Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
BTC-e: az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzmosási botránya

BTC-e: az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzmosási botránya

Alexander Vinnik beismerő vallomást tett a BTC-e pénzmosási ügyében, ahol több mint 9 milliárd dollárt forgattak át illegális tevékenységekből.

Újabb pénzmosási botrány a kriptovilágban

Az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzmosási botrányának újabb fejezetéhez érkeztünk, amikor Alexander Vinnik, a BTC-e kriptovaluta-állományozó társalapítója beismerő vallomást tett a pénzmosási vádakról.

A vizsgálatok szerint ez a szövevényes ügy 2011 és 2017 között folyt, amikor is a BTC-e platformját arra használták fel, hogy több mint 9 milliárd dollárt mossanak tisztára. Az ügyészek szerint a platformon keresztül történő tranzakciókat különböző bűnügyi tevékenységekből származó pénzek kifehérítésére használták fel, ideértve a hackelést, a zsarolóvírus támadásokat és a kábítószer-kereskedelmet.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) május 3-án közölte, hogy Vinnik vezetése alatt a BTC-e több mint egymillió felhasználóval rendelkezett világszerte, jelentős bázissal az Egyesült Államokból. 

A BTC-e vonzó opció volt a bűnözők számára

Az vizsgálat során feltárták, hogy a BTC-e nem eszközölt megfelelő jogi intézkedéseket, például nem volt FinCEN regisztrációja, és nem törekedett az Anti-Money Laundering (AML) vagy a Know Your Customer (KYC) protokollok betartására. 

Ennek következtében a platform különösen vonzóvá vált azok számára, akik szerették volna elrejteni pénzügyi tevékenységeiket a hatóságok elől. Alexander Vinnik a vádak szerint egyedi módszerekkel próbálta meg eltusolni az illegális tevékenységeket, többek között számos külföldi vállalat és pénzügyi számla létrehozásával. A hatóságok szerint ezzel a módszerrel legalább 121 millió dollárnyi állami kárt okozott.

Alexander Vinnik régi motoros a hatóságok szemében

Vinnik az elmúlt öt évben több jogi csatározásba is bonyolódott állítólagos szerepe miatt a BTC-e platformon. Vinniket 2017-ben Görögországban pénzmosási vádakkal letartóztatták, és 2020-ban Franciaországba kiadták. Később Vinniket felmentették a zsarolóvírus vádak alól, de pénzmosási vádakban bűnösnek találták és öt évre ítélték.

Vinnik ügyvédei sikertelen fellebbezést nyújtottak be, állítva, hogy Vinnik csak egy tőzsde alkalmazottja volt, és nem volt része az illegális tevékenységekben a BTC-e-nél. Miután két évet töltött egy francia börtönben, 2022. augusztus 5-én az Egyesült Államoknak kiadták.

A tőzsdék és vezetőik újra emlékeztetnek: szükséges a jogi szabályozás

Az amerikai hatóságok hasonló bűncselekmények miatt több kriptovaluta-tőzsdét és vezetőjüket is vád alá vonták. Az egykori FTX vezérigazgató, Sam Bankman-Fried március 28-án 25 év börtönbüntetést kapott hét bűncselekményért. 

Ez az ügy egyértelműen rávilágít a kriptovilág sötét oldalára, és felhívja a figyelmet a szükségességére, hogy a tőzsdék és a felhasználók szigorúbb jogi előírásoknak feleljenek meg annak érdekében, hogy megakadályozzák a pénzmosást és más bűnügyi tevékenységeket.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.37% $67,836.77
Ethereum ETH -2.19% $3,788.27
BNB BNB -0.36% $597.35
Solana SOL -1.67% $168.48
XRP XRP -0.07% $0.5295
Dogecoin DOGE 1.29% $0.1659
Cardano ADA 0.70% $0.4601
Litecoin LTC 0.33% $83.43
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!