célt” – tette hozzá a CertiK

 

A centralizálás lenne a gyenge pont?

“A központosítás ellentétes a DeFi szellemiségével, és komoly biztonsági kockázatokat rejt magában. A kritikus hibalehetőségeket a hackerek és rosszindulatú bennfentesek egyaránt kihasználhatják”.”

Az ImmuneFi által végzett kutatás szerint a DeFi hackek és a kapcsolódó csalások miatt elvesztett érték meghaladta a 10 milliárd dollárt az elmúlt évben, ami jelentős eltéréseket mutat az exploitok osztályozásában és nyomon követésében. A legtöbb ezzel kapcsolatos kutatás azonban egyetért abban, hogy a DeFi projekteket célzó biztonsági exploitok száma meredeken emelkedett.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
Bár a DeFi exploitok aláásták a kriptopénz piacok legitimitását a hagyományos befektetők és a hagyományos pénzügyi rendszerek szemében, a CertiK egy jó hírrel szolgált: a 2021-es veszteségek a kriptopénzek teljes piaci kapitalizációjának mindössze 0,05%-át tették ki, ami 17%-os csökkenést jelent az előző évhez képest.

 

A TVL már 200 milliárd dollár felett

A kriptopénz piac 2021 novemberében éppen elérte a 3 billió dolláros csúcsot, miután az évet 800 milliárd dollár alatt kezdte a CoinGecko adatai szerint. A DeFi jelentős növekedési katalizátor volt a kriptopénzek számára, a szektor összértéke a 2021-es év eleji kevesebb, mint 20 milliárd dollárról decemberben rekordmagasra, közel 260 milliárd dollárra emelkedett. A zárolt összérték, más néven TVL (total value locked), azokra az eszközökre utal, amelyeket jelenleg a DeFi protokollokban vannak lekötve, illetve zárolva.

A teljes TVL a rekordmagas értékekhez képest csökkent, de továbbra is jóval 200 milliárd dollár felett van. Forrás: DeFi Llama

A CertiK a Binance Smart Chain (BSC) növekvő népszerűségét nevezte meg a DeFi sikerének egyik legnagyobb okaként. 2021 januárja és decembere között a BSC TVL-je 62 millió dollárról 21 milliárd dollárra nőtt – ez 31 000%-os növekedést jelent. Úgy tűnik, hogy a CertiK blokkláncbiztonsági szolgáltatásai iránt egyre nagyobb a kereslet, mivel egyre több projekt igyekszik elkerülni, hogy csalások és kizsákmányolások áldozatává váljon. A vállalat 2021-ben összesen 1737 projektet auditált.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.