Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Megvan a kriptovaluta airdrop! Mikor adjam el?

Megvan a kriptovaluta airdrop! Mikor adjam el?

A CoinGecko a 2020 óta kibocsátott 50 legnagyobb airdroppolt token árfolyamának történetét vizsgálta. Az esetek több mint felében a nyilvános bevezetést követő 14 napon belül tetőzött az árfolyam.

Az airdrop nem ingyen pénz

Az airdropok iránti érdeklődés több okból is nagyon élénk: a legtöbb esetben a tokenek megszerzéséhez szükséges feladatok elvégzése közben letesztelhető a projekt valódi hasznossága és hitelessége, így kiemelkedő kezdeti előnyre tehetünk szert azokkal szemben, akik csak a kibocsátás után kezdik el ízlelgetni a projekteket.  Emellett pedig - egyáltalán nem mellesleg - álomba illő hozamokat lehet elérni a jutalomként kapott tokenek értékesítésével.

A kriptó világában nehéz általános szabályokat, minden esetre ráhúzható forgatókönyvet felállítani, hiszen az ármozgások hátterében sok különböző tényező állhat. A továbbiakban sem egy titkos aranyszabály kiszivárogtatása a célunk, hanem megmutatni mik lehetnek azok a tényezők melyeket felismerve a jövőbeni felbukkanásukkor egy fél lépéssel a többiek előtt tudsz majd járni.

Az esetek felében két héten belül tetőzik az árfolyam

Általánosságban a vizsgált tokenek majdnem fele, egészen pontosan 46%-a, a kibocsátást követő 14 napon belül érte el a csúcsárfolyamot, 37% és 425% közötti hozammal.airdrop sell I cryptofalka.webpA 46%-ot adó 23 tokenből 16 a második és a tizennegyedik nap között érte el az ATH-t, míg a maradék 7 token már az airdrop napján tetőzött és kezdett változó gyorsaságú hanyatlásba. A maradék 27 token 15 és 581 nap közötti idősávon tudott tetőzni.

"A kutatás alátámasztja, hogy az airdropok kiváló marketing módszernek bizonyulnak. Ugyanakkor megállapítja, hogy az egyes tokenek iránti érdeklődés csökkenésével párhuzamosan az árfolyam is negatív irányba mozdul el." - olvasható a jelentésben

A szélsőértékek pár napos és akár másfél éves tetőzést mutatnak

A skála egyik szélén találjuk azokat a tokeneket, melyek a kibocsátást követő pár napon belül érték el a csúcsárfolyamot: az Ethereum Name Service (ENS) 2 nap alatt +73%, az  X2Y2 (X2Y2) szintén 2 nap alatt 121%, a Blur (BLUR) 6 nap alatt 90%-os hozamot produkált.

Ezzel szemben találunk olyan projekteket, amikre érdemes volt 14 napon túl is várni: az Optimism (OP) 575 nap alatt érte el a legfrissebb csúcsot, az Uniswap (UNI) pedig 231 nap után érte el legendás 1145%-os árfolyamnövekedését.

airdrop I cryptofalka.webp

Az általános piaci trend, a szegmens iránti érdeklődés, makrogazdasági tényezők és az airdrop időpontját megelőző napok hírei és történései mind-mind nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy árolyam szempontjából hogy alakul majd egy token sorsa. Előfordulhat, hogy alapvetően gyengébb projektek a hype-nak köszönhetően gyorsan kifutják magukat, míg a valódi problémákra megoldást hozó projektek csak hosszabb időtávon tudnak igazán bizonyítani.

Az airdropok pszichológiája, avagy egy ingyen token értéke

Alapvető emberi jellemvonásunk, hogy az ingyen kapott javakat kevésbé értékeljük a drágán megszerzettekkel szemben. Bár egy airdrop megszerzése a legtöbb esetben anyagi ráfordítás nélkül kivitelezhető, a befektetett időt sokszor alulértékelik és emiatt a gyors és biztos pénzszerzés reményében a tokenek kézhez kapását követően azonnal értékesítik őket.

Ennek a magatartásnak a követkeményeként az árfolyam a kibocsátást követően akár azonnal meredeken zuhanhat: az Ethereum layer-2-es Starknet (STRK) tokenje 2 nap alatt 60%-ot zuhant amikor a holderek és a Nethermind Ethereum infrastruktúra fejlesztő cég dollármilliós értékben öntötte a piacra a frissen megszerzett tokeneket. Az eladási hullám nem volt tervezett és koordinált, inkább egy bank-run szerű öngerjesztő folyamat, aminek hátterében nincs valódi indok, következményei viszont nagyon is valóságosak.

Technikai nehézségek is befolyásolhatják az ármozgást

Arra is volt már példa, hogy az airdropban résztvevők az igénylési folyamat során felmerülő technikai problémákat úgy értelmezték, hogy maga a hálózat megbízhatatlan és ez is eladásra késztetheti őket. 

2023 márciusában a tőzsdére utalt Arbitrum (ARB) tokenek mennyisége 150%-kal nagyobb volt, mint a tárcákba áramló összeg, ez egy jelentős eladási hullám indikátora volt. Az eladások nyomán bekövetkezett árfolyamcsökkenés mögött a token claim weblapjának hibája állt, ami a hirtelen jelentkező nagy mennyiségű kérés miatt a dropot követő egy órán belül gyakorlatilag  összeomlott. Itt szintén egy a projekttől majdnem teljesen független tényező miatt indult el pánikszerű eladás és a token árának zuhanása, ami egészen biztosan mély nyomott hagyott a holderek emlékezetében.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.37% $64,551.95
Ethereum ETH 0.94% $3,091.62
BNB BNB 1.59% $559.9
Solana SOL 5.41% $146.91
XRP XRP 0.01% $0.501
Dogecoin DOGE 1.52% $0.1528
Cardano ADA 3.81% $0.4728
Litecoin LTC -0.18% $81.54
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!