Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Miért jó a bitcoin bányászat a Földnek? (2. rész)

Miért jó a bitcoin bányászat a Földnek? (2. rész)

Előző cikkünkből kiderült, hogy a bitcoin bányászat akár megoldást is jelenthet a Föld energiaproblémáira. Most nézzük meg, hogyan!

 

Első fázis - átállás zöld energiára

Egy 2022 januárjában kiadott CoinShares kutatói riport kimutatta, hogy a bolygón megtermelt energia 0,05%-át használják fel bitcoin bányászathoz, az egész iparág pedig a globális szén-dioxid kibocsátásnak mindössze 0,08%-áért felel. Az első nyilvánvaló pont tehát az, hogy még ha egyidejűleg be is szüntetnénk minden bitcoin bányászatot a Földön, abszolút elenyésző lenne a CO2-kibocsátásra tett hatása. Valójában nem is indokolt, hogy a bányászatnak egyáltalán legyen szén-dioxid kibocsátása.

A bányászok az esetek túlnyomó többségében - és egyre gyakrabban - használnak fel mások által nemkívánatos, megfeneklett, elpazarolt, rossz helyen vagy éppen rossz időben előállított energiát. A bitcoin bányászok egyik legnagyobb előnye az, hogy teljesen mobilisek. Mivel a bányászokat arra ösztönzik, hogy olcsó energiát használjanak a haszon maximalizálása érdekében, ráadásul bárhol elhelyezkedhetnek, képesek felvenni azt a jelentős többletenergiát, amely egyébként elveszne. Így sok esetben a bitcoin-hálózat működéséből származó CO2-növekedés gyakorlatilag nulla.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka blueandgreentomorrow.com

 

Általánosságban egyébként is a megújuló energiaforrások irányába haladnak az iparágban tevékenykedők, ugyanis manapság ez tűnik az áramtermelés egyik legolcsóbb módjának. Természetesen még mindig vannak bányászok, akik olcsó, szén- vagy egyéb szennyezőanyag-felhasználású műveletekkel dolgoznak, és valószínűleg még egy ideig lesznek is ilyenek, de ezek szerencsére már egyre kevésbé jellemzőek.

Az átalakulás már javában zajlik, és valószínűleg legalább olyan gyors ütemű haladásra számíthatunk e téren, mint a tiszta energiára való globális átállás esetében. De nem elég, ha a bitcoin karbonsemleges. Már megvan a megfelelő technológia ahhoz, hogy szén-dioxid negatív is legyen.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Második fázis - CO2 kibocsátás csökkentése bitcoin használatával

Noha a megújuló energiaforrásokra való fokozatos átállás vitathatatlan, egyébként is történtek fejlesztések abban, hogyan használjuk a bányászatot a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, valamint olyan energia megtakarítására, amelyet máskülönben a mindennapi tevékenységek során használnánk fel. Ezek közül a legjelentősebb a gázfáklyázás csökkentése az olajtermelő területeken.

A fáklyázás rendkívül rossz hatással van a bolygóra, mivel nagy mennyiségű metángáz keletkezik a művelet során, amely sokkal károsabb, mint a villamosenergia-termelés következtében keletkező szén-dioxid. A bányászok megtalálták a módját, hogy egyetlen megoldással egyszerre több problémát is kiküszöböljenek; a generátorokat közvetlenül a kútsapkákhoz kell csatlakoztatni, a felesleges gázt villamosenergia előállítására kell felhasználni, továbbá bányászati berendezéseket kell telepíteni közvetlenül az olajtermelő terület mellé.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka fluenta.com

 

Ezáltal a bányászok olcsón jutnak áramhoz, az olajtársaság pedig időszakos fáklyázási leállások nélkül folytathatja működését, ezzel is növelve a hatékonyságot, ráadásul elkerülhető, hogy a környezetbe olyan gázok kerüljenek, amelyek súlyos pusztítást okozhatnának. Mindeközben az emberek ráébredtek arra is, hogy a bányászok hőt termelnek, így elkezdték azt átirányítani az üvegházak, uszodák, garázsok, meleg vizes rendszerek, otthonok vagy akár kereskedelmi terek áramellátására, elkerülve ezzel a hálózatból származó többlet energiaigényt.

A CO2-kibocsátás csökkentését itt nehezebb számszerűsíteni, mivel a cserélendő áramot általában a hálózatból nyerik, ennek ellenére a hatékonyság növelése ezen a területen is számos előnnyel járhat.

 

Segíthet hosszútávon a bitcoin bányászat?

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy rengeteg lehetőség rejlik a bitcoin bányászatban már rövidtávon is. Ez azonban semmi ahhoz képest, amit közép- vagy hosszú távon el tudunk érni vele. A bitcoin valóban ösztönözheti a megújuló energiaforrások alkalmazását és jelentősen csökkentheti szén-dioxid kibocsátásunkat is.

Következő cikkünkben arra keressük a választ, milyen megoldásokat biztosíthat a Föld számára a bitcoin bányászat hosszútávon. Tarts velünk!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.98% $66,532.97
Ethereum ETH 6.54% $3,257.86
BNB BNB 4.31% $583.8
Solana SOL 7.18% $154.33
XRP XRP 5.16% $0.5178
Dogecoin DOGE 5.48% $0.1653
Cardano ADA 4.59% $0.4923
Litecoin LTC 2.73% $82.02
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!