Jönnek a kvantumszámítógépek! Fenyegetés-e ez a blokkláncra?

Szerző: | nov 8, 2019 | Kriptovaluta

Egy szakértő szerint 3 dolgot azonnal meg kell oldania a blokklánc projekteknek, hogy elkerüljék a kvantumszámítógépek jelentette fenyegetést a blockchain világára

 

Már most szükség van a fejlesztésekre a kvantumszámítógépek miatt a blokkláncban is

Xinxin Fan az IoTeX platform kriptográfiával és IoT-vel foglalkozó vezetője november 7-én hozott nyilvánosságra egy publikációt a témában az International Business Times-ban. Itt arra biztatta a blockchain technológia fejlesztőit, hogy legyenek naprakészek a kvantumszámítógép fejlődésével.

Kiemelte hogy ugyan a kvantumszámítás rövid távú fejleményei még kezdő lépések csupán. Viszont Fan szerint a blokkláncoknak lépést kell tartaniuk az új technológiával annak érdekében, hogy a kvantumszámítógépek túllépjék a blokklánc jelenlegi határait.

kvantumszamitogep

forrás: http://www.innoteka.hu/cikk/kvantumszamitogep_a_jovo_szupermasinaja.1868.html

 

A szakértő szerint 3 fő terület van, amiben minél előbb fejlesztenie kell a jelenlegi blokklánc projekteknek, hogy elkerüljék a fenyegetést.

Ezek a következők: “kvantum-rezisztens kriptográfia”, a kriptográfia rugalmassága és a blokkláncok irányítása. 

 

A kvantum-rezisztens kriptográfia alapjai

A szakértő szerint az első irány a szabványosított kvantum-rezisztens kriptográfia folyamatának kifejlesztése. Fan megemlítette, hogy a kvantum-rezisztens kriptográfiai technológiát a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet már kezdeményezte.

A kifejezetten a kvantumszámítógépek ellenállására kifejlesztett képességek fejlesztése és megvalósítása kulcsfontosságú lesz a blokkláncok jövője és a túlélésük szempontjából. A Blockchain támogatóinak és fejlesztőinek ezért szorosan figyelemmel kell kísérniük a szabványosítási folyamatokat. Ez mellett fel kell készülniük az eredmények integrálására a meglévő és a jövőbeli blockchain projektekbe

 

A blokklánc technológiáknak rugalmasnak kell maradniuk

A következő téma a kriptográfiai agilitás. Egyszerűen fogalmazva: ez a fejlesztők azon képességét érinti, hogy kvantumálló frissítéseket hajtsanak végre a meglévő blockchain hálózatokban. Az nem is kérdés, hogy szükség lesz a meglévő blockchain projektek frissítésére is a kvantumszámítógépek jelentette fenyegetés miatt. A kérdés csupán az lesz, hogy melyik projektek tudnak majd rugalmasan alkalmazkodni az új követelményekhez.

ethereum_ETH

forrás: https://www.coindesk.com/what-to-know-trading-ethereum

A szakértő példaként említette az Ethereum hálózatot. Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az ilyen “platform projektek” rendszeresen frissíthessék a blokkláncukat, ugyanis rájuk több másik projekt is épül. Platform projektek például a következők: ETH,ADA,NEO,LISK,STRAT. Az ilyen projekteknek kimondottan rugalmasnak kell maradniuk! Ugyanis a kvantumszámítógépek terjedésével nem csak rájuk, de a ráépülő projektekre is fenyegetést okozhat az új technológia.

 

A blokkláncok irányítása

A harmadik fontos kérdés a blokkláncok irányítása. A szakértő szerint a blockchain projekteknek olyan eljárásokat kell felállítaniuk, amelyek egyértelműen meghatározzák, mikor és hogyan kell a kvantumbiztonságos frissítéseket telepíteni hálózataikba.

Van rá példa, hogy a blokkláncok nehézségekbe ütköznek az optimális irányítási struktúrák kialakítása során. Ezért a blockchain közösségnek komolyan el kell gondolkodnia és kísérleteznie kell azzal, „hogyan lehet biztosítani, hogy az irányítás ne akadályozza a technológia fejlesztéseket”.

Nem kérdés, hogy jönni fognak a kvantumszámítógépek és az se, hogy nagy hatásuk lesz a jelenlegi technológiai világra. Ahogyan a többi technológiai ágazatnak, a blokkláncnak is fel kell készülnie erre! 

 

De azok, akik úgy vélik, hogy annak egyszerű létezése a blokklánc halálát képezi, nem veszik figyelembe, hogy a blokklánc is növekszik és fejlődik a kvantumszámítás mellett. Rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy a blokkláncok dinamikusabbak és robusztusabbak legyenek.  Ha ezeket megtesszük, akkor pedig nekünk semmi esetre sem kell aggódnunk a kvantum-fölény miatt. Nah de mi van a hagyományos technológiákkal?! ”

 

Vitalik Buterin Ethereum alapító is nyilatkozott már a kvantumszámítógép jelentette fenyegetés kérdésében

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója október 25-én fejtette ki véleményét a kvantum-fölény kérdésében, mondván:

Az egy mondatos válaszom a kvantumszámítógépek kérdésére a következő: A kvantumszámítógép jelenleg olyan, mint a fúziós erőmű az atomerőműnek. Maga a jelenség ismert és létezik, viszont jelenleg még nagyon távol áll attól, hogy gyakorlati célokra lehessen alkalmazni. 

Az eredeti cikk szerzője és a háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka