Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mit kell tudnod a különböző tőzsdei ajánlat típusokról?

Mit kell tudnod a különböző tőzsdei ajánlat típusokról?

A többféle ajánlat típus néhány egyszerű instrukcióból áll, amik mentén nyitjuk, vagy zárjuk a pozíciókat. Nézzük meg, hogy működnek a limit és market ajánlatok és melyiket hogyan célszerű használni. 

 

MARKET AJÁNLATOK ÉS LIMIT AJÁNLATOK, ORDER TÍPUSOK

A market ajánlatok azok az adás-vételek, amiket azonnal szeretnénk végrhajtani. Tegyük fel, hogy Binancen szeretnél venni 0,1 BTC-t, a BTC pillanatnyi ára pedig 45 000 USD. Ha megfelel neked 4 500 USD-ért bitcoint venni, és egy lehetséges alacsonyabb árért nem kockáztatnál meg hogy véletlenül tovább emelkedik az árfolyam, akkor egy market ajánlatot fogsz indítani. De kitől veszel bitcoint? Az ajánlati könyvben találjuk meg a választ. Ez egy nagy lista, ami tartalmazza az összes limit ajánlatot, amit még nem töltöttek be. Nagyjából úgy néznek ki az ajánlatok, hogy valamiből kinálnak eladásra, vagy megvételre egy megadott áron egy mennyiséget, és ha lesz akinek annyiért megfelel a váltás, a limit ajánlatot betölti az adás-vétel második 'aláírója', a market ajánlat beküldője.

Az előbbi példában, ha valaki 4 500 USD-ért kínál 0,1 BTC-t, akkor a tőzsde összepárosítja a limit ajánlatot a market ajánlatoddal, Te megkapod a BTC-t, aki eladta az pedig a dollárt. Ebben az esetben nem hoztál létre ajánlatot, hanem automatikusan betöltöttél egyet, ami ezzel kiment az ajánlati könyvből.

market-vs-limit | Cryptofalka

A kereskedés két szereplője a maker, aki tőkét/likviditást ad az ajánlati könyvhöz, és a taker, aki betölti és kiveszi onnan. Mivel a tőzsde törekszik arra, hogy az ajánlati könyvekben legyenek vevők és eladók is (makerek) az azonnali vásárlók számára (takerek), a makerek számára jellemzően alacsonyabb a kereskedési díj. Tehát a limit ajánlatokat tudjuk alacsonyabb áron beküldeni.

 

HOGY ZAJLIK A KERESKEDÉS MARKET AJÁNLATTAL?

Van vételi és eladási market ajánlat, mindkettő esetében utasítást adsz a tőzsdének arra, hogy vegyen, vagy adjon el valamiből a számodra legkedvezőbb áron az ajánlati könyvből. Fontos tudni, hogy a legjobb elérhető ár nem mindig pont a látható aktuális ár. Főleg kis likviditású piacokon a vételi és eladási ajánlatok közti táv miatt slippage alakulhat ki, ami miatt a végső kerekedési ráta kis mértékben el fog térni attól, amit a képernyőn látsz a gombnyomás pillanatában.

A market ajánlatok azonnali kereskedésre valók, a trade időpontját határozhatjuk meg pontosan, az érték az ajánlati könyv aktuális tartalmától függ. Limit ajánlatnál nincs slippage, és a kereskedési díj is alacsonyabb, viszont ha a piac nem megy abba az irányba az árfolyammal, ahol vennél, vagy eladnál, nem lesz aki betölti az ajánlatodat.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

TOVÁBBI AJÁNLAT TÍPUSOK

A legegyszerűbb ajánlat a vételi/eladási market ajánlat, és a vételi/eladási limit ajánlat. Ha csak ezeket használod, némileg meg lesz kötve a kezed, ami a piaci tényezők figyelembe vételét illeti. Van viszont néhány olyan megoldás is, ami ezekre épül, de eggyel komplikáltabb tradelési gondolkodás is kivitelezhető velük.

Stop-market ajánlat

A stop-market egy market ajánlat, tehát azonnal teljesül, de csak akkor végzi el a tőzsde, ha az árfolyam elér egy általad meghatározott 'stop' értéket. Ahogy a neve is utal rá, a célja a veszteségek növekedésének megállítása. Látszólag olyan, mint egy limit ajánlat, mivel egy árat határoztál meg, nem az időpontot, mint a market ajánlatoknál. Az ajánlat viszont nem kerül be az ajánlati könyve, mint egy limit, hanem egy parancs lesz a tőzsdének, hogy a stop áron töltsön be egy ellenkező irányú kereskedést.

