Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Satoshi Nakamoto, a Bitcoin titokzatos atyja

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin titokzatos atyja

Ismerd meg Satoshi Nakamoto-t a titokzatos programozót, aki a Bitcoin mögött áll. Mi az ő szerepe és hagyatéka a kriptovaluta világban?

A létrehozó, ötletgazda személye után kutatva sok érdekes dologra bukkanhatunk, de az első név, akivel az érdeklődő találkozik az Satoshi Nakamoto neve. Róla biztosan csak azt tudjuk, hogy pontosan semmi nem tudható róla. Igazából még az sem teljesen bizonyított, hogy egy személyről vagy programozók egy csoportjáról van szó, esetleg egy szervezetről, intézményről.

Satoshi Nakamoto - Ha nem létező név, akkor mit jelenthet?

A Bitcoin világa telis-tele van titkokkal és rejtélyekkel és gyakorlatilag a feltalálójának csak a neve ismert: Satoshi Nakamoto. Azonban ki is volt valójában Satoshi és miért választotta a titokzatosságot? A kriptovaluta történetének kezdetén megjelenő titokzatos személyiséget máig homályban fedi és mind a mai napig folytatódik a találgatás, hogy vajon ki állhat a név mögött.

Széles körben elterjedt azonban az a nézet, hogy Satoshi Nakamoto az első kriptovaluta megalkotójának neve valószínűleg egy kitalált név csak. A satoshi japánul ugyanis japánul ,,bölcset” jelent, a nakamoto pedig egy gyakori családnév, amelynek egyik jelentése ,,eredet”. Ebből pedig elgondolkodtató a bitcoinnal összefüggésben a ,,bölcsessége eredete” összetételt kiolvasni.

Forrás: coinuary.com

Akármi is lehetett tehát az ismeretlen programozó motivációja a bitcoin létrehozásával, az biztos, hogy titokban szerette volna tartani személyét. Ezzel a ténnyel is azt sugallja Satoshi Nakamoto, hogy a ,,termék” eszmeisége a fontos, nem az, aki létrehozta. Az elmúlt tíz évben több személlyel kapcsolatosan is felmerült, hogy talán ő lehet a rejtélyes fejlesztő, de végül egyértelmű bizonyíték nem került elő ezzel kapcsolatosan.

A bitcoin atyjának munkássága

Satoshi Nakamoto saját bevallása szerint 2007-ben kezdte a munkát a bitcoin protokollon. 2008 októberében közzétette az elektronikus készpénzrendszer működését bemutató fehér könyvet, végül 2009 január 3-án Nakamoto kibányászta az első, genezis blokkot, amivel útjára indult a bitcoin hálózat. Ezzel a dokumentummal bemutatta a világnak az első decentralizált digitális pénzt, amely a blokklánc technológiára épült. Satoshi egyedül a Bitcoin fórumokon és az e-maileken keresztül kommunikált csak, sosem mutatkozott személyesen vagy adott bármilyen személyes információt kilétéről.

A Bitcoin alkotója 2011-ig maga végezte a kódolást, majd áprilisban teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, átadva a megkezdett munkát Gavin Andresennek és az időközben kialakult bitcoin fejlesztő közösségnek.

Satoshi Nakamoto személyisége

Annak ellenére, hogy magáról Nakamoto személyéről nem sokat tudni, a programozókkal folytatott emailezéseiből azonban következtetni tudunk különc személyiségére. A Business Insiderben megjelent interjúban a magyar származású programozó, Hanyecz László mondja el, hogy milyenek ítélte meg Nakamotot a közös munka során. Véleményét az email váltásokra alapozva fejti ki, mivel természetesen sosem találkoztak.

Elmondása alapján volt valami furcsa a közös munkában és az egész személyben. Rendre küldözgette a feladatokat és főnökösködött, miközben nem is volt hivatalos munkakapcsolat közöttük. Úgy tűnt, hogy miközben a munka tekintetében a fejlesztő csapat részévé fogadta, személyes oldaláról nem árult el semmit. Mereven elzárkózott ettől és az erre vonatkozó kérdésekre nem is reagált. Szinte már paranoiásan őrizve az anonimitását.

Satoshi | Cryptofalka Forrás: watcher.guru

A bitcoin jövőjét és a projekt fő célját tekintve azonban ez érthető és valószínűleg szükséges is volt. Elképzelhető, hogy a bitcoin nem is létezne ma, ha kevésbé titokzatos a rendszer alapjainak lefektetése során.

Az emberek szeretnek termékekhez, szolgáltatásokhoz arcokat rendelni, de ez ugyanakkor emocionálisan is befolyásolja a dologhoz kapcsolódó viszonyukat. És itt a hangsúly nem ezen van. Satoshi Nakamoto a semmiből jelent meg és ugyanígy tűnt is el, de az az ötlet, amelyet pár évnyi munkássága alatt kidolgozott és útjára indított, egy napon talán örökre megváltoztathatja a pénzügyi rendszer működését.

Az Örökség Folytatódik - Satoshi Nakamoto Nyomában

Satoshi Nakamoto rejtélyes eltűnése óta sokan próbálták megfejteni az ő kilétét, de a személyazonossága mind a mai napig ismeretlen maradt. Azonban az általa megalkotott Bitcoin és a blokklánc technológia forradalmasította a pénzügyi rendszert, és a kriptovaluta világának alapjait is lefektette. A legendás személyiség öröksége tovább él a kriptovaluta közösségben, amelyet azóta már számtalan fejlesztő tökéletesített tovább.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.70% $64,593.8
Ethereum ETH -3.84% $3,407.71
BNB BNB -4.11% $579.55
Solana SOL -7.94% $132.98
XRP XRP -6.45% $0.4802
Dogecoin DOGE -9.04% $0.1192
Cardano ADA -9.39% $0.3708
Litecoin LTC -7.40% $71.43
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!