Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos kezdőknek

Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos kezdőknek

Aki most ismerkedik a Bitcoin és a blockchain világával, nagyon sok idegen szóval találkozhat. Számotokra készítettük el a Cryptofalka kriptovaluta szótárát! A legfontosabb témákat gyűjtöttem össze, amelyekről már hosszabb cikkeket is publikáltunk az oldalunkon. Ez a cikk egy kicsit hosszabb terjedelmű összefoglaló lesz, ahol minden fontos információ megtalálható egy helyen!

 

Kriptovaluta szótár - Bitcoin, Satoshi, blokk

 

Kriótovaluta szótár: Satoshi Nakamoto
Nakamoto saját bevallása szerint 2007-ben kezdte a munkát a bitcoin protokollon. 2008 októberében közzétette az elektronikus készpénzrendszer működését bemutató fehér könyvet, végül 2009 január 3-án Nakamoto kibányászta az első, genezis blokkot, amivel útjára indult a bitcoin hálózat. Satoshi Nakamoto 2011-ig maga végezte a kódolást, majd áprilisban teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, átadva a megkezdett munkát Gavin Andresennek és az időközben kialakult bitcoin fejlesztő közösségnek.

Satoshi Nakamoto

 

 

 

 

 

 

Kriótovaluta szótár: Blokklánc/Blokkok (blockchain)
A Blockchain a tranzakciók egy digitálisan megosztott főkönyve, melynek egyedi másolatai a blockchaint felépítő rendszer összes csomópontjában megtalálhatóak. Az összes résztvevő ellenőrizheti az előző tranzakciókat és újakat is vehet fel. A tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság érdekében blokkokba csoportosítják, ezek a blokkok pedig egymással láncba vannak kapcsolva. (Innen a blokklánc kifejezés). A blokkok tartalma és az egyes blokkok közötti kapcsolat kriptografikusan védve van, így a már végrehajtott tranzakciók visszafordíthatatlanok és megsemmisíthetetlenek. Ezzel létrehozható egy olyan főkönyv és hozzá tartozó tranzakciós hálózat, ahol nincs szükség semmilyen központi felügyelőre vagy hatóságra.

staking

Kriptovaluta szótár: Blokk jutalom
A bányászok az általuk visszaigazolt tranzakciókért cserébe tranzakciós díjat kaphatnak, ezeket hívjuk jutalomnak. A rendszer az újonnan létrejövő blokkokat is természetesen jutalmazza.monero_hardfork

 

 

 

 

 

 

Kriptovaluta szótár: Satoshi (a mértékegység)
A satoshi a Bitcoin legkisebb egysége, a Bitcoin százmilliomod része. 100.000.000 satoshi = 1 Bitcoin. Ezen egység általában kényelmesebben használható kis összegű adományok, termékek és szolgáltatások árazására. Pl altcoinok esetében, a coinok nagy részénél satoshi kifejezést használunk... lásd: A NEO ára 1240 satoshi. Az egységet a Bitcoin eredeti alkotója, Satoshi Nakamoto tiszteletére nevezték így el.

 

 

Kriptovaluta szótár - White paper, bányászat, altcoin

Kriptovaluta szótár: White paper
A white paper lényegében egy adott projekthez kapcsolódó dokumentum. Ismertet egy problémát, amelyre az adott projekt megoldást nyújt. Ezért tartalmazza az adott ötlet részletes (többnyire technikai részletezettségű) leírását és a termék jellemzőit. Felépítését tekintve nem mindegyik white paper egyforma.

 

 

 

 

 

 

Kriptovaluta szótár: Cím (address)
A Bitcoin-cím hasonló egy fizikai, vagy egy email címhez. Ez minden információ, amelyet egy felhasználónak a Bitcoin segítségével történő kifizetéshez biztosítania szükséges. Fontos különbség ugyanakkor, hogy egy címet csak egyetlen tranzakcióhoz célszerű használnia. A cím legegyszerűbb használati módszere ha QR kód alapján scanneljük be, így elkerülhetőek a betű félreütések.

Kriptovaluta szótár: Altcoin
Az altcoin az „alternative coin” kifejezés rövidített változata, általában ezzel a gyűjtőnévvel illetünk minden Bitcoinon kívüli érmét A coinmarketcap.com pedig jelenleg több mint 3000 altcoin-t tart számon.

altcoins

 

 

 

 

 

Kriptovaluta szótár: Bányászat 
Az altcoinokról mindig a bányászat jut az emberek eszében, ezért is gondoltam rögtön az altcoin után tenni ezt a szócskát. A bányászat az a folyamat, amely során a felhasználók közötti tranzakciókat ellenőrzik és hozzáadják a blokklánc nyilvános főkönyvéhez. A bányászati folyamat feladata az új érmék bevezetése, a meglévő forgalomban lévő készletbe és lehetővé tegye, hogy a kriptovaluták peer-to-peer decentralizált hálózatként működjenek egy harmadik fél központi hatósága nélkül. Röviden a bányászok üzemeltetik a kriptovaluták hálózatán történő tranzakciókat, valamint ellenőrzik azok hitelességét. Ehhez bonyolult matematikai feladatokat oldanak meg a gépeik segítségével, ezért cserébe adott számú tranzakció elvégzése után (blokk lezárása) digitális valutában részesülnek.

kriptovaluta bányászat

 

 

 

 

 

 

