Hogyan vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban

Szerző: | nov 22, 2021 | Kriptovaluta

Percről-percre indulnak el új, ígéretes DeFi projektek. Nehéz lépést tartani ezzel a felhozatallal. Mire érdemes figyelni? Nézzük sorban!

 

Mi a DeFi projekt célja?

Senkinek sem kell külön engedélyt benyújtania, vagy átvilágításon átesni, ha szeretné megvalósítani a saját projektjét. A nagy lehetőség nagy kockázatot is rejt. A gyanútlan és hiszékeny felhasználók könnyen átverés áldozataivá válhatnak, miközben elmerülnek a decentralizált pénzügyek világában. Technikailag nagyon kevés információt lehet tudni egy fiatal projektről. Igaz a felhasználók közösségként sok hasznos információt tudnak átadni egymásnak. Ugyanakkor érdemes vigyázni, mert a csalók mindenhol ott lehetnek.

Ez elsőre lehet banálisan hangzik, de nem mindenki néz utána, hogy mibe fekteti a pénzét. Számos nagyon jó projekt van, és ezeknél sokkal több haszontalan is megtalálható a piacon. Sok Defi projekt van emellett ami alapvetően nem scam (átverés), de semmi innováció nincs benne, csak egy meglévő dolgot másol. Itt felvetődik a kérdés, hogy mitől fog megmaradni ez a projekt, illetve, hogy miért pont ebbe kellene fektetni?

Hogy vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban. Te ismered mindet?

Forrás: https://coinquora.com/how-to-spot-decentralized-finance-defi-scams/

Érdemes lehet feltenni itt a következő kérdéseket:
– Ez a projekt mitől új/innovatív?
– Miben különbözik a versenytársaitól?
– Mi adja ennek a projektnek az értékét?

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka


Ismert vs. ismeretlen fejlesztői csapat áll a DeFi projekt mögött

A kriptovaluták világában nem szokatlan az anonimitás. Végül is lehet, hogy azt sem fogjuk soha megtudni, hogy ki hozta létre az első kriptovalutát a Bitcoint. Ugyanakkor itt fontos lesz kitérni arra, hogy a névtelen fejlesztői csapatok hatalmas kockázatot rejthetnek. Ha esetleg csalók a fejlesztők, akkor sokkal nehezebb őket megtalálni, ha már eleve anonim módon lépnek fel. Ez pedig igen csak nagy kockázatot rejthet.

Sokkal másképpen viselkednek majd azok a fejlesztők akik az arcukat adták egy projekthez. Itt sokkal inkább érzékelhető az, hogy számukra kockán forog az üzleti jó hírnevük. A korrektség kedvéért azt is el kell mondani, hogyha egy csapat anonim, attól az a projekt nem szükségszerűen scam (átverés). Az viszont biztos, hogy sokkal nehezebb lenne megtalálni a felelőst egy átverésnél, ha nem tudjuk kit keresünk pontosan.

Ezt összefoglalva: Lehet jó egy névtelen fejlesztők által futtatott projekt? Igen lehet. Nehezebb elkapni azt aki nem mutatta meg az arcát? Erre is igen a válasz.

Hogy vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban. Te ismered mindet?

Forrás: https://www.altcoinbuzz.io/cryptocurrency-news/finance-and-funding/defi-exit-scam-alert-2-5m-moved/

Token disztribúció

Ezt minden Defi projektnél meg kéne nézni. Mivel egy klasszikus csalás az, hogy “felfújják” egy tokán árát, úgy, hogy közben egy nagy adagot maguknál tartanak. Amikor ezt ráöntik a piacra, akkor az árfolyam beszakad, és adott esetben az áldozatok nem tudnak eladni. Hiába is próbálkoznak. Tehát mennyi érmét tartanak a fejlesztők? Ezt nagyon fontos megnézni. Továbbá hogy osztják ki ezeket: Initial Coin Offering-re (ICO) lehet számítani? Vagy Initial Exchange Offering (IEO) lesz, ahol már egy váltó is kockára teszi a hírnevét? A tokenek jelentős hányadát airdrop-on keresztül osztják ki, ami valószínűleg nagy eladási nyomást fog okozni?

Ide tartozóan nézzük meg mi az-az exit scam/rug pull jelenség. A Yield farming (hozamgazdálkodás) a DeFi tokenek elindításának hatékony módja. Sok új DeFi projekt használja ezt a módszert, mivel ez kedvező mérőszámokat hozhat létre a projekt számára. Az ötlet az, hogy a felhasználók okosszerződésekbe zárják pénzüket, és cserébe megkapják az újonnan létrehozott tokenek egy részét. Itt már látszik a lehetséges buktató. Egyes projektek egyenesen kiszedhetik a likviditási készletben lévő pénzeszközöket.

Ezenkívül az új altcoinokat gyakran először az automatizált piacjegyzők (AMM) jegyzik, mint például az Uniswap vagy a Sushiswap. Ha a projektcsapat a likviditás jó részét biztosítja a piaci pár számára az AMM-en, akkor éppúgy el is távolíthatják, és a tokeneket a piacra dobhatják. Ez általában azt eredményezi, hogy a token ára lényegében nullára csökken. Mivel alapvetően nem maradt piac, ahol eladnák, ezt gyakran rug pull-nak nevezik.

 

DeFi csalások összefoglalva

Akár be szeretnél lépni a “pénzügyi vadnyugatra”, akár egyszerűen csak decentralizált protokollokat szeretnél használni a befektetéshez és kereskedéshez, a DeFi (és maga az egész kriptopiac) bővelkedik a csalásokban. Remélhetőleg ezek az általános irányelvek segítenek majd abban, hogy jobban felismerd a rosszindulatú projekteket és a tisztességtelen szereplőket, miközben azon dolgozol, hogy gyarapítsd a pénzedet.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.