 

Stop-limit ajánlat

A stop-limit is egy olyan ajánlat, ami a veszteségek csökkentésének eszköze. Olyan mint a stop-market, de tartozik hozzá egy extra lépés. Ha a BTC 45 000 USD-ba kerül, és beállítsz egy eladási stop-limitet 44 990 USD-ra, akkor a BTC-d eladásra kerül akkor, ha az árfolyam esik 10 USD-t. Ebben az esetben nem biztos, hogy pontosan azt az árat kapod, amit akartál. A stop-limit kombinálja a market és limit ajánlat típust, úgy hogy a lehető legközelebb legyen a végső ár a beállítotthoz.
 
 
stop limit | Cryptofalka
 
 

Két paramétert állítasz be: a stop árat és a limit árat. A stop ár legyen pl. 44 985 USD, ezzel a tőzsde beállít egy limit ordert, amit szintén te határozol meg, pl. 44 990 USD-t. Ha az ár visszamegy erre a szintre, a stop-limit ajánlatod eladja a bitcoinodat 44 990 USD-ért vagy többért. Tartsd észben, hogy az eladásod csak akkor megy be, ha a 44 985 USD-ra (stop ár) megy árfolyam. Ha az ár nem megy fel a stop árig, akkor viszont nem lesz eladás, a BTC-d értéke tovább csökken az árfolyammal.

 

One-cancels-the-other (OCO) ajánlat

Az OCO segítségével két feltételes ajánlatot állíthatsz be. Amint az egyik élesbe áll, mert az árfolyam elérte a stop szintet, a hozzá tartozó limit ajánlat bekerül az ajánlati könyvbe. Ha maradunk az előző példánál, egy OCO ajánlattal megtehetjük, hogy a tőzsde vegyen bitcoint a pénzedért 44 900 USD-nál, vagy adjon el mindent 46 000 USD-ért. Amelyik előbb teljesül, az lesz a trade, ezzel zárul a művelet.

 

AZ AJÁNLATOK ÉRVÉNYESSÉGI FELTÉTELEI

Good ‘til canceled (GTC)

A Good ‘til canceled (GTC) funkció úgy működik, hogy az ajánlat nyitva van amíg betöltődik, vagy manuálisan visszavonod. A kriptó tőzsdéken ez az alapértelmezett opció, beállítod és vársz a stop árra. A hagyományos tőzsdéken van olyan alternatíva, hogy a GTC a nap végéig tartson. Ha az árfolyam elér a stop árra, az ajánlat bemegy az ajánlati könybe, ha nem, akkor másnap újra kell nyitni.

gtc | Cryptofalka

Immediate or cancel (IOC)

Az IOC ajánlatokban szereplő kereskedési mennyiségnek az a része, ami nem tud betöltődni az aktuális piaci áron, mert pl. nincs annyi eladó BTC az általad meghatározott áron, visszavonódik. Tehát ha 10 BTC-t vennél 45 000 USD-ért, de csak 7 BTC van ennyiért az ajánlati könyvben amikor a kereskedésed publikálódik a piacra, akkor 7 BTC-t megkapsz 7*45 000 USD-ért, 3*45 000 USD pedig marad a számlán, nem vesz belőle a tőzsde neked 3-nál kevesebb bitcoint 135 000 USD-ért.

Fill or kill (FOK)

A fill or kill vagy azonnal betöltődik, vagy visszavonódik. Hasonlít az IOC-re, csak itt ha 10 BTC-t akarsz venni 45 000 USD-nál, és szintén csak 7-et adnak ennyiért az adott pillanatban, nem megy át a trade 7 BTC-vel, hanem az egész ajánlat visszavonódik. 

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.14% $65,608.19
Ethereum ETH -3.87% $3,446.83
BNB BNB -1.56% $596
Solana SOL -7.72% $136.85
XRP XRP 0.49% $0.4918
Dogecoin DOGE -9.89% $0.1219
Cardano ADA -8.09% $0.3796
Litecoin LTC -6.02% $73.42
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!