Egy beállítás, amit mindenképpen használj – Kétfaktoros hitelesítés (2FA)

Szerző: | nov 27, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A kétfaktoros hitelesítés (2FA), a többtényezős hitelesítések egyik formája és abban különbözik az egyszerű felhasználónév és jelszó bejelentkezési módszerektől, hogy két független összetevőt használ a bejelentkezéshez. Egy olyan funkció, amit mindenképpen aktívan kell használnod ahhoz, hogy biztonságban tudhasd kedvenc kriptavalutáidat.

 

Mi az a kétfaktoros hitelesítés?

A kétfaktoros hitelesítés két független komponensből álló folyamat. A 2FA jelszó növel a hitelesítési biztonságon és megnehezíti a személyazonosság lopását a klasszikus bejelentkezési eljárásokhoz képest és így megakadályozza az identitásunk eltulajdonítását. A 2FA-nál történő regisztráció során mindkét tényezőnek jelen kell lennie és helyesnek kell lennie. Ha egy tényező hibás vagy hiányzik, a felhasználót nem lehet hitelesíteni, és a hozzáférés blokkolva lesz.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka1

Forrás: https://cointelegraph.com

 

kétfaktoros hitelesítés felhasználási területei

A két tényezőjű hitelesítés tipikus példája az ATM-ek vagy az elektronikus fizetések mindennapi használata. Az ATM-nél a bankkártyának jelen kell lennie, amit a helyes PIN-kóddal aktiválhatunk, majd az elektronikus banki átutaláshoz egy token által generált kódra is szükségünk lesz.

A 2FA az interneten is egyre többen használják pl. akár az e-mail fiókok, felhőalapú szolgáltatások vagy üzenetküldési szolgáltatások bejelentkezéshez.

 

Mik az előnyei a kétfaktoros hitelesítésnek?

A kétlépcsős hitelesítés nagy előnye, hogy a hozzáférési azonosítók lopása vagy jogosulatlan másolása, például adathalász támadás, hackertámadás vagy vírus révén, továbbra sem teszi lehetővé a rendszerbe való belépést. A támadónak a sikere érdekében egyszerre kellene megszereznie mind a két komponens. Az interneten az identitáslopások leggyakoribb fenyegetései a 2FA-nak köszönhetően kizárhatók.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka2

Forrás: https://cointelegraph.com

 

A kétfaktoros hitelesítés hátrányai

A kétfaktoros hitelesítés egyik legsúlyosabb hátránya, hogy a hitelesítési kód megszerzése a bejelentkezési folyamat használhatóságának és kényelmének rovására történik. Gyakran a felhasználó kénytelen folyamatosan magánál tartani a második tényezőt token formájában. Ha elfelejtette vagy elvesztette a token jelszavát, akkor lehetetlen bejelentkezni a rendszerbe. Az ellopott vagy elveszett tokenek hátránya, hogy utána a felhasználónak összetett megoldásokra van szükség ahhoz, hogy ideiglenesen hozzáférhessen a privát rendszeréhez pl. számlájához, belső irodájához. Továbbá az elveszett token teljes kicserélése gyakran további beszerzési és telepítési költségeket von maga után.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka3

Forrás: https://cointelegraph.com

 

Mire ügyeljünk a kétfaktoros hitelesítés telepítésénél?

Egyértelmű, a kétlépcsős azonosítás növeli a rendszerek biztonságát, ezért amikor csak tehetjük, állítsuk be, főleg ha nagyobb értékű dolgot szeretnénk vele levédeni. Figyeljünk arra, hogy a kétlépcsős azonosítás aktiválásakor jegyezzük fel a megjelenített “megosztott kulcsot” (Shared Key), vagy a megjelenő a QR-kódot nyomtassuk ki. Ezen adatok segítségével bármikor újra beállítható egy 2FA egy új okostelefonon vagy egy újonnan telepített alkalmazáson.

A kriptavaluta tőzsdéken mindig állítsd be a kétfaktoros hitelesítést!

Ezeket figyelembe tartva, az online irodáinkat, tőzsdei hozzáféréseinket ahol tudjuk, biztosítsuk 2FA hitelesítéssel.

 

Összefoglalva

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági rendszere képes lesz a folyamatos támadásokat hárítani. A Bitcoin már bizonyított. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy a blokklánc technológia miért is különleges ebből a szempontból.

Germán Péter

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.