Fehér könyv – A startupok és befektetők legjobb barátja

Szerző: | nov 25, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A címben szereplő fehér könyv azaz ismertebb nevén ,,white paper” bemutatását valószínűleg egy összetett mondatban el lehetne intézni. Amiért mi ennél kicsivel több helyet szánunk rá, annak az az oka, hogy a körültekintő befektetők és a tudatos kereskedők számára ez az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb információforrás. Befektetési stratégia kialakításánál talán az elsőszámú tudásbázisként tekinthetünk rá. Különösen fontos ez a kriptotérben, ahol több száz ismeretlen és új projekt lát napvilágot rendszeresen.

 

Mi az a Fehér Könyv?

A white paper lényegében egy adott projekthez kapcsolódó dokumentum. Ismertet egy problémát, amelyre az adott projekt megoldást nyújt. Ezért tartalmazza az adott ötlet részletes (többnyire technikai részletezettségű) leírását és a termék jellemzőit. Felépítését tekintve nem mindegyik white paper egyforma, de többnyire az alábbi fejezetekből állnak:

  • Bevezetés
  • Tartalomjegyzék
  • A piac és a probléma ismertetése
  • A termék bemutatása és annak ismertetése, hogy miként nyújt megoldást az előző fejezetben felvázolt problémára
  • Tokenekkel kapcsolatos információk: hány darab kerül forgalomba, mikor, miért stb.
  • Hogyan használja fel a csapat a befektetői pénzeket
  • A csapattagok bemutatása
  • Fontosabb mérföldkövek ismertetése a projekt jövőjét illetően.

 

Hogyan írjunk fehér könyvet?

A fenti fejezetcímek, témakörök alapvetően meghatározzák az anyag tartalmát és mondandóját. A bevezetés minden hasonló munka esetén bizalomébresztő és kedvcsináló kell legyen. Ugyanakkor fontos a hitelesség megalapozása is. Ehhez jó tipp lehet, ha ennek a fejezetnek része egy jövőbeni befektetőket megszólító levél a projekt vezetőjétől.

A probléma ismertetése fejezetben kerül bemutatásra az a dolog, aminek köszönhetően a támogatandó ötlet létrejött. Itt szükséges bemutatni, hogy mennyivel lesz jobb a világ az adott projekt sikere esetén, illetve milyen következményei lehetnek annak, ha az adott probléma nem kerül megoldásra. A megfogalmazását tekintve szintén ajánlott szemléletes példákon keresztül megragadni az olvasó figyelmét, felkelteni az érdeklődését. Mindez látványos ábrákkal és grafikonokkal, egyéb vizuális elemekkel még jobban elérhető. Ugyanakkor a hitelesség szempontjából az is fontos, hogy a számok tényeken, kutatási adatokon vagy elemzéseken alapuljanak. Egyéb esetben azok nem mások, mint puszta számok, különösebb érték nélkül. A projekt jelenlegi állását is ismertetni kell, bemutatva, hogy miként áll a jelenlegi fejlesztés, milyen stratégia mentén folyik a fejlesztés a jövőben és melyek az általános célok. A befektetőket könnyebb megnyerni, ha van már valami ,,kézzelfogható” állapota a projektnek.

feher-konyv

Forrás: coincentral.com

Pénzügyi szempontból szükséges felvázolni azt is, hogy mire megy el a begyűjtött pénz. Egyértelműen rögzíteni kell, hogy a befektetői források felhasználása kizárólag a projekt fejlesztéséhez szükséges és nem rendezvényekre, konferenciákra vagy éppen cégautóra fog elmenni. A fontosabb mérföldkövek pontos meghatározása is ezért bír jelentőséggel, mert itt lehet az elkövetkező 12-24 hónapra vonatkozóan hitelesen bizonyítani, hogy tényleg vannak tervek és egy jól átgondolt stratégia mentén folyik a fejlesztés. A fent említett módon, az egy nagy előny ha már vannak teljesített mérföldkövek a programban hiszen az a projekt iránti elkötelezettséget is tükrözi.

Az elmondottakból is jól látszik, hogy látszólag nem nehéz feladat egy fehér könyv összeállítása annak, aki tisztában van azzal, hogy hová szeretné az ötletét eljuttatni. Ugyanakkor kellő részletességgel és hitelességgel kell bizonyítani a befektetők számára azt, hogy nem kidobott pénz a projekt rendelkezésére bocsátott összeg. Hiszen egy forrás gyűjtés, akkor sikeres, ha mindegyik fél jól jár. A fejlesztő megszerzi az ötletei megvalósításához szükséges forrásokat, a befektető pedig idővel haszonra tehet szert.

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka