Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mutatjuk a gyakori NFT-s átveréseket, hogy ne válj áldozattá

Mutatjuk a gyakori NFT-s átveréseket, hogy ne válj áldozattá

Aki elmerült a kriptovaluták világában, annak biztosan ismerősen cseng az NFT kifejezés. Sajnos a csalók mindenhol ott vannak. A következő cikkben összefoglaljuk, hogy mivel próbálkoznak, és, hogy kerüljük el a leggyakoribb átveréseket. 

 

Adathalász csalások, és előugró ablakok

Egy adott NFT megvásárlásához regisztrálnod kell egy olyan pénztárcát, amely kompatibilis az Ethereum blokklánccal. A MetaMask az egyik legnépszerűbb Ethereum tárca az NFT gyűjtők körében. Létezik olyan adathalász csalás amely, hirdetésbe ágyazott felugró ablakként a felhasználó privát kulcsát, vagy 12 szavas biztonsági visszaállító kódját kéri. A hirdetés színvilágában, és elrendezésében nagyon hasonlított az eredeti platformra. Nem csoda hát, hogy sokan bedőltek neki.

Léteznek olyan rosszindulatú felugró ablakok is, amelyek a Discordon, a Telegramon és más nyilvános fórumokon keresztül érkezhetnek. Ezek szintén egy normál megjelenésű bejelentkezési oldalakra, például a MetaMask-ra vagy más népszerű webhelyekre hivatkoznak. Ha egy csaló, valamilyen adathalász kísérlet révén hozzájut az a személyes adataidhoz, akkor feltehetően meg fogja próbálni kiüríteni a digitális pénztárcád tartalmát.

Ezek a leggyakoribb NFT átverések. Mutatjuk, hogy ne válj áldozattá! Forrás:https://www.theverge.com/22683766/nft-scams-theft-social-engineering-opensea-community-recovery

Hogyan kerüljük el ezeket a csalásokat? Egyszerű és általános szabályként elmondható, hogy csak akkor lesz szükséged, a privát kulcsra, vagy a 12 szavas visszaállító kódra ha történik valami a használt eszközöddel és vissza kell állítani a  tárcádat. Soha semmilyen hiteles projekt nem kéri tőled ezeket az információkat!

Soha ne írj be személyes információkat a MetaMask (vagy akármilyen) előugró ablakba! Mindig közvetlenül az ellenőrzött webhelyre/ appba menj, soha ne használj hivatkozásokat, felugró ablakokat. A 12 szót papírra írd le több példányban, és soha ne add ki senkinek. Ilyen fotót pedig soha ne is tárolj a telefonodban.

Mindig csak az NFT projekt hivatalos honlapjáról vagy hivatalos Discord csatornájának a hivatalos link csatornáról használd a projekt elérhetőségeit!

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
 

 

Személyazonossággal való visszaélés 

Mivel az NFT-eladások virtuálisan zajlanak, és minden marketing a közösségi médiában történik, borítékolható, hogy lesznek olyan csalók, akik szeretnének valaki bőrébe bújva NFT-ket szerezni. A népszerű NFT közösségek gyakran alkalmaznak influencereket és hírességeket, hogy népszerűsítsék őket, így sokszor nehéz megmondani, ki valódi vagy ki nem az.

Hogy kerüld el? Ha valaha közvetlen üzenetet kapsz olyantól, aki projekt alapítónak, hírességnek, influencernek vallja magát, ne válaszolj. Az NFT világában általánosan ismert etikett, hogy a top munkatársak soha nem fognak neked DM-et küldeni, hacsak nem küldesz nekik először üzenetet, vagy ha konkrét megállapodás nem kötöttél velük a nyilvános Twitter-szálon vagy Discord-csatornán létrejövő kommunikációhoz. Példaként azt lehet mondnai, hogy ez az egész olyan, mint amikor fiatal voltál, és a szüleid azt mondták, hogy soha ne adj információt egy telemarketingesnek, aki felhívta a házat. Ugyanez vonatkozik az NFT világára is – ha valaki először ír neked, ne kattints a linkekre, és ne árulj el semmit magadról, csak töröld (esetleg jelentsd) az üzenetet. 

Ezek a leggyakoribb NFT átverések. Mutatjuk, hogy ne válj áldozattá! Forrás:https://www.coindesk.com/learn/nft-scams-how-to-avoid-falling-victim/

 

Pump and dump séma az NFT-k világában

A pump-and-dump sémák sajnos kissé bevettek a kriptó és NFT világban. A kifejezés arra utal, amikor emberek egy csoportja felvásárol egy csomó NFT-t vagy kriptovalutát, ezzel mesterségesen növeli a keresletet. Ha kellőképpen magas az ár, a szervezők kiveszik a pénzt. Az árfolyam ekkor beszakad. Aki nem volt elég gyors az pedig beragad az értéktelenné vált projektbe. 

Hogy kerüld el? Nézd meg a projekt előzményeit, és pénztárca nyilvántartását. Itt válik rendkívül hasznossá a blokklánc átláthatósága. Az OpenSea-n vagy bármely NFT piactéren például megnézheted az adott NFT-gyűjtemény tranzakcióinak, és a vásárlók számát is. Az EtherScan segítségével láthatod az összes bejövő és kimenő tranzakciót, amely az Ethereum blokkláncon történik.

 

Használj "Burner walletet"

Hozz létre egy külön altárcát a Metamask vagy a Phantom tárcádban és ezt használd az új és még ismeretlen projektek mintelése során. Erre pedig pontosan csak annyi kriptovalutát tölts, amennyit szánnál az adott új NFT megvásárlására. Ekkor ha be is üt a villám és scam projektbe nyúlsz, akkor legalább nem a teljes fiókodat tudják kizsebelni hanem csak ezt a kisebb mennyiséget.

 

NFT csalások összefoglaló

A csalók számos eszközzel próbálkoznak, hogy NFT-t vagy kriptolvalutát lopjanak. Az egészen primitív csalásoktól, az egészen összetettekig széles a skála. Hasznos lehet ismerni legalább az általánosan bevett csalásokat, hogy ne váljunk áldozattá, miközben a kedvenc NFT projektünkre vadászunk. 

Ha tanulnál többet az NFT-k világáról, akkor csatlakozz a CryptoMemories NFT csoportunkhoz!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.56% $50,777.67
Ethereum ETH -0.57% $2,921.35
BNB BNB -1.38% $375.11
Solana SOL -1.80% $99.53
XRP XRP -0.70% $0.5342
Cardano ADA -2.26% $0.574
Dogecoin DOGE 1.03% $0.08457
Litecoin LTC 1.23% $69.21
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!