Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Nike levédetett egy Ethereum alapú blockchain rendszert

Nike levédetett egy Ethereum alapú blockchain rendszert

A Nike cipőóriás szabadalmaztatott egy olyan Ethereum alapú blockchain rendszert, ahol minden egyes cipő egyedi  “nem-helyettesíthető tokent” (NFT) kap. Ezek pedig CryptoKicks néven fognak futni.

 

Nike cipők és a blockchain

A december 10-ei Nike szabadalomban kitértek a digitális tokenre és annak használatára is. A dokumentumban ismertetett technológia egyik megvalósítása egy Ethereum ERC721 vagy ERC1155 token, amelyeket fizikai cipők hitelesítésére és tranzakciójára használnának.

A token akkor kerülne "felszabadításra" ha egy megfelelő fizikai cipőt megvásárolnak. Ekkor egy 10 számjegyű Nike cipő-azonosító kódot kapcsolnának össze a tulajdonos azonosító kódjával. A rendszer célja az áruk hitelességének biztosítása a szabadalomban leírtak szerint:

A leendő és a jelenlegi Nike tulajdonosok [...] digitális eszközöket vásárolhatnak és adhatnak el a decentralizált rendszeren működő blockchain könyvelés segítségével. [...] Példaként és nem korlátozva, a felhasználó vásárolhat egy új, nagyon keresett cipőt egy ellenőrzött gyártótól, aki hiteles származási nyilvántartást szolgáltathat a cipők számára. [...] Miután a vásárló megkapta a cipőt tartalmazó dobozt, a felhasználó beolvassa azt az UPC vonalkód-leolvasási funkcióval az okostelefonján működő alkalmazásában.

 

A Nike célja a blockchainnel a hitelesség és a transzparencia növelése

Érdekes, ugyanis a Nike a tokenek "felszabadítását" összekapcsolná a cipők értékesítésével is, amely lehetővé tenné a forgalomban lévő cipők ellenőrzését is. A szabadalom szövege szerint:

Amikor egy vásárló eredeti Nike cipőt vásárol, akkor ezzel együtt egy digitális verzió is létrejön, amit az adott felhasználóhoz társítanak a blockchain segítségével. A digitális Nike cipő és a "felszabadított" blockchain token együttesen reprezentál egy "CryptoKick"-et.

nike cryptokicks

A lábbelik értékesítésekor a digitális token tulajdonjoga átruházható a fizikai termékkel együtt. Ezeknek a tokeneknek a tulajdonát pedig egy külön alkalmazásban kezelik, ezzel javítva a márka hitelességét.

 

A Nike szabadalma merít a CryptoKitties ötletéből is

A Nike szabadalom ötleteket kölcsönöz a népszerű blockchain gyűjthető macskák játékától, a CryptoKittiestől is.

A digitális token felhasználásával a vevők számára lehetővé válik a Nike cipők biztonságos kereskedelme, ugyanis minden egyes cipő egyedi NFT tokent kap.

Ahogyan a blockchain fejlődik és a nagyvállalatok egyre inkább részt vesznek a technológiában, az ipar fejlődése egyre gyorsul. A szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy ez egy olyan iparág, amelyben az Egyesült Államok nem áll az élen.

Blockchain fejlesztés

A legfrissebb jelentések azt mutatják, hogy amikor a szabadalmi bejelentések számát nézzük a blokkláncon, Kína jelentősen felülmúlja más országokat, köztük az Egyesült Államokat is.

Az eredeti cikk szerzője és a háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.38% $61,324.44
Ethereum ETH -0.49% $3,388.9
BNB BNB 0.16% $575.18
Solana SOL 8.12% $136.33
XRP XRP 0.68% $0.4786
Dogecoin DOGE 2.35% $0.1235
Cardano ADA 2.51% $0.3877
Litecoin LTC -1.55% $70.78
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!