Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Dogecoin: felkapott meme coin vagy befektetési lehetőség?

Dogecoin: felkapott meme coin vagy befektetési lehetőség?

A Dogecoin árfolyama év elejétől áprilisig 10x-esére nőtt. Jelenlegi legmagasabb csúcsa 46 centnél található. Az Elon Musk által kedvelt kriptovaluta a top 5 coin között is szerepelt már. Buborék-e a Dogecoin? Fenntartható-e a jelenlegi árfolyam?

 

A Dogecoin rövid története

Régóta tudjuk, hogy a Dogecoin Elon Musk kedvenc kriptovalutája, ezt többször hangsúlyozta twitterén. Valószínű, hogy emiatt is kapták fel ennyire ezt a kriptovalutát és terjedt ki a social media megannyi platformjára, többek között a TikTok-ra is.

A Dogecoin alapvetően egy poénból indított kriptovaluta, a Litecoin forráskódját forkolták (másolták) le a készítők 2013 végén. A kriptovaluta kezdetben arra szolgált, hogy jattot tudjunk adni különböző felhasználóknak a Twitteren és a Redditen.

Az árfolyam-emelkedésben sok szerepet kapott a Wallstreetbets, a Redditen található csoport, ahol a felhasználók célzottan vásárolnak bizonyos befektetési eszközöket, hozzájuk köthető a GameStop részvény áremelkedése is.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Dogecoin árfolyam az elmúlt években

Elemezzük a Dogecoin árfolyamát az elmúlt évekből. Az első grafikonon dollár ellenében azt látjuk, hogy 2021 előtt szinte semmit nem ért a Dogecoin és egy masszív emelkedés vette kezdetét idén áprilisban. Az ábrázolás ilyen formában nem szerencsés, mert így a korábbi évek mozgásai nominálisan eltörpülnek a jelenlegi mellett. Amennyiben a nagyságrendi változásokat szeretnénk nézni (ami valójában a lényeg), akkor érdemes logaritmikus skálán megtekinteni az adatokat.

1.ábra:

doge-usd-grafikon

Hasonlítsuk össze az 1. és 2. ábrán a függőleges tengelyen lévő értékeket. A 2. ábrán eleinte lassabb ütemben nőnek, később megnőnek a különbségek. Úgy is mondhatnánk, hogy az 1. ábrán egy számtani sort írnak le az azonos távolságra lévő értékek, míg a 2-on mértani sorozatot. Így észrevehetünk egy másik szignifikáns emelkedést a 2017-es időszakban, amikor az ICO mánia következtében körülbelül 40-szerezett a Dogecoin és elérte az 1 centes árfolyamot. Ezt követő időszakban kissé visszaesett és 1 cent töredékéért lehetett hozzájutni még 2020-ban is.

2.ábra:

doge-usd-log-grafikon

 

A Dogecoin Bitcoin ellenében

Nem magától értetődő, hogy egy grafikont dollár ellenében ábrázoljunk. Sőt, megannyi kereskedő preferálja Bitcoin ellenében mérni a kriptovaluták árfolyamát, mondván, hogy hosszútávon ő a Bitcoin pozícióját szeretné maximalizálni, ezért vagy Bitcoint tart vagy amikor talál egy Bitcoinnál jobban teljesítő altcoint, akkor egy bizonyos időszakra átváltja vagyona egy részét arra a kriptovalutára. Nézzük meg tehát Bitcoin ellenében a Dogecoin árfolyamát.

A 3. ábrán azt láthatjuk, hogy legtöbbször a zöld és a piros ártartomány között mozgott a Dogecoin árfolyama Bitcoin ellenében. A zöld tartományban volt érdemes Dogecoint vásárolni a Bitcoin készletünkből és a piros tartományban volt érdemes visszaváltani a Dogecoinunkat Bitcoinra. Egy ilyen kereskedéssel megnégyszerezhettük a befektetett Bitcoinjaink számát. Persze nem várható minden kereskedőtől, hogy eltalálja mikor a legjobb venni valamit és mikor eladni, de mindenesetre utólag elemezve a grafikont ezt láthatjuk.

