Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
NFT-k a World of Warcraft példája segítségével bemutatva

NFT-k a World of Warcraft példája segítségével bemutatva

Az NFT egy olyan blokklánccal kapcsolatos kifejezés, amely igen sokat szerepel mostanában a hírekben. Megmutatjuk mit jelent és mire is jó! A blokklánc technológia fejlődésének természetes velejárója, hogy újabb és újabb felhasználási módokat fedeznek fel vele kapcsolatosan. Az utóbbi hetekben, hónapokban fokozottabb figyelem irányult a Non-Fungible Tokenekre (NFT) azaz a "Nem Helyettesíthető Tokenekre". De mik is ezek tulajdonképp? Megmutatjuk!

Az NFT-k működésének megértéséhez vissza kell emlékeznünk a Bitcoin létrejöttére és annak működési zsenialitására. Digitális termékek ugyanis már azt megelőzően is léteztek. Küldhettünk emailt, e-könyvet vagy mp3 fájlokat. A digitális szűkösség elve azonban csak a Bitcoin létrejöttével vált értelmezhetővé. Kialakult ugyanis egy olyan termék, amely a blokklánc technológia révén garantálja, hogy az ,,A” felhasználótól ,,B” felhasználónak küldött adat (pénz, műtárgy stb.) tulajdonjoga ténylegesen átkerül a másik felhasználóhoz és az ,,A” felhasználónál már nem marad semmilyen másolat. Ráadásul ehhez nem volt szükség harmadik félre sem, mivel a blokklánc vált a közvetítő közeggé az eladó és a vevő között.

 

Mi az NFT? - Nem helyettesíthető tokenek

Az NFT koncepciója még egy lépéssel tovább megy a fenti ötletnél. Míg a kriptovaluták esetén a tokenek lehetnek ugyan véges számúak (lásd BTC), de mindegyik token egyforma. Addig az NFT-k esetében minden egyes token egyedi és véges számú. Ez a tulajdonság természetszerűleg számos ágazat szakembereinek a fantáziáját megmozgatta és olyan területeken kísérleteznek vele, mint játékipar, digitális személyazonosság vagy akár a művészeti alkotások. A technológia jellegéből adódóan, akár tulajdonrész megvásárlására is van lehetőség nagyobb értékű alkotások esetén. A fentiek alapján NFT lehet egy teljesen digitális eszköz vagy akár egy digitalizált változata egy fizikailag is létező terméknek.

Jelenlegi top NFT I Cryptofalka Jelenlegi top 5 NFT

 

Hogyan működik az NFT?

Többféle működési keretrendszer határozhatja meg az egyes nem-helyettesíthető-tokenek létrehozását és közzétételét. Az egyik legnépszerűbb az Ethereum blokkláncán működő ERC-721-es. Az ERC-20-tól abban tér el, hogy a már említett módon minden token egyedi és nem helyettesíthető. Az ERC-1155 standard ugyanezen a területen egy továbbfejlesztett keretrendszert képvisel. Multi token standardként lehetőség van ugyanabban az okosszerződésben helyettesíthető és nem helyettesíthető tokeneket is elhelyezni. Ez nagyban megkönnyíti az NFT továbbítását a különböző alkalmazások között. A kriptovalutákhoz hasonlóan egy tárcacímhez rendelten érhetőek el a megvásárolt NFT-k, amelyek nem továbbíthatók a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Az egyedi digitális relikviákat olyan piactereken lehet értékesíteni, mint például az OpenSea.

NFT - I Cryptofalka

 

A World of Warcraft példája egy NFT-re

Talán a számítógépes játékok segítségével lehet egy legszemléletesebb valós példát hozni az NFT-kre. Az E-sport egy olyan dinamikusan fejlődő ágazat, ami ma már rengeteg ember megélhetését biztosítja. Egy profi e-sport játékos pedig sokszor már jóval többet keres, mint egy hagyományos sportoló társa. A fiatalok körében a gaming pedig biztosan népszerűbb, mint korábban bármikor. Vagyis egy olyan piacról beszélünk, ami még mindig bőven a felfutó ágban van és még nem is nagyon lehet látni hol lesz ennek a vége. Ezért mindenkit óva intenénk attól, hogy "lenézze" ezt a hatalmas és dinamikusan fejlődő piacot, mint befektetési lehetőség.

A számítógépes játékokon belül igazán komoly verseny folyik a legdurvább címek elérése érdekében. Sokan például hajlandóak akár napokat is fent maradni és játszani csak azért, hogy ők érdemeljék ki mondjuk azt a címet, aki "elsőnek végigjátszotta a játékot" vagy "aki elsőnek legyőzte az új főellenséget". És akkor itt jönnek képbe az NFT-k. 

Vegyük példának az egyik legnépszerűbb MMORPG játékot a World of Warcraft-ot. A játékban egy új kiegészítő megjelenésére a klánokba tömörödő játékosok akár heteket, hónapokat készülnek azért, hogy az új kiegészítő indulásakor ők érdemeljék ki a "The world first" címet. Vagyis ők legyenek az a csapat, aki elsőnek megoldja a ma már tényleg sokszor igazán bonyolult játékok "feladványait". Ezért pedig olyan értékekben, felszerelésben és tárgyakban részesülnek, ami a WoW-os fanok számára hatalmas értékkel bír.

Igenám, de ahogy telik az idő egyre több és több játékos tudja már akár sokkal kevesebb energia befektetés segítségével, akár néhány youtube videó alapján megoldani a játék feladványait és szintén megszerezni ezeket a felszereléseket.

World of warcraft nft példa I Cryptofalka

Ez estben pedig, például egy játékon belüli aukciós házban semmi különbség nem lesz annak a felszerelése (mondjuk kardja) között, aki elsőnek, nehéz munka árán gyűjtötte be a zsákmányát és aközött, aki már szinte "kikapcsolt monitorral" vitte végig a játékot. Az NFT-k viszont olyan megoldást nyújtanak erre, ami segítségével a játékokon belüli felszerelések egyedivé és visszakövethetővé válnak. Jelen példánál maradva egy "world first kard", amiről mindenki tudja majd, hogy ez AZ A KARD, amit elsőnek megszerzett az illetője biztosan sokszorosáért fog elmenni egy aukciós házban, mint az NFT nélküli példa esetében. Vagyis az NFT-k egy olyan transzparens és visszakövethető színezetet adnak a számítógépes játékokon belül, amit régen például a kosaraskártyák gyűjtögetése során láthattunk. A játékokon belüli vásárlások tárháza pedig mára már szinte tényleg végtelenné vált. (skinek, tárgyak, hangok, címek stb...)

 

Az első legismertebb NFT a CryptoKitties

Az első legismertebb valós felhasználási módja az NFT-knek a CryptoKitties néven elhíresült játék volt, melyben a játékosok virtuális cicákat gyűjthettek, nevelhettek és cserélhettek egymás között. Bármennyire is abszurd, de a ritkább példányok több százezer dollárért cseréltek gazdát. Pedig hasonló abszurd túlárazásokra korábban is láthattunk példát, amikor például néhány Pokemonos limitált példányos kártya kelt el hasonlóan irreális értéken.

A CryptoKitties sikerét követően több más játék is nyitott az NFT irányába. Ezen technológia alapján lehet a játékban dolgokat vásárolni a Decentraland a Gods Unchained vagy a My Crypto Heroes esetében is. A sor persze hosszasan folytatható lehetne.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Összegzés

A Bitcoin válasz volt arra a pénzügyi kérdésre, hogy miként lehet a készpénz és az elektronikus utalás előnyeit összegyúrni és közvetítőmentessé tenni. Az NFT pedig a blokklánc technológiát használva arra nyújt megoldást, hogy miként lehet értékes vagy értékesnek vélt tárgyakat digitalizálni vagy egyedi termékként digitálisan értékesíteni. Az alap koncepció sikere érthető, az alkalmazási területe pedig minden bizonnyal szélesedni fog a jövőben.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.46% $67,354.52
Ethereum ETH -2.64% $3,757.74
BNB BNB -0.92% $595.71
Solana SOL 0.35% $169.04
XRP XRP -0.17% $0.5289
Dogecoin DOGE 0.26% $0.1643
Cardano ADA -0.14% $0.4566
Litecoin LTC 1.24% $83.92
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!