Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mivel járhat az energiaválság a kripto számára?

Mivel járhat az energiaválság a kripto számára?

Az elmúlt időszakban attól volt hangos az európai, de talán a világsajtó is, hogy miként robbantak az energiaárak és mi várható ezzel kapcsolatban a jövőben. A kriptobarát olvasó számára azonban az sem mellékes, milyen hatással van a kialakult helyzet a kriptopiacra. Ezt mutatjuk be!

 

Európai energiahelyzet

A globális világgazdaságot sokként érte a 2020-as COVID járvánnyal járó elszigetelődés és fogyasztáscsökkenés. Éppen mikor már azt hihettük, hogy túl vagyunk a pandémia okozta megpróbáltatásokon, szembe találta magát a világ a növekvő árak problémájával, amit tovább fokozott az ukrán-orosz konfliktus kirobbanása is. Mindennek a hatása jelentősen meglátszik az olaj, gáz és elektromos áram árszínvonalának változásán. Még ha most esni is látszik például a gáz tőzsdei ára az augusztusi csúcshoz képest, még mindig nagyságrendekkel magasabb szintről beszélünk, mint egy vagy két évvel ezelőtt. Az energiaárak növekedésének mindennapi életünkre gyakorolt hatása drámai és valószínűleg hozzá kell szokni a tartósan magasabb árszínvonalhoz. De mit jelent mindez a kripto piac számára, ahol a legnagyobb kriptovaluta például meglehetősen energiaigényes konszenzusmechanizmus alapján működik.

Ágazati szakértők véleménye szerint a proof-of-work mechanizmus alapján működő blokkláncok nehezebb időszak elé nézhetnek, mint a proof-of-stake láncok. Ez utóbbira példa az Ethereum.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Kripto és a makrogazdasági környezet

A makroökonómiai helyzet romlása általánosságban negatív hatással lehet a kriptora is. Elemzők szerint ugyanis a befektetők kockázatosnak és túl spekulatívnak ítélhetik meg ezen eszközöket. Ennek azonban inkább ellentmond az a tény, hogy jónéhány ország, köztük Törökország, Venezuela, Argentína vagy Szudán küzd hiperinflációval, amire jó válasz lehetne a kripto. Ne felejtsük ugyanis el, hogy 2008-ban hasonló globális gazdasági helyzetben jött létre a Bitcoin azzal a céllal, hogy a peer-to-peer fizetési megoldás mellett értékőrző eszköz is lehessen.

 

Kriptobányászat és a növekvő energiaárak

Az energiaválság idején viszont felerősödnek a kriptobányászat és a környezetvédelem kapcsolatát firtató hangok is. Ám a magas energiaigény környezetterhelési hatása csak az egyik tényező ebben a képletben. Másik vonatkozása a gazdaságos bányászati tevékenység folytatására irányul. A növekvő áramszámlák miatt egyre több bányász dönthet úgy, hogy már nem éri meg a tevékenységet tovább folytatni és szünetelteti vagy bezárja a bányászatot. Ezzel a folyamattal ugyanakkor együtt jár, hogy a kitartóbb bányászok (értsd: kedvezőbb költségek mellett üzemelők) jóval nagyobb haszonra tehetnek majd szert, mivel kevesebb szereplő között kerül szétosztásra ugyanannyi jutalom.

Infláció | Cryptofalka

 

Lehet fény a kriptoalagút végén?!

A kriptovaluták piaca számára a játék tehát többtényezős. A nehéz gazdasági helyzettel járó bizonytalanság és a növekvő energiaárak ellene hatnak, ugyanakkor a növekvő inflációs nyomás mégis a digitális valuták felé terelheti az érdeklődést. A szerkezeti problémákkal is küzdő gazdaságok monetáris politikai stratégiáját nézve még mindig látható a további ,,pénznyomtatás” alkalmazásának lehetősége. Ez a tény kiegészülve a világszerte évtizedes rekordokat döntögető inflációs kilátásokkal ismét ráirányíthatja a figyelmet az olyan digitális pénzekre, mint a Bitcoin, amelyik véges darabszámából adódóan hibátlan értékőrző lehet.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

Ezek mellett kedvező hír az is, hogy az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, Rishi Sunak, nem csak fiatal korával és nagy vagyonával vált ismertté, hanem azon kijelentésével is, mely szerint országát globális kripto központtá szeretné fejleszteni. Mindezt ráadásul még pénzügyminiszterként mondta, mostanra pedig – ha lehet így fogalmazni – még feljebb lépett a ranglétrán, ami segítség lehet tervei megvalósításához.

 

Összegzés

A világgazdaság jelenlegi helyzete komoly bizonytalansági tényezőt jelent a globális piacok számára. Nem kivétel ez alól a kripto sem. Az, hogy ebből a helyzetből megerősödve vagy meggyengülve jön ki a szektor, még nem lehet tudni. Mindegyik irányra vannak érvek. Azt pedig rövidesen látni fogjuk mi nyomott nagyobb súlyt a latba. Akárhogy is legyen, beszámolunk róla.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.27% $67,400.04
Ethereum ETH -3.77% $3,701.2
BNB BNB -2.25% $595.44
Solana SOL -5.05% $165.61
XRP XRP 0.62% $0.5293
Dogecoin DOGE -2.93% $0.1611
Cardano ADA -3.58% $0.4624
Litecoin LTC 0.26% $85.99
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!