3.ábra:

doge-btc-grafikon

Az utolsó zöld kiugró gyertya mutatja hol vagyunk jelenleg. Bőven a piros tartományon túl, ahol általában érdemes volt már eladni a Dogecoin készletünket. Természetesen utólag látható, hogy jobban jártunk, ha nem adtuk el, de ezt nem tudhattuk előre. Látható, hogy sokan adták el Dogecoin készletük egy részét itt, mivel 4 hónapig ebben a tartományban mozogtunk, végül azonban a túlnyomó kereslet meghaladta az eladói nyomást.

A 3. ábrán figyelhetjük meg, hogy a Dogecoin majdnem minden évben felkapottá válik, emelkedik pár száz százalékot az árfolyama Bitcoin ellenében, majd lankad a felkapottság és visszatérünk a zöld zónába. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy ez ezúttal is így lesz, főleg, hogy a mostani felkapottság jóval túlszárnyalja a korábbiakat. Mindenesetre azt kijelenthetjük, hogy a jelenlegi több ezer százalékos emelkedés túlságosan gyorsan ment végbe, ez mindenképpen intő jel, hogy későbbiekben korrekcióra számíthatunk.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Mit mond az általános modell?

Empirikus megfigyelések alapján az árfolyambuborékoknak vannak közös tulajdonságai, amik leginkább a tőzsdepszichológia miatt teljesülnek. Az alábbi ábrán megfigyelhetjük, milyen részre bonthatjuk egy buborék életútját. A kezdeti árfolyamemelkedés után megjelennek az első profitrealizálók, akik eladnak, így az árfolyam kissé csökken. Majd szépen fokozatosan túlnövi magát az árfolyam, visszakorrigál, azonban vannak, akik ilyenkor sem adják fel és további árfolyamemelkedésre számítanak. Így kialakul egy kisebb második csúcs, majd az árfolyam beszakad.

bubble-modellForrás: seekingalpha.com

Az alábbi grafikonon a Dogecoin árfolyamát láthatjuk dollár ellenében napi gyertyákkal. Amennyiben mindenképpen rá szeretnénk húzni az előbbi modellt erre a grafikonra, akkor azt mondhatjuk, hogy most kezdődhet a "Return to normal" szakasz. Természetesen ez egyáltalán nem biztos, csupán ezt mutatja a tapasztalat.

doge-usdt-napos-grafikon

Fontos, hogy fenntartásokkal kezeljük az általános modellt, hiszen a végeredmény eltérhet, ezt láthattuk a GameStop esetében is. Január végén megszületett az első csúcs, majd a második kisebb csúcs is ("Return to normal"), ezt követően az árfolyam visszaesett a január közepén megszokott árhoz. Amennyiben idáig (február közepe) néznénk a grafikont azt mondhatnánk, hogy a modellt egészen pontosan ráhúzhatjuk a GameStop-ra, azonban márciusban megint csak elindult egy árfolyam-emelkedés, ami ugyan elhanyatlóban van, de így is többszöröse a kezdeti árfolyamnak.

gme-usd-napos-grafikon

 

Összefoglalás

Azt kijelenthetjük, hogy a Dogecoin árfolyama meglehetősen túlvett állapotban van jelenleg (április 28. - 0,32$). Azonban ez nem jelenti, hogy az árfolyam nem dönthet meg új csúcsokat. Amennyiben újabb és újabb kereskedők szeretnének vásárolni, azzal növekedhet a kereslet és túlszárnyalhatják az eladói nyomást.

Ugyanakkor érdekes olyan projektek előtt látni a Dogecoin-t, amik bizonyos szempontból értékesebbek és több felhasználási területük is van, mint egy meme coinnak. A cikk írásakor a Dogecoin piaci kapitalizációja megelőzi a Polkadotét, Chainlinkjét és a Cardanoét is. A sors fintora, hogy az anno másolatként megjelenő Dogecoin jelenleg előrébb van, mint a Litecoin, amit fork-oltak a készítők.

kriptovaluta árfolyam 20210428 I Cryptofalka

Forrás: coinmarketcap.com

Borítókép forrása: financemagnates.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.55% $64,034.68
Ethereum ETH -0.49% $3,062.92
BNB BNB 0.95% $560.66
Solana SOL 0.34% $143.74
XRP XRP 3.87% $0.5148
Dogecoin DOGE 2.00% $0.1548
Cardano ADA 8.89% $0.4963
Litecoin LTC 2.74% $82.73
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!