Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
90%-nál is magasabb lehet a bitcoin valós dominanciája

90%-nál is magasabb lehet a bitcoin valós dominanciája

Másfél éves csúcson, 70%-on áll a bitcoin dominanciája, szakértők szerint azonban a valós érték ennél jóval magasabb lehet. 

A cikk szerzője és tulajdonosa a partneroldalunk a Coincolors.co, az eredeti cikket a következő linken éritek el: Link

A bitcoin dominanciája – vagyis a bitcoinpiac értéke a teljes kriptopiachoz viszonyítva – egy jókora idei növekedés után újra 70% körül mozog – derül ki a CoinMarketCap és a hagyományos mérések adataiból. Ilyen magas arány 2017 márciusában volt utoljára.

A Kryptografen norvég portál részletes elemzést írt a helyzetről, amelyet több kriptohírforrás mellett a Forbes, valamint a Variance blog is feldolgozott.

Bár ez az érték kétségtelenül a kripto-ökoszisztéma egyik legfontosabb mérőszáma, mégis igen kevesen követik és használják ezt bármire is

emelte ki blogjában a dominancia fontosságát hazai szakértőnk, Csabai Csaba.

90%-nál is nagyobb lehet?

A bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban elég hullámzó volt, sikerült nagyobb hullámokat is meglovagolnia, vele együtt pedig számos altcoin – többek között az ether, a litecoin és a Ripple XRP-je – szintén pozitív irányba mozdult el.

A mérleg azonban a korábban feltételezettnél sokkal jobban a bitcoin felé billenhet: egy tanulmány szerint valódi összpiaci értéke akár a 90%-ot is meghaladhatja.

A kutatók súlyozott piacikapitalizáció-számításai alapján a bitcoin dominanciája valójában 90% körül mozog, ha a likviditást és a volument is figyelembe vesszük. Emellett máris eltörpülnek még a legnagyobb kriptopénzek is. Ha tényleg kevesebb mint 10% jut a többi kriptopénznek, ez egyúttal azt is jelenti, hogy sorsuk eléggé meg van pecsételve.

Minden egyes nappal, amíg a bitcoin megőrzi vezető szerepét, fokozatosan csökken az esélye annak, hogy más kriptovaluta felvegye vele a versenyt, mint [globálisan elfogadott] pénz

– figyelmeztetett Bendik Norheim Schei, az Arcane Research elemzője, a tanulmány készítője. „Mindezt fontos megérteni nemcsak a befektetőknek és a fizetési infrastruktúrák fejlesztőinek, de a különféle blokkláncokon dolgozó fejlesztőknek is” – tette hozzá.

A kapitalizáció még nem minden

A bitcoin jelenlegi piaci kapitalizációja 180 milliárd dollár. Az etheré 20 milliárd, a litecoiné 4,5 milliárd, az XRP-é pedig 11 milliárd. Schei azonban azzal érvelt, hogya likviditás figyelembe vétele nélkül felesleges az összpiaci kapitalizációt vizsgálni.

„Ennek fő oka az, hogy sokan könnyen létrehozhatnak egy kriptopénzt egymilliárd előre kibányászott tokennel, amely mondjuk érménként 3 dollárt ér. Ez oda vezethet, hogy az összpiaci értéke 3 milliárd dollár lesz, amely a mostani viszonyok között a piac 1 százalékát tenné ki” – írja Schei.

„A gond csak azzal van, hogy a képletbe nem számítják bele a likviditást. Lehet, hogy valaki csak egy tokent akar eladni 3 dollárért, de mi történik, ha egyszerre egymilliót akar? A likviditás beleszámítása nélkül a piaci kapitalizáció csak egy értelmetlen mutató.

Almát a körtével

A kutatók hasonló eredményre jutottak, amikor összesen tíz, Bitwise által is elismert, hiteles kereskedési volumennel rendelkező váltót vizsgáltak meg. Ennek ellenére hangsúlyozták, hogy az adatok nem kelthetik azt a látszatot, hogy az altcoinok teljes mértékben használhatatlanok vagy értéktelenek lennének.

Rendkívül nehéz összehasonlítani és párhuzamba állítani a különféle célokat kiszolgáló projekteket. Minden kvantitatív mutató legjobb esetben is csak megközelítőleg lesz pontos

– írja Schei arra utalva, hogy a kritptoeszközök összehasonlítása olyan, mintha az almát hasonlítanánk össze a körtével.

A szakértő fel is hívja a figyelmet arra, hogy a kriptopénzek esetében a különböző érmék és tokenek relatív erősségének vizsgálata tévútra vezethet, mivel valamiféle versenyt kereshetünk ott – az egymást kiegészítő megoldások között –, ahol nem is kellene feltétlen.

De miért ennyire törvényszerű a BTC dominanciája? Egyáltalán miért volt olyan „gyenge” pl. 2018 januárjában, amikor is mindenkori mélypontján, 33% alatti részesedése volt csak az egész kripto-ökoszisztémából? Vagy hogyan történt az, amikor a litecoin először nyomta 90% alá a BTC-t, 2013-ban? Csabai Csaba kiváló historikus áttekintése választ ad ezekre részletesebben is, és az is kiderül, hogy miért lett újra ilyen erős a bitcoin, mikor vesztette el ’mindennapi fizetésekre alkalmas eszköz’ jellegét és vált valódi értéktartóvá, valamint változhat-e ez a közeljövőben.

A cikk szerzője és tulajdonosa a partneroldalunk a Coincolors.co, az eredeti cikket a következő linken éritek el: Link

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 9.17% $62,759.78
Ethereum ETH 6.02% $3,466.63
BNB BNB 3.69% $413.63
Solana SOL 13.71% $124.04
XRP XRP 2.00% $0.5913
Cardano ADA 9.86% $0.6817
Dogecoin DOGE 34.07% $0.1289
Litecoin LTC 9.72% $81.65
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!