Kriptovaluta szótár: ASIC
Ezeket az eszközöket legtöbbször akkor éri meg üzemeltetni profitábilisan a nagy energia igényük miatt, ha valaki napelem segítségével jut elektromos áramhoz, esetleg vízerőmű közelében tervezi elhelyezni. E mellett az sem elhanyagolható, hogy hatalmas zajjal, és hővel is meg kell barátkozni. Kínában konténerekben szokták elhelyezni az eszközöket, amelyeket az egész világ területén szállítani lehet. Monszun ideje alatt Kínában működtetik a gépeket, az alacsony áram díja miatt, míg egy szárazabb évszakban akár Norvégiáig is elviszik a konténereket.

asic_miner cryptofalka

 

 

 

Cryptofalka kisokos- kriptográfia, private keys, wallet

Kriptovaluta szótár: Kriptográfia
A nyilvános kulcsú titkosítás (Public-Key-Kryptographie PKC), más néven aszimmetrikus kriptográfia, olyan keret (Framework), amely mind a privát, mind a nyilvános kulcsot használja, ellentétben a szimmetrikus kriptográfia során használt egyetlen kulccsal. A kulcspárok használata a PKC számára egyedülálló funkciókat és képességeket biztosít, amelyek felhasználhatók más kriptográfiai technikák kihívásainak megoldására.

Kriptovaluta szótár: Privát kulcs
A blokklánc rendszer adataihoz vagy az ezen alapuló kriptovalutákhoz való tulajdonosi igazolást a privát kulcsok hivatottak ellátni. Akinek a birtokában vannak ezek a kulcsok, az rendelkezik az adatok vagy a pénzek felett. A probléma is pont ebből adódhat, hogy ha valaki befektet egy összeget kriptovalutákba, majd elveszíti a privát kulcsokat, akkor nem fér többet hozzá az összegekhez és senki sincs, akihez forduljon vagy kárpótolja. Mindenki a saját pénzéért felel.

Private keys

Kriptovaluta szótár: Wallet
A kriptotárca arra szolgál, hogy rajta keresztül kapcsolódjunk a blokklánchoz. Ténylegesen nem tárolnak pénzt, hanem információt őriznek és eszközt jelentenek kriptovaluta küldéséhez fogadásához. Ez az információ tartalmazza a publikus és privát kulcsokat is (public és private keys). A tárca tartalmaz tehát egy címet, ami publikus és privát kulcsokból generált alfanumerikus azonosító. Ez a cím lényegében a blokkláncon egy helyet jelöl, ahová a pénz küldhető. Erre a címre lehet pénzt küldeni, de a pénz ténylegesen nem ,,hagyja el” a blokkláncot, csak átkerül egyik címről a másikra.

kriptovaluta_tárca

 

Cryptofalka kisokos - peer-to-peer, okos szerződés, ICO

Kriptovaluta szótár: P2P
A legtöbb kriptovalutára a decentralizáltság jellemző, amelyet számítógépek hálózata tart fenn. A rendszer működésének alapeleme a decentralizált jelleg, így az egyszemélyes irányítása kizárt, legyen szó akár bankról, kormányról vagy bármilyen egyéb szervezetről és éppen ezért nincs is szükség a működéséhez és fennmaradásához semmilyen központi hatóságra. A pénzügyi tranzakciók mindenféle közvetítő nélkül, a P2P kapcsolatban álló felhasználók között bonyolódnak.

Kriptovaluta szótár: Okos szerződés (smart contract)
Az „okos szerződés”  kódok sorozata, ami a vevő és az eladó megállapodásának feltételeit, részleteit tartalmazza. Önmagát érvényesítő szerződés, ami azt jelenti, hogy a megállapodásban szereplő feltételek bekövetkezésekor a szerződés automatikusan teljesül. 

Smart contracts

Kriptovaluta szótár:  ICO
Az Initial Coin Offering (ICO) egy módszer kriptovaluták felhasználásával történő pénzszerzésre. Használata a legnépszerűbb azokban a projektekben, amelyek még nem fejlesztették ki teljes egészében a blokklánc-platformot, terméket vagy szolgáltatást. A befektetők abban a reményben és elvárásban vesznek részt a kezdeti token ajánlatokban, hogy a társaság sikeres lesz, növeli a keresletet és az alapjául szolgáló zsetonok értékét növeli. Más szavakkal, azt remélik, hogy jó megtérülést érnek el (ROI), mint az adott kriptovaluta-projekt korai támogatói.

Kriptovaluta szótár: Token
Amikor ICO keretében egy új kriptovaluta kerül kibocsátásra, a befektetők (vagy támogatók) tokeneket vásárolnak. A finanszírozás a kibocsátott kriptovaluta, azaz tokenek megvásárlásával történik. Az árképzés leggyakoribb módja, hogy a kibocsátó a token árát Bitcoinban, Etherben vagy amerikai dollárban állapítja meg és rögzíti. Másik módszer, amikor a kibocsátó rögzíti az eladható tokenek számát, az árfolyamot viszont nem. Ebben az esetben a bevont tőke arányában alakul ki a token árfolyama. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A borítókép, illetve a cikkben megjelenő képek tulajdonosa a cointelegraph.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. MONERO BÁNYÁSZAT, HOGYAN HOZD KI A MAXIMUMOT A GÉPEIDBŐL

  2. 2020-BAN JÖN A FRANCIA ÁLLAMI KRIPTOVALUTA

  3. PRIORITÁST AD AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJ VEZETÉSE A KRIPTOPÉNZEKNEK

  4. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL

  5. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.48% $70,834.59
Ethereum ETH 1.62% $3,570.64
BNB BNB 1.69% $582.51
Solana SOL 1.92% $188.6
XRP XRP 2.29% $0.6289
Dogecoin DOGE 17.42% $0.2171
Cardano ADA -0.61% $0.6523
Litecoin LTC -0.44% $94.07
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!