Fehér könyv – A startupok és befektetők legjobb barátja

Szerző: | nov 25, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A címben szereplő fehér könyv azaz ismertebb nevén ,,white paper” bemutatását valószínűleg egy összetett mondatban el lehetne intézni. Amiért mi ennél kicsivel több helyet szánunk rá, annak az az oka, hogy a körültekintő befektetők és a tudatos kereskedők számára ez az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb információforrás. Befektetési stratégia kialakításánál talán az elsőszámú tudásbázisként tekinthetünk rá. Különösen fontos ez a kriptotérben, ahol több száz ismeretlen és új projekt lát napvilágot rendszeresen.

 

Mi az a Fehér Könyv?

A white paper lényegében egy adott projekthez kapcsolódó dokumentum. Ismertet egy problémát, amelyre az adott projekt megoldást nyújt. Ezért tartalmazza az adott ötlet részletes (többnyire technikai részletezettségű) leírását és a termék jellemzőit. Felépítését tekintve nem mindegyik white paper egyforma, de többnyire az alábbi fejezetekből állnak:

  • Bevezetés
  • Tartalomjegyzék
  • A piac és a probléma ismertetése
  • A termék bemutatása és annak ismertetése, hogy miként nyújt megoldást az előző fejezetben felvázolt problémára
  • Tokenekkel kapcsolatos információk: hány darab kerül forgalomba, mikor, miért stb.
  • Hogyan használja fel a csapat a befektetői pénzeket
  • A csapattagok bemutatása
  • Fontosabb mérföldkövek ismertetése a projekt jövőjét illetően.

 

Hogyan írjunk fehér könyvet?

A fenti fejezetcímek, témakörök alapvetően meghatározzák az anyag tartalmát és mondandóját. A bevezetés minden hasonló munka esetén bizalomébresztő és kedvcsináló kell legyen. Ugyanakkor fontos a hitelesség megalapozása is. Ehhez jó tipp lehet, ha ennek a fejezetnek része egy jövőbeni befektetőket megszólító levél a projekt vezetőjétől.

A probléma ismertetése fejezetben kerül bemutatásra az a dolog, aminek köszönhetően a támogatandó ötlet létrejött. Itt szükséges bemutatni, hogy mennyivel lesz jobb a világ az adott projekt sikere esetén, illetve milyen következményei lehetnek annak, ha az adott probléma nem kerül megoldásra. A megfogalmazását tekintve szintén ajánlott szemléletes példákon keresztül megragadni az olvasó figyelmét, felkelteni az érdeklődését. Mindez látványos ábrákkal és grafikonokkal, egyéb vizuális elemekkel még jobban elérhető. Ugyanakkor a hitelesség szempontjából az is fontos, hogy a számok tényeken, kutatási adatokon vagy elemzéseken alapuljanak. Egyéb esetben azok nem mások, mint puszta számok, különösebb érték nélkül. A projekt jelenlegi állását is ismertetni kell, bemutatva, hogy miként áll a jelenlegi fejlesztés, milyen stratégia mentén folyik a fejlesztés a jövőben és melyek az általános célok. A befektetőket könnyebb megnyerni, ha van már valami ,,kézzelfogható” állapota a projektnek.

feher-konyv

Forrás: coincentral.com

Pénzügyi szempontból szükséges felvázolni azt is, hogy mire megy el a begyűjtött pénz. Egyértelműen rögzíteni kell, hogy a befektetői források felhasználása kizárólag a projekt fejlesztéséhez szükséges és nem rendezvényekre, konferenciákra vagy éppen cégautóra fog elmenni. A fontosabb mérföldkövek pontos meghatározása is ezért bír jelentőséggel, mert itt lehet az elkövetkező 12-24 hónapra vonatkozóan hitelesen bizonyítani, hogy tényleg vannak tervek és egy jól átgondolt stratégia mentén folyik a fejlesztés. A fent említett módon, az egy nagy előny ha már vannak teljesített mérföldkövek a programban hiszen az a projekt iránti elkötelezettséget is tükrözi.

Az elmondottakból is jól látszik, hogy látszólag nem nehéz feladat egy fehér könyv összeállítása annak, aki tisztában van azzal, hogy hová szeretné az ötletét eljuttatni. Ugyanakkor kellő részletességgel és hitelességgel kell bizonyítani a befektetők számára azt, hogy nem kidobott pénz a projekt rendelkezésére bocsátott összeg. Hiszen egy forrás gyűjtés, akkor sikeres, ha mindegyik fél jól jár. A fejlesztő megszerzi az ötletei megvalósításához szükséges forrásokat, a befektető pedig idővel haszonra tehet szert.

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Kriptovaluta projekt ismertetők

Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

A kriptohitelezés fedezetnyújtási és kölcsönzési szempontból is növekvő érdeklődésre talált az elmúlt években. A Crypto.com lehetőséget biztosít a forgalomban levő kriptovaluták közvetítésére hitelezők és adósok között. A cég saját CRO coinja a hitelezési és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak kedvezményére jogosítanak.

Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető

Az alapoktól mutatjuk be nektek, hogy mivel foglalkozik a Ripple kriptovaluta projekt....

Nexo, kriptovaluta hitel és passzív jövedelem a blokkláncon

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető

A stabilcoin, ami kiszorította a fiat valuták jó részét a napi kripto kereskedésből. Ismerjétek...

Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

MI AZ ETHEREUM? EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM   Ethereum legfontosabb adatai:...

Monero ismertető: mindenki kedvenc privát coinja

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket, viszont a coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán van mód, és egyes kriptovaluták tudnak ilyen opciót nyújtani, a Monero azonban az a coin aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egy tranzakciót.

EOS crypto coin – A szupergyors okosszerződés platform

Az EOS az a projekt, ami nem tartogat egy új ötletet, vagy hódít meg egy új területet a blokklánc technológia számára, hanem egy hatékonyabb okosszerződés platformot ígér. Több coin is törekszik arra, hogy felülkerekedjen az Ethereummal szemben, mind a vállalati blokklánc megoldások leszállításában, mind a szélesebb körben elterjedt dappok tekintetében. Az EOS a skálázhatóság problémájának áthidalásában látja a jövőt, az EOSIO blokklánc, milliónyi tranzakció bonyolítására lett tervezve, nulla költség mellett.

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.