Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Blokklánccal az orosz kormány ellen: anonim népszavazás indul

Blokklánccal az orosz kormány ellen: anonim népszavazás indul

Az Arbitrum által működtetett platform lehetőséget adhat a Putyinnal szembeni kritikus oroszoknak arra, hogy névtelenül hangot adjanak nemtetszésüknek.

Putyin ismételten megnyerte a választásokat

Putyin épp most nyerte meg ötödik elnöki ciklusát Oroszországban, bár az 87%-os elsöprő győzelmet előre megrendezettnek és komédiának minősítették.

Oroszországban száműzetésben élő ellenzéki vezető, Mark Feygin válaszul egy blokklánc-alapú népszavazást indított az orosz elnökválasztásban elért győzelem, pontosabban Vlagyimir Putyin győzelmének legitimációjának kérdésében. 

"Rendkívül fontos, hogy megbízható, megfigyelésbiztos utakat biztosítsunk a tiltakozáshoz és a szavazáshoz. A Russia2024 és a mögötte álló technológia lehetővé tette ezt" - tette hozzá.

A szavazást egy Russia2024 nevű alkalmazáson keresztül fogják lebonyolítani, amelyet a Rarimo által fejlesztett Freedom Tool segítségével hoztak létre.

Prominent Russian Lawyer Barred From Leaving Russia

Mark Feygin Forrás: rferl.org

Az erőfeszítésnek az eredménye természetesen nem lenne jogi súlya Oroszországban, és önmagában nem vetne véget Putyin elnökségének, de a népszavazás elméletileg fellendíthetné a PR-tevékenységeket a leváltására irányuló erőfeszítésekben. 

Emellett az oroszoknak lehetőségük nyílik a kritika kifejezésére egy olyan országban, ahol a kritika következményei jelentősek lehetnek; hiszen az ellenzék korábbi vezetője, Alexej Navalnij nemrégiben egy északi börtönkolóniában való tartózkodása alatt halt meg. 

Az Arbitrum nyújtja a technológiai hátteret

A szavazást a Russia2024 nevű, a Rarimo Freedom Tool segítségével készült alkalmazáson keresztül fogják lebonyolítani, amely az Arbitrum blokkláncot és a zero-knowledge kriptográfiát használja, így a szavazók személyazonossága lenyomozhatatlan lesz.

"Oroszországban a véleménynyilvánítás egyre kockázatosabbá válik, és a közvélemény követése egyre nehezebb" - mondta Feygin nyilatkozatában.

Csak az orosz útlevéllel rendelkezők szavazhatnak. Mintegy 34,6 millió orosz rendelkezik érvényes útlevéllel. A felhasználóknak le kell majd tölteniük a Russia2024 alkalmazást, és állampolgárságukat az útlevelüknek a telefonjukkal történő beolvasásával kell igazolniuk.

Az útlevelekben biometrikus chip található, amelyet az eszköz a választópolgár személyazonosságának megerősítésére és az anonim szavazás megkönnyítésére használ. Ha valakinek nincs okostelefonja, egyetlen telefon is használható közös szavazógépként.

A szavazást körülbelül két hétig lehet majd leadni, és az eszköz mögött álló támogatók "biztosak" abban, hogy ez egy biztonságos módja a szavazásnak, és hogy a szavazóknak nem kell tartaniuk a következményekkel járó következményektől.

"Még Navalnij halála után is voltak, akik kijöttek és tiltakoztak. Most itt az idő, hogy ezek az emberek is félelem nélkül kifejezhessék véleményeiket."

- mondta a Freedom Tool társalapítója, Lasha Antadze, aki korábban már együttműködött az ukrán kormánnyal az állami ingatlanok privatizációjának digitalizálásában. 

"A decentralizált szavazást és a Freedom Toolt úgy tervezték meg, hogy nincs egyetlen entitás, amelyet megtámadhatnánk, blokkolhatnánk vagy megszabadulhatnánk tőle. Nem lehet meghackelni, ahogyan a bitcoint sem".

Háborús eszközzé vált a blokklánc technológia

Putyin újabb győzelme legitimálja számára az Ukrajna elleni háború folytatását.

"Mindenkinek átadjuk a nyílt forráskódú technológiát. Nem csak az ukránok vagy a grúzok építkeznek." 

- mondta Antadze, amikor arról kérdezték, hogy a kezdeményezés mögött ukrán érdekek állnak. 

"Rengeteg hozzájárulást kaptunk névtelen leveleken keresztül Oroszországon belüli kriptográfia professzoroktól. Ez egyfajta háborús védelmi technológia".

A Russia2024 alkalmazást kezdetben eltávolították az Apple alkalmazásboltból, de várhatóan nemsokára újra elérhető lesz. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.43% $67,721.91
Ethereum ETH -2.54% $3,768.82
BNB BNB -0.37% $596.94
Solana SOL -1.53% $168.44
XRP XRP -0.17% $0.5287
Dogecoin DOGE 1.02% $0.1655
Cardano ADA 0.75% $0.46
Litecoin LTC 0.20% $83.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!