Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

A kriptovaluták világát ismerők és nem ismerők számára egyaránt a legnépszerűbb eszköz a bitcoin. Nem csak történeti háttere okán, hanem piaci részesedését, piaci kapitalizációját figyelembe véve is a bitcoin a vezető valuta. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy ez lenne az egyedüli, említésre méltó projekt a kripto térben. A coinmarketcap.com oldal adatbázisában található 3047 közül érdemben az első százra érdemes koncentrálni. A bitcoin-on kívüli összes többi valutát a szakma altcoin névvel illeti, ami az ,,alternative to Bitcoin”, azaz a Bitcoin alternativája jelentéssel bír. Ebben a több ezres követői listában az első helyen az Ethereum (ETH) nevű projekt áll, a 167 milliárd dolláros piaci értékkel bíró Bitcoin után egy ,,szerényebb” 19,6 milliárd dolláros részesedéssel.

 

Ethereum (ETH) történeti előzmények

2013-ban jelent meg az Ethereumról szóló fehér könyv, amelyet az egyék alapító, az orosz származású Vitalik Buterin készített. Ebben bemutatta egy nyílt forráskódú, blokklánc alapú számítógépes platform ötletét, amely képes okos szerződések futtatására. Ez olyan alkalmazások futtatását jelentené a gyakorlatban, amely decentralizált módon bármilyen egyéb közvetítő harmadik fél jelenléte nélkül valósulna meg, kiküszöbölve visszaélések, rendszerhibák és egyéb problémák létrejöttét.

ethereum Forrás: https://www.coindesk.com/what-to-know-trading-ethereum

Buterin egyébként már a bitcoin fejlesztése kapcsán is hangsúlyozta, hogy szükség lenne azon egy alkalmazások fejlesztésére képes programnyelvre. Mivel ez az elképzelése a bitcoinnal kapcsolatosan nem talált megfelelő fogadtatásra, így megalkotta az említett fehér könyvet, majd a koncepcióból valóság lett.

 

A ,,Világ számítógépe”

Az ethereum (ETH) ötletének megértéséhez azt kell lássuk, miként működik az internet. Manapság minden fontos személyes adatunk, jelszavaink, banki adataink különböző távoli tárhelyeken tárolódnak, az úgynevezett felhőben. Ezeknek a tárhelyeknek a tulajdonosai cégek, mint például a Dropbox, Amazon, Facebook vagy a Google.

Ebből a centralizált megoldásból következően a legfőbb probléma az, hogy ha például egy hacker vagy kormányzati szereplő hozzá szeretne férni az adatokhoz, akkor elvileg (és példa a gyakorlatban is van rá) hozzá is férhet, vagy akár meg is változtathatja azt. Vitalik Buterin ötlete éppen ezt a problémát tervezte kiküszöbölni, ugyanis a fenti szolgáltatásokat egy decentralizált számítógépes rendszeren valósítaná meg.

ethereum_cryptofalka

Az Ethereum (ETH) tehát lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy létrehozzanak okos szerződéseket, vagy kibocsátsanak saját kriptovalutát az ethereum blokkláncát használva, anélkül, hogy saját blokkláncot hoznának létre. Az Ethereum (ETH) blokkláncán elkészült okos szerződések az Ethereum Virtual Machine (EVM) elnevezésű virtuális gépre épülnek. Az EVM a protokollnak az a része, amelyik ténylegesen végrehajtja ezeket a szerződéseket, mindezt az önkéntesen üzemelő, public node-ok nemzetközi hálózatának köszönhetően. A szkriptek vagy okosszerződések egy új programozási nyelvben, a Solidity-ben készülnek.

 

,,Gáz” van az Ethereumnál

Adott tehát egy decentralizált platform, amely képes különböző alkalmazások (,,dapp”) futtatására. Mindez azonban nincs ingyen, a rendszer használatáért ,,ether”-re van szükség. Az ether (ETH) funkciója tehát, hogy egyfajta digitális ,,üzemanyagként” hajtsa a hálózaton működő decentralizált alkalmazásokat. Az ethereum (ETH) kapcsán a tranzakciók költsége az alapján kerül meghatározásra, hogy mennyi ,,GAS”-t igényel a végrehajtásuk. Ez az összeg lényegében azon múlik, hogy mekkora számítási teljesítmény és mennyi idő szükségeltetik a futtatásához. Ebben az esetben az önállóan alkalmazott GAS elnevezés tehát a tranzakciós költséget jelöli, hogy megkülönböztethető legyen a rendszer saját kriptovalutájától.

bitcoin_vs_ethereum

Az Ethereum (ETH) tehát méltán lohol szorosan a bitcoin mögött, mivel egy rendkívül izgalmas projektről van szó. Mint minden hasonló projekt esetében vannak szkeptikusok és vannak rajongók. Arról nem beszélve, hogy okos szerződések témában vannak még versenytársak a kripto világban. Azt pedig az idő – és a felhasználók – döntik majd el, melyik milyen sikeres lesz.

 

Vitalik Buterin Ethereum alapító a Devcon 5-ön hasonlította össze az Ethereum és a Bitcoin blokkláncát

Buterin a Devcon 5-ön, az Ethereum fejlesztők Osakaban megrendezett találkozóján fejtette ki véleményét a témában. Különlegességképpen kiemelte, hogy a PoS-re való átállás után egy potenciális támadás az Ethereum blokklánca felé nagyobb kapacitást és költséget igényelne, mint a jelenlegi vezető kriptovaluta a Bitcoiné felé. A korábbi témáról itt olvashattok: LINK

Ha szeretnél többet megtudni az Ethereum projektéről, látogasd meg a részletes összefoglalónkat róla ➡️ Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

[buzzsprout episode='3481501' player='true']

Forrás: https://www.binance.vision/blockchain/what-is-ethereum , https://www.coindesk.com , https://www.cryptonewsz.com/bitcoin-vs-ethereum-btc-price-having-a-moderate-fall-eth-goes-with-the-flow/25409/

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -5.08% $65,169.14
Ethereum ETH -6.92% $3,380.94
Solana SOL -9.03% $185.1
BNB BNB -8.15% $527.65
XRP XRP -4.24% $0.5999
Cardano ADA -9.51% $0.6242
Dogecoin DOGE -13.14% $0.1324
Litecoin LTC -6.19% $80.91
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!