Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az Ethereum? Okosszerződések a blokkláncon

Mi az Ethereum? Okosszerződések a blokkláncon

Fedezd fel, hogyan változtatja meg a vezető altcoin az Ethereum a pénzügyi és az üzleti folyamatainkat az okosszerződései segítségével.

Mi az Ethereum (ETH)? Az Ethereum egy nyílt forráskódú blokklánc platform és kriptovaluta, amelyet Vitalik Buterin vezetett fejlesztői csapat hozott létre. Lehetővé teszi a felhasználók számára a decentralizált alkalmazások (dApps) és okos szerződések létrehozását és végrehajtását a blokklánc technológia segítségével. Az Ethereum hálózata egy rugalmasabb és programozhatóbb platform, mint a Bitcoiné. A blokklánc kriptovalutája az Ether (ETH). Az Ethereum blokkláncán az Ether használható tranzakciók végrehajtására és a fejlesztők számára dApp-ok fejlesztésére, valamint a hálózat fenntartására szolgáló díjak fizetésére. A platform jelentőségét és népszerűségét az innovatív funkcionalitás, a skálázhatóság és a széles körű fejlesztői közösség határozza meg.

Ethereum: A blokklánc innovációja és a kriptovaluta világ másik oldala

Az Ethereum a kriptovaluták világában egyedülálló innovációt hozott létre, amely messze túlmutat a szimpla kriptovalutákon. Az Ethereum blokklánc platformja lehetővé teszi az okosszerződések létrehozását és futtatását, amelyek automatikusan végzik el a szerződésben meghatározott feltételeket. Az okosszerződések ereje, hogy kód alapján működnek, így a közvetítők nélkül képesek végrehajtani az utasításokat és ezzel csökkentik a bizalmatlanságot és a kockázatokat.

Vitalik Buterin (orosz-kanadai programozó) álmodta meg az Ethereumot 2013-ban. Akkoriban a Bitcoin Magazine egyik társalapítójaként felvetette az ötletet, hogy a Bitcoin alkalmazási területeit ki lehetne bővíteni egy saját programnyelvvel app fejlesztés céljából. Ez nem valósult meg, viszont Jeremy Woods-al és Charles Hoskinsonnal együtt létrehozta az első okosszerződés platformot.

Vitalik Buterin Ethereum alapító

A hivatalos fejlesztés az Ethereum Switzerland GmbH szárnyai alatt indult meg 2014-ben, ugyanezen év július-augusztusában tartották a nyilvános token értékesítést. Az Ethereum rendelkezik az egyik legnagyobb fejlesztő gárdával világszerte, piaci kapitalizációt tekintve pedig a második legnagyobb kriptovaluta 2016 óta.

Mi az Ethereum és az Ether?

Az Ether (ETH) az Ethereum blokkláncon használatos digitális fizetőeszköz. Második generációs kriptovalutaként emlegetik, ugyanis a Bitcoinnal ellentétben már nem Proof-of-Work, hanem Proof-of Stake algoritmuson futó decentralizált hálózat bonyolítja a tranzakciókat közvetlenül az Ethereum címek között. Maga az Ethereum nem csak egy blokklánc, hanem egy programozási platform is egyben, amely az okosszerződések futtatására képes.

Az okosszerződést úgy kell elképzelni, mint egy szoftveres kóddá alakított szerződést, ahol a szerződésben szereplő feltételek teljesülése esetén a program automatikusan érvényesíti, vagy lefuttatja a meghatározott forgatókönyvet. Hagyományos szerződéseknél emberi tevékenységek követik egymást a leírtak és a felek megegyezése alapján, így alkalmazás közben felmerülhet nem teljesítés, késlekedés, értelmezési vita, méltányosság, stb. Az okosszerződés mindig ugyanúgy, azonnal és minden beállított elem figyelembevételével fut le, emberi hiba, fizikai akadályok, vagy felülbírálat nélkül. Mindaddig alkalmazható amíg egy folyamat digitálisan történik, pl. egy-egy számla összegének átutalása a gyártónak és a szállítmányozónak miután a nagyker felvitte a beérkezett árut a raktár nyilvántartásba.

Ethereum a ,,világ számítógépe”

Az Ethereum (ETH) ötletének megértéséhez azt kell lássuk, miként működik az internet. Manapság minden fontos személyes adatunk, jelszavaink, banki adataink különböző távoli tárhelyeken tárolódnak, az úgynevezett felhőben. Ezeknek a tárhelyeknek a tulajdonosai cégek, mint például a Dropbox, Amazon, Facebook vagy a Google.

