Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
4 DeFi indikátor, amit mindenkinek ismernie kell

4 DeFi indikátor, amit mindenkinek ismernie kell

A decentralizált pénzügyi projektek értékelésekor számos DeFi indikátor segíthet minket. De melyik az, ami ezek közül igazán hasznos?

 

Fontosak a DeFi indikátorok, de nem mindig mondják el a teljes történetet

DeFi ez, DeFi az – az elmúlt év során annyi új DeFi projekt jelent meg, hogy azzal lépést is alig tudtunk tartani. Az óriási választék miatt ráadásul felmerült még egy kérdés is: honnan tudhatjuk pontosan melyik az, ami tényleg megérdemli a hype-ot?

Most négy DeFi indikátort hoztunk nektek, ami pont erre a kérdésre próbál választ adni.

decentralized finance tortenete cryptofalka

 

TVL - Total Value Locked

Azaz a DeFi protokoll összesített értéke. Viszonylag kézenfekvő, hogy miért fontos tudni a protokollba fektetett összeget: logikusan ez minél magasabb, annál nagyobb az érdeklődés az adott projekt körül. Ha pedig nagy az érdeklődés, akkor várhatóan egy jó befektetésről van szó. (Ha csak nem egy klasszikus "nagyobb a füstje, mint a lángja" eset került elénk.) Ez mellett a nagyobb projektek természetesen magasabb stabilitással rendelkeznek, ami a kriptovaluták viharos piacán igen fontos szempont.

A TVL-t egyébként többféle módon számolhatjuk. A legtöbb esetben dollárban szokták megadni, bár az Ethereum projekteknél az ETH is simán szóba jöhet. Amellett pedig, hogy az érdeklődést mutatja, arra is alkalmas lehet, hogy különböző projekteket összehasonlítsunk TVL alapján.

 

Egyedi DeFi tárca címek száma

Bár nagyon pontos következtetések levonására nem alkalmas, mindenképpen érdemes lehet figyelemmel követni, hogy növekszik-e az adott tokent tároló tárcák száma. Általánosan igaz ugyanis az, hogy minél több tárca és minél több ember érdekelt a DeFi protokollban, annál szélesebb körű adoptációról beszélhetünk. Ez pedig a hosszú távú siker esetében elengedhetetlen.

Azért ezzel az indikátorral is vigyázzunk, hiszen a tárcacímek számának növekedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg több ember voksolt volna a projektre. Simán előfordulhat, hogy valaki nem egy tárcacímen tárolja az összes tokenjét, hanem többfelé bontja azt. Ebben az esetben a tárca címek alapján történő értékelés kifejezetten ellentétes eredményeket is hozhat.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Token mozgások a tőzsdéken

Ha már a tárcacímek számát figyeljük a DeFi indikátorok miatt, a tőzsdék és P2P piacok tranzakciónak gyakoriságát és volumenét is érdemes lehet szemmel tartani. Általánosságban elmondható, hogy ha nagyobb összegeket vonnak ki centralizált tőzsdékről, akkor a nagybefektetők valószínűleg hosszabb távon szeretnék tartani majd az adott tokeneket. Ellentétes esetben, amikor azt látjuk, hogy egyre növekszik a tőzsdéken elérhető tokenek száma, akkor valószínűsíthető, hogy egyre többen tervezik eladni coinjaikat – döntésük mögött pedig gyakran meggyőző okok sorakoznak.

4 DeFi indikátor, amit mindenkinek ismernie kell Az Uniswap az egyik legnépszerűbb DeFi projekt. De honnan tudjuk, hogy mibe érdemes fektetni? Forrás: uniswap.org

 

Price-to-sale ratio: a bevétel is fontos DeFi indikátor lehet

A price-to-sale, azaz P/S arányt a tradicionális üzleti világban is sokszor használják a különböző részvények értékelésére. Itt egyszerűen a részvények árát osztják el a vállalat bevételeivel, majd ez alapján hasonlítják őket össze egymással.

Ezt a DeFi esetében is ugyanígy megtehetjük, hiszen jó pár DeFi protokoll már most bevételt generál. A részvények ára helyett itt a piaci kapitalizációt érdemes elosztani a bevételekkel. A kapott szám minél alacsonyabb, annál valószínűbb, hogy alulértékelt az adott projekt. Azért azt itt se felejtsük el, hogy a P/S arány nem a projektértékelés alfája és ómegája, de mindenképpen hasznos lehet – főként, hogy ha egyéb DeFi indikátorok mellett alkalmazzuk ezt.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A jól hangzó DeFi protokollok útvesztőjében könnyen elveszhetnek mind az új, mind a már tapasztaltabb kriptósok. Azonban vannak DeFi indikátorok, amiket mindenképpen érdemes lehet figyelemmel kísérnünk a projektek esetében. Ilyen például az összesített érték (TVL), az egyedi tárcacímek száma, a token mozgások a tőzsdén vagy éppen a price-to-sale arány. Összességében minél több indikátort használunk, annál pontosabb képet kaphatunk a protokoll valós értékéről.

Háttérkép forrása: https://coinquora.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.63% $66,545.01
Ethereum ETH 1.67% $3,616.4
BNB BNB 0.79% $609.96
Solana SOL 3.95% $150.46
XRP XRP -0.03% $0.4886
Dogecoin DOGE 0.79% $0.1372
Cardano ADA 0.81% $0.4164
Litecoin LTC -0.01% $79
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!