Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Feltörhető a Web3?

Feltörhető a Web3?

Ha azt feltételezzük, hogy valóban biztonságosabb a decentralizált internet, akkor pontosan milyen esélye van egy hackernek?

 

Biztonságosabb a web3, mint a web2?

A biztonság az egyik legfontosabb szempont. Ez az állítás különösen igaz amikor az adatainkról, vagy a pénzünkről van szó. A Web3 alapú világban a blokkláncokon már számos adat eltárolható. Mindez decentralizált és transzparens módon történik. De mi is a Web3 és mennyire biztonságos ez?

Maga a Web3 annyira fiatal, hogy még nincs egységes definíciója. Lényegében a Web3 az internet új generációja, ami a decentralizáltságra fókuszál. Azzal az ígérettel érkezett, hogy a központosított technológiai óriások irányítása helyett egyének laza együttműködése váltja majd valóra az új internetet. Mégis, mint egy születőben lévő technológia, a Web3 valódi képességeiről és a mindennapi életünkben betöltött szerepéről szóló vitákat feltételezések ködössége övezi. 

Fetörhető a Web3 Forrás:emporionft.com

Ha közelebbről megnézzük a nyilvános blokkláncokat használó decentralizált internet ígéretét, a Web3-ra való teljes átállás még minden bizonnyal messze lehet, de az biztos, hogy a biztonság az egyik legfontosabb tényező.

 

Az okosszerződések sebezhetősége 

Önmagában a Web3-on működő alkalmazások védelme áthatolhatatlannak látszik. Pont ez a oka, hogy a támadók (hackerek) az adott projekt okosszerződéseinek gyenge pontjait veszik célba. Az utóbbi időben drasztikusan megszaporodtak az okosszerződéseket ért támadások.

Elsősorban a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok szenvednek komoly károkat egy sikeres támadás esetén. Ilyenkor a támadók jelentős összegű kriptovalutát utalnak ki maguknak (ezzel mintegy ellopva azokat). A Cointelegraph friss tanulmánya szerint csak 2022 első negyedévében körülbelül 1,6 milliárd dollár értékű kriptovalutát loptak így el.

Fetörhető a Web3 Forrás:www.weforum.org

Bár a DeFi csak a Web3 egy részhalmaza, a decentralizált pénzügyi világ sebezhetősége az ökoszisztéma achilles sarkát is jól tükrözi. Ahogy az egész évben látható volt, az okosszerződések gyenge pontjai, lehetővé teszik a hackerek számára, hogy hatalmas mennyiségű kriptoeszközt emeljenek el. A befektetők számára ezzel maradandó veszteségeket okoznak, és akár egy korrektül működő, de védtelenül hagyott platform összeomlását okozhatják.

 

Van azonban belső fenyegetés is

A külső fenyegetést jelentő hackek mellett a rendszeren belüli rosszakaratú szereplők is megtéveszthetik a befektetőket. A belső támadások elkerülése érdekében hibabiztos mechanizmusokra van szükség. Ennek az egyik módja a rendszerben dolgozó alkalmazottak hozzáférésének a korlátozása.

Egy rövid példával élve; augusztus 14-én a Velodrome Finance 350 000 dollárt szerzett vissza csapatának egyik tagjától. Az eset megtörténtekor a Velodrome egyik nagy értékű pénztárcájából 350 000 dollár tűnt el. Az ezt következő belső vizsgálat feltárta a pénzt elmozdító kollégájuk személyazonosságát, így a cég sikeresen visszaszerezte a teljes zsákmányt.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Összefoglalva 

A medvepiac és számtalan hackelés arra kényszerítette a kriptobefektetőket, hogy kiemelten vigyázzanak a befektetéseikre. Ennek eredményeként a Web3 alkalmazásaitól elvárják, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek biztosítják a rendszerük zavartalan működését.

Egy hatékony támadás minimalizálásának egyik módja a bug bounty kezdeményezések végrehajtása. A komoly pénzjutalmak vonzzák a whitehat hackereket. Ők olyan jóindulatú informatikában jártas emberek, akik megpróbálják azonosítani az adott rendszerben lévő sebezhetőséget a hackerek szemszögéből. A hibát felfedők pedig anyagi jutalmat kapnak a rendszerben lévő érvényes hibák megtalálásáért és kijavításáért.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.69% $61,979.61
Ethereum ETH 1.62% $3,428.63
BNB BNB 1.43% $408.96
Solana SOL -3.04% $128.48
XRP XRP 7.14% $0.6276
Cardano ADA 9.81% $0.7308
Dogecoin DOGE 22.33% $0.1454
Litecoin LTC 6.26% $90.11
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!