Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az Ethereum biztonságosabb lesz a Bitcoinnál is

Az Ethereum biztonságosabb lesz a Bitcoinnál is

A Proof of Stake (PoS) konszenzus algoritmusának bevezetése után az Ethereum (ETH) blokklánca biztonságosabb és nehezebben támadható lesz a Bitcoinénál.

 

Vitalik Buterin Ethereum alapító a Devcon 5-ön hasonlította össze az Ethereum és a Bitcoin blokkláncát

Buterin a Devcon 5-ön, az Ethereum fejlesztők Osakaban megrendezett találkozóján fejtette ki véleményét a témában. Különlegességképpen kiemelte, hogy a PoS-re való átállás után egy potenciális támadás az Ethereum blokklánca felé nagyobb kapacitást és költséget igényelne, mint a jelenlegi vezető kriptovaluta a Bitcoiné felé.

Természetesen beszédét a Bitcoin blokklánca és az alapítója Satoshi Nakamoto felé való tisztelgéssel és összefoglalójával kezdte. Magát az alap blockchain rendszert úgy alkották meg, hogy egy esetleges hackernek hatalmas pénzt és erőforrást kéne bevetnie ahhoz, hogy sikeresen feltörjön egy például Bitcoin vagy Ethereum blokkláncot. Azonban Buterin szerint van még mit javítani ezen, így vélekedett:

Mi van azokkal a hackerekkel, akiknek hatalmas kapacitásuk van vagy csak szeretnék "lángba borítani a világot"? Akár egy állam... Vagy hackerek, akik csak jót akarnak mulatni... Nem is beszélve az olyan csoportokról, akiket gazdasági érdekek is vezethetnek.

proof_of_work_vs_proof_of_stake

 

Az Ethereum stakelés alapú biztonsága

Az ETH PoS bevezetésével a felhasználók, akik lockolják az Ether-üket egy okos szerződésben, lehetőséget kapnak arra, hogy új blokkokat validáljanak az Ethereum blokkláncán. A jelenlegi Proof of Work (PoW) nagy energia befektetést igénylő számítási kapacitása helyett. Ha a stakelők (akik lekötik a koinjaikat) rosszul viselkednek, a stakelésük (lekötött Etherjeik) megsemmisítésre kerülhetnek.

Ezzel minél több Ethert stakel valaki, annál nagyobb esélye lesz, hogy validáljon egy blokkot az Ethereum láncán. Hasonlóan a mostani PoW rendszerhez, minél több bányászgépet és erőforrást fektetsz be, annál nagyobb valószínűséggel validálsz egy blokkot és részesülsz annak jutalmában. A Vitalik által megálmodott PoS rendszerben egy meghatározott időbe kerül, amíg validálnak egy blokkot, ezalatt lehetőség van az esetleges szabálytalan adatokat vagy magatartást felfedni.

 

Az ETH blokkláncát támadók nagy mennyiségű koin elvesztését kockáztathatják

Ha megfelelő információ gyűlik össze, hogy a stakelő tisztességtelen magatartást folytat, akkor az ő stakelése megsemmisítésre kerül és az ezt felfedő jutalomban részesül! 

A validálók el tudnak indítani egy ellenőrző tranzakciót, ami a blokkláncban arra az adott pontra mutat (kérdés a blokkban). A blokklánc pedig "várjunk csak, a helyes válasz 256 ez a srác pedig 250-et adott eredményül, ezért hamis az állítása". Az eredeti stakelő letétje megsemmisítésre kerül, annak egy része pedig az ezt felfedő validátoré lesz.

Buterin szerint egy sikeres Ethereum PoS blokklánca felé indított támadáshoz több "rosszindulatú blokk" validálásához is szükség lesz. Ehhez gyakorlatilag a támadók hatalmas mennyiségű Ethereum készletet fognak lekötni és kockára tenni. Ugyanis ha egy validátornak sikerül bebizonyítania a hamis viselkedést, elveszíthetik a nagymennyiségű Etherjeiket. Ez teszi lehetővé az Ethereum jövőbeli PoS rendszerének a nagyfokú biztonságát a jelenlegi PoW helyett. Ezzel még akár a Bitcoin jelenlegi PoW rendszerének biztonsági szintjét is felülmúlhatja az Ethereum jövő beli rendszere.

A Cointelegraph értesülései szerint az ETH 2.0 PoS tesztje Május 8-án kezdődött el.

Az eredeti cikk szerzője és a háttérkkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.18% $62,553.82
Ethereum ETH -2.02% $3,092.14
BNB BNB -3.87% $588.38
Solana SOL -6.16% $135.3
XRP XRP -1.87% $0.5146
Dogecoin DOGE -3.97% $0.1443
Cardano ADA -3.98% $0.452
Litecoin LTC 2.62% $86.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!