Ebből a centralizált megoldásból következően a legfőbb probléma az, hogy ha például egy hacker vagy kormányzati szereplő hozzá szeretne férni az adatokhoz, akkor elvileg (és példa a gyakorlatban is van rá) hozzá is férhet, vagy akár meg is változtathatja azt. Vitalik Buterin ötlete éppen ezt a problémát tervezte kiküszöbölni, ugyanis a fenti szolgáltatásokat egy decentralizált számítógépes rendszeren valósítaná meg.

ethereum_cryptofalka

Az Ethereum létrehozásának célja, hogy egy szabadon programozható szuperszámítógép (EVM – Ethereum Virtual Machine) hátteret biztosítson olyan rendszerek kifejlesztésére és alkalmazására, ahol a blokklánc technológia előnyei fontosak lehetnek. Az Ethereum blokkláncon történő tranzakciók áttekinthetők és visszafordíthatatlanok. Ha valaki megír egy okosszerződést a blokkláncon, akkor egy olyan JavaScripthez hasonló elven működő program jön létre, amellyel bárki tud kommunikálni egy Ethereum cím segítségével valamint minden tevékenység nyilvános és végleges.

A programok kimeneti adatait olvasni ingyenes, ezért bárki számára hozzáférhető, azonban adatot küldeni és beírni az okosszerződésre - tehát lefuttatni a program valamely funkcióját - költséggel jár. Erre szolgál a rendszerben használatos elszámolási egység a Gwei (egymilliárd Gwei = 1 ETH). Cserébe a számítógépes kapacitásért amit valaki biztosít az okosszerződés futtatására, Ethert kap közvetlenül attól aki az okosszerződés által végsősoron éppen használja a gépét. 

Hogyan működik az Ethereum hálózat és fizetés?

Az Ethereum Yellow Paper-ben meg van határozva hogy egy-egy parancs futtatása mennyibe kerül. Az ár mértékegysége a Gas, ez fix minden alkalommal amikor lefut az adott parancs, tehát közvetlenül a használt parancsonként fizetünk. Az hogy egy Gas mennyi Gwei (tehát Ether) az attól függ, hogy mennyire terhelt a rendszer. Az Ethereum gas station nevű platform kijelzi, hogy a rendszer pillanatnyi állapotában mennyi Gwei egy Gas átlagosan. Egy okosszerződéssel történő kommunikáció előtt meghatározhatjuk, hogy ennyi, ennél kevesebb vagy több Gwei-t szánunk az okosszerződés futtatására.

A Gas ár mellett a másik fontos paraméter amit meg kell adni a tranzakciók előtt az a Gas limit. Egy program futása során meglehet hogy hurokba kerülünk, ezért egy vagy több parancs újra és újra lefut egy hiba folytán. Erre az esetre meghatározunk egy Gas limitet, nehogy egy ilyen malőr lenullázza az egyenlegünket. Az okosszerződés addig fut, amíg az inputok által kiváltott parancsok sorozata véget ér a program szerint, vagy elfogy a Gas limit. Ezekre a paraméterekre az Ethereum tárcák ajánlanak egy ésszerű, de módosítható értéket a tranzakciók előtt, érdemes alkalmazni őket.

Ethereum I Cryptofalka Forrás: www.microsoft.com

Az Ether tehát nem kifejezetten pénz helyettesítése céljából jött létre, hanem inkább egy instrumentum, aminek segítségével decentralizált applikációkat (dApp) lehet futtatni. Ebből kifolyólag nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal mint a Bitcoin, hogy lesz egy véges maximum darabszáma, viszont évente max. 18 millió Ether jöhet létre. Nem digitális arany, hanem digitális üzemanyag. Lehet kereskedni és fizetni vele, vagy spekulálni az értékén, ami mögött a használatából eredő funkció áll, akárcsak az olaj esetében. 

Az Ethereum okosszerződések és alkalmazási lehetőségei

Az Ethereum platform nagyban hozzájárul a blokklánc alapú pénzügyi világ építéséhez. Az okosszerződések lehetővé teszik a decentralizált alkalmazások (DApps) fejlesztését, amelyek innovatív megoldásokat kínálnak az üzleti világ számára. A DAppok lehetővé teszik a pénzügyi szolgáltatások, az élelmiszerellátás, az oktatás és sok más terület átalakítását a blokklánc technológia segítségével. Az Ethereum platform közössége folyamatosan fejleszti és bővíti az infrastruktúrát, hogy támogassa az újabb projekteket és a blokklánc alapú technológia fejlődését.

Digitális azonosítás – a blokkláncon létrehozott adat megváltoztathatatlan, tehát nem hamisítható kívülállók által mint pl. egy jogosítvány, vagy egy internetes (vagy bármilyen) szavazás eredménye.

Tokenizálás – Blokkláncon digitális, visszakövethető azonosítók hozzárendelése nemesfémekhez, részvényekhez, ingatlanokhoz stb. A digitális tokeneket sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb átruházni másra mint bármi mást, mert fizikailag nem kell szállítani, nem kell az ügyletbe bevonni (és kifizetni) lebonyolító harmadik felet és nem vonatkoznak rá hatósági szabályozások (egyelőre).

Adattárolás – a blokklánc fizikailag megosztott jellegéből fakadóan nem egy adatközpontban tartja az adatokat, hanem szerte a bányászgépek hálózatán. A technológiára jellemző programozhatóság miatt a titkosítás és egyetlen privát kulccsal való visszafejtés csökkenti az adatvesztés és illetéktelen hozzáférés lehetőségét.

ERC-20 Tokenek – Az Ethereum blokkláncán akár külön kriptovaluták is létrehozhatók saját szabályokkal és új funkciókkal. Az Ethereum alapvető működésének keretein belül pl.: Tether, Chainlink, BAT, USD Coin, Augur, Enjin. Több mint 200 000 ERC-20 token létezik, a top 100 kriptovaluta nagy része is az.

További említésre méltó területek: választások, egészségügyi applikációk, szerencsejáték, okosszerződés alapú pénzügyek (DeFi), stb.

Ethereum a vállalati szektorban

Az utóbbi években számos nagyobb cég törekszik megragadni a lehetőséget, hogy bizonyos folyamataikat átültessék az Ethereum blokkláncra. A Forbes 2019-es milliárd dolláros cégeinek listájának több mint 50%-a fejleszt applikációkat az Ethereum blokkláncon. Ez ígéretes info ami a technológia érdemeit illeti, de a széleskörű átállás multicégek esetében lassan megy végbe. Ennek előre mozdítása érdekében jött létre az Ethereum Enterprise Alliance nevű szervezet, amely a tagok összehangolt fejlesztései mentén egy nyílt decentralizált Ethereum alapú hálózatot épít. A szervezet nagyobb tagjai pl. a British Petrol, Accenture, Microsoft, ING, J.P.Morgan, Intel, stb.

ethereum london fork | Cryptofalka

Ethereum 2.0, stakelés és a további fejlezstések

Az Ethereum 2.0 egy jelentős fejlesztési fázis az Ethereum blokkláncán, amelynek célja a skálázhatóság és a teljesítmény javítása. A 2.0-ás fejlesztés hosszú távú tervei között szerepelt a Proof of Stake (PoS) konszenzusmechanizmus bevezetése és az átállás a sharding blokklánc architektúrára. 2022 szeptemberében érkezett el az Ethereum az első jelentős mérföldkőhöz, ugyanis ekkor a Merge során során az egész rendszer átállt a Bitcoinhoz hasonló proof of work algoritmusról proof of stake-re, ami a költséges és hardwer-igényes bányászat alternatívája. A stakelés a PoS alapú hálózat működésének mechanizmusa, amelyben a résztvevők a tőkéjüket használják a blokkok hitelesítésére és az új blokkok hozzáadására a lánchoz.

Az Ethereum 2.0 jellemzői és előnyei

Az ETH 2.0 nagyobb skálázhatóságot és jobb teljesítményt kínál az Ethereum hálózat számára. A shardolt blokklánc architektúra lehetővé teszi a blokklánc részekre bontását, amelyek párhuzamosan működnek, ezáltal több tranzakció végrehajtására képesek. A Proof of Stake (PoS) konszenzusmechanizmus bevezetése a stakelés révén alacsonyabb energiafogyasztást és hatékonyabb blokk hitelesítést eredményez. A résztvevők tőkéjüket letétbe helyezik a hálózaton és a blokkokat a letétek arányában validálják. Ez ösztönzi a résztvevőket a hálózat biztonságára és hatékony működésére. A validátorok pedig cserébe a bányászokhoz hasonló jutalomban részesülnek, amivel még több Ethereumot gyűjthetnek.

Ethereum sharding

A stakelés fontossága és előnyei

A stakelés kulcsszerepet játszik az Ethereum 2.0 hálózatának biztonságában és működésében. Ez teszi lehetővé a résztvevők számára, hogy coinjaikat elhelyezzék a hálózaton, és a blokkok megerősítésével jutalmazást kapjanak. Ez a mechanizmus ösztönzi a résztvevőket a hálózatban való részvételre és a letéteik tartására. A stakelés alacsonyabb energiafogyasztást eredményez, mivel nincs szükség nagy számítási teljesítményű bányászati hardverekre. Emellett a stakelés biztonságosabbá teszi a hálózatot, mivel a támadóknak jelentős letéti értéket kellene felajánlaniuk a hálózat megtámadásához.

Az Ethereum 2.0 és a stakelés együttesen megteremtik a következő generációs Ethereum blokklánc alapjait, lehetővé téve a hálózat számára a magasabb skálázhatóságot, a jobb teljesítményt és a fenntarthatóbb működést. Ez új lehetőségeket nyit a fejlesztők, az üzleti felhasználók és a felhasználók számára a blokklánc alapú alkalmazások és innovációk terén. Ezzel az Ethereum a korábbi másodpercenkénti kb. 30 tranzakció helyett, akár a jövőben majd 100,000 tranzakcióra is képes lehet. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.48% $69,528.52
Ethereum ETH -2.10% $3,691.62
BNB BNB 0.17% $615.08
Solana SOL 0.39% $179.63
XRP XRP -2.60% $0.53
Dogecoin DOGE -2.72% $0.1641
Cardano ADA -4.33% $0.4793
Litecoin LTC -2.63% $86.11
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!