Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az EP elfogadta a világ első átfogó AI törvénycsomagját

Az EP elfogadta a világ első átfogó AI törvénycsomagját

Az Európai Parlament március 13-án jóváhagyta az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló törvényét, az EU AI Act-et, amely a világ első átfogó MI-szabályozása.

Egységes AI szabályozás minden tagállam részére

Az uniós AI-törvény mind a 27 tagállamot szabályozza és ösztönzi, hogy a mesterséges intelligencia használata megbízható, biztonságos maradjon, és az innovációt úgy támogassa, hogy közben tiszteletben tartja az uniós alapjogokat.

A szavazást megelőző virtuális sajtótájékoztatón Brando Benifei és Dragos Tudorache uniós parlamenti képviselők szóltak a sajtóhoz, és "a mai napot történelmi napnak nevezték a mesterséges intelligencia szabályozásához vezető hosszú utunkon".

Benifei elmondta, hogy a jogszabály végeredménye segíteni fogja egy biztonságos és emberközpontú mesterséges intelligencia megteremtését egy olyan rendszerben, amely tükrözi az EU parlament prioritásait.

Már öt évvel ezelőtt kiemelték a mesterséges intelligencia szabályozásának hiányát

A szabályozás egyre sürgetőbbé vált, hiszen elkezdődött az AI modellek széleskörű fejlesztése és tömeges alkalmazása. Az EP - a Benifei által hosszúnak nevezett tárgyalások után - 2023 decemberében jutott ideiglenes megállapodásra, majd a Belső Piaci és az Állampolgári Jogi Bizottság február 13-án 71-8 arányban megszavazta az ideiglenes megállapodás jóváhagyását.

"Egységként, Unióként jeleztük az egész világnak, hogy nagyon komolyan vesszük ezt a kérdést... Most már nyitottnak kell lennünk a másokkal való együttműködésre. Nyitottnak kell lennünk arra, hogy minél több hasonlóan gondolkodó partnerrel együtt építsük ki a mesterséges intelligencia szabályozását." - nyilatkozta Tudorache

Csupán pár lépés hiányzik a véglegesítésig

Az eseményeket követően kisebb nyelvi változtatásokra kerül majd sor a jogszabály fordítási szakaszában. Ekkor megtörténik a szabályzat lefordítása minden tagállam nyelvére.

Ezután áprilisban kerül majd sor a második szavazásra, majd a szabályozást valószínűleg májusban teszik közzé az EU hivatalos lapjában. Novemberben kezdenek majd hatályba lépni a tiltott gyakorlatokra vonatkozó tilalmak.

EU szabályozás kockázati szintek szerint

Az uniós AI-törvény a machine learning modelleket négy kategóriába sorolja a társadalomra jelentett kockázat alapján. Az elfogadhatatlan vagy megengedhetetlen kockázati besorolás a legfelső kategória. Ez tiltja minden olyan mesterséges intelligenciával működő rendszer működését, amely egyértelműen veszélyezteti az emberek biztonságát, megélhetését és jogait. Gyakorlati szempontból ez a kormányok által végzett társadalmi pontrendszerek működtetését, távoli biometrikus azonosító rendszerek használatát és az adatbázisba rögzített  automata arcszkennelést korlátozza és tiltja.

A magas kockázatú alkalmazások közé tartoznak a kritikus infrastruktúrák, az oktatás és szakképzés, az alapvető magán- és közszolgáltatások, az emberek alapvető jogaiba beavatkozó bűnüldözési és nyomozati alkalmazások, a migráció és a határellenőrzés kezelése, valamint az igazságszolgáltatás és a demokratikus folyamatok működtésére irányuló AI rendszerek korlátozása.

A korlátozott kockázati szint elsősorban a mesterséges intelligencia használatának átláthatósági szempontjait veszi figyelembe. A szabályzat példaként hozza fel az AI chatbotokkal való interakciót, és azt, hogy a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egy géppel, nem pedig egy hús-vér személlyel létesítenek kapcsolatot.

Az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvénye teret enged a minimális kockázatú AI szabad felhasználásának, amely olyan alkalmazásokat foglal magában, mint a spamszűrők és a gaming szektor különböző eszközei.

Az AI chatbotok külön figyelmet kaptak

Felismerve ChatGPT, a Grok és a Gemini népszerűségét és széleskörű felhasználói bázisát, a jogalkotó külön a generatív AI-modellekre vonatkozó rendelkezéseket is beillesztett a szabályzatba.

Európai Unió Mesterséges intelligencia AI I Cryptofalka

Az általános célú mesterséges intelligenciamodellek fejlesztőinek - köztük a helyi EU startupoknak és a korábban említett nagyobb piaci szereplőknek is -  részletes összefoglalókat kell majd benyújtaniuk a rendszerek tanításhoz használt adatcsomagokról, különös figyelmet fordítva a szerzői jogok megóvására. Emellett a Deepfake tartalmakat ezentúl mesterségesen manipulált jelöléssel kell ellátni.

A tech-szektor pozitívan reagált az uniós szabályozásra

Korábban az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvénye ellenérzéseket váltott ki a helyi vállalkozások és technológiai cégek részéről: 2023 júniusában a technológiai iparág 160 vállalatának vezetői nyílt levelet fogalmaztak meg az EU szabályozók felé, melyben arra szólították fel a hatóságokat, hogy ne szabályozzák túl a feltörekvő AI technológiákat, mert ez az innováció rovására mehet.

Most viszont, a világ első átfogó AI-szabályozásának jóváhagyásakor az EP dícséretet kapott az IBM-től:

"Elismerésemet fejezem ki az EU-nak, amiért vezető szerepet játszik az átfogó, intelligens AI-re vonatkozó jogszabályok elfogadásában. A kockázatalapú megközelítés összhangban van az IBM etikus AI-gyakorlatok iránti elkötelezettségével, és hozzájárul a nyílt és megbízható AI-ökoszisztémák kiépítéséhez." - mondta Christina Montgomery, az IBM alelnöke

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.90% $64,221.9
Ethereum ETH -0.20% $3,424.42
BNB BNB -0.26% $572.51
Solana SOL 1.44% $161.67
XRP XRP -5.59% $0.5555
Dogecoin DOGE -2.02% $0.1201
Cardano ADA -3.33% $0.4246
Litecoin LTC -0.94% $71.34
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!