Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Technikai analízis - Humbuk vagy logikus kereskedés?

Technikai analízis - Humbuk vagy logikus kereskedés?

Számottevőbb lendület nélkül döcög a piac az utóbbi hetekben. Jó lehetőség adódik a türelmi időszakban némi tudás elsajátítására. Ma a technikai analízis eszköztárát vizsgáljuk.

 

Mi a technikai analízis célja?

Technikai elemzés során trendeket elemzünk különböző időtávokra. Az időtávok a grafikonokon választható intervallumoktól függnek. Megkülönböztetünk kisebb időtávokat, mint 15 perces nézet, vagy 1 órás nézet, de operálhatunk nagyobb, napi és heti időtávokkal is. Minél nagyobb időtávon szemléljük az eseményeket, annál hosszabb távra szól az elemzés érvényessége. A különböző periódusokra szóló nézetek természetesen összefüggnek egymással, az pedig a kereskedő feladata, hogy megtalálja ezek között a megfelelő egyensúlyt.
Álltalánosságban elmondható, hogy kisebb időtávokon könnyebb emelkedéseket generálni, mint fenntartani a lendületet hosszabb távra is. Azonban minél nagyobb erőt tudunk kifejteni rövid távon, annál reményteljesebb a kép hosszú távra. 
 
A kereskedés első szabálya, hogy sose cselekedjünk szemben az adott trenddel. 3 féle trendről beszélhetünk, amiket illik tiszteletben tartani.
 
  1. Emelkedő trend (bika piac) - Emelkedő csúcspontok és aljpontok sorozata
  2. Csökkenő trend (medve piac) - Csökkenő csúcspontok és aljpontok sorozata
  3. Oldalazó trend - Azonos szinten lévő csúcspontok és aljpontok sorozata

TA (technikai analízis) során tehát a regnáló trend megállípátására törekszünk, hogy képesek legyünk eldönteni, vajon long, vagy short irányba érdemes kereskedni. Természetesen emelkedő trenden longokkal operálhatunk, csökkenő trenden shortokkal, oldlazó trenden pedig bizonytalan a kereskedés, így nem ajánlott.

Trendek

 

Technikai analízis eszköztára

TA során annak eszköztára segít pontosítani az elemzéseinket, és ezek helyes alkalmazása támogatja a kereskedési döntéseinket. Pontosabban, hogy mikor érdemes pozíciót (long, short) nyitni. 

Gyertyák

Legelterjedtebb formája a japán gyertya. Különböző időintervallumokra (pl. 15 min, 1h, 4h, 1d, 1w) vizsgálja az árváltozásokat. Nevezetesen az adott időtávon, az intervallumban megjelenő nyitó árat, záró árat, legalacsonyabb árat és legmagasabb árat. Minden gyertya formálódásnak megvan a maga tanulsága és logikája. Egyszerűen kifejezve, minél magasabban tudunk zárni az adott periódusban a nyitó árhoz képest, annál nagyobb bika lendület jelent meg az adott időtávon, minél lejebb zárunk az adott intervallumban a nyitóárhoz képest, annál jobban uralták medvék a periódust. Erre épül a gyertya anatómia, aminek célja, hogy értékelje a különböző periódusokban megjelenő erőviszonyokat (vásárlóerő vs. eladóerő).

technikai analízis gyertyák

Támaszok/Ellenállások

Ellenállásnak nevezzük azt, ami gátat szabhat egy emelkedésnek, támasznak pedig, ami megfoghat egy esést. Támasz és ellenállások, amikkel keretbe tudjuk foglalni az árfolyammozgást. Ellenállásból lehet később támasz és támaszból is ellenállás. Minél többször funkcionált egy pont támaszként/ellenállásként a múltban, annál hitelesebb és erősebb a jelenléte, így annak áttörése annál nagyobb súlyú. Egyszerűbben kifejezve egy fontos ellenállás áttörése szép bika lendületet, emelkedést válthat ki a piacon. Fontos támasz letörése esetén pedig éppen az ellenkezőjére számíthatunk. Érdemes megjegyezni, hogy akkor törtünk le egy támaszt, ha alatta történt a gyertya zárás, és akkor törtünk át egy ellenállást, ha sikerült fölötte zárni.

technikai analízis támasz-ellenállás

Csökkenő/emelkedő trendvonal

Ugyanúgy támaszokról, ellenállásokról van szó. Azonban míg a támaszok, ellenállások vízszintesen helyezkednek el, addig a trendvonalak átlósan. A csökkenő trendvonal csökkenő trenden az alacsonyodó csúcspontokra húzott átlós ellenállás, míg az emelkedő trendvonal növekvő trenden az emelkedő aljpontokra húzott átlós támasz. A csökkenő trendvonal áttörése, fölötte történő zárás, megtöri az adott csökkenő trendet és várható némi bika lendület (emelkedés), míg az emelkedő trendvonal letörése, alatta történő zárás, megtöri az adott emelkedő trendet és medve lendület (esés) várható a továbbiekban.

technikai analízis - trendvonalak

Alakzatok (Trendfordító és trendfolytató alakzatok)

Egy-egy emelkedés vagy esés közben az ármozgás pihenőt tart és lecsillapodik az addigi dinamika, vagy fordulhat a trend is. Az árkonszolidáció gyakran tipikus alakzatok formájában jelenik meg. A konszolidáció lassabb lendületet jelent a piacon. A konszolidáció kereteiből kitörve ismét nagyobb dinamikát/lendületet vehet fel a piac. A konszolidációk végét a konszolidáció kereteinek áttörése, vagy letörése adja. Ekkor érvényesülhet az adott alakzat trendfolytató, vagy éppen trendfordító hatása. Az alakzatok ugyanúgy támaszokból, ellenállásokból, csökkenő és emelkedő trendvonalakból állnak. Ezeknek az áttörése/letörése jelenti a konszolidációk végét, és vezethet az alakzatok érvényesüléséhez, magyarán az emelkedés vagy esés bekövetkezéséhez. Érvényesülhet a trendfordító vagy a trendfolytató hatás. Az alakzatokból tehát következtethetünk a trend következő irányára, és alkalmasak arra, hogy pozíciókat (long, short) köthessünk általuk.

Indikátorok

Másodlagos szerep jut nekik elemzés, kereskedés során. Indikátorokat használunk a grafikonon látottak megerősítésére, döntéseink segítésére. Csupán indikátor jelzések alapján nem ajánlott kereskedési döntést hozni. Amennyi indikátor, annyi működés. A legelterjedtebb indikátor a volume (kereslet). Egyszerű teóriára épül. Egy emelkedés úgy hatásos, ha megfelelő kereslet támogatja. Ennek értelmében például egy ellenállás áttörése úgy hatásos, ha megfelelő kereslettel párosult.

Hamarosan további tudástárral folytatjuk....

 

Ismerd meg a kereskedés szabályait‼️ Turbózd fel a kereskedési profitodat kész stratégiákkal 📊
Új, egyedülálló oktató csomaggal jelentkeztünk 💡
⬇️
Kereskedési stratégiák oktató csomag:
https://cryptofalka.hu/csomagok/kereskedesi-strategiak/

 

CryptoFalka_jelölések CryptoFalka_jelölések

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Válj sikeres kereskedővé a tőzsdei gyorstalpaló oktatásunkkal
  3. Újabb zöld hetet zártak a tőzsdék, de a neheze hátra lehet
  4. Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos
  5. Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?
  6. Pontos matematikai modell a Bitcoin ár meghatározásához
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.32% $64,058.66
Ethereum ETH 2.10% $3,059.76
BNB BNB 3.27% $561.05
Solana SOL 3.87% $143.3
XRP XRP 5.97% $0.5128
Dogecoin DOGE 5.67% $0.1553
Cardano ADA 11.58% $0.4923
Litecoin LTC 4.69% $82.38
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!