Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Ripple pert nyert és KO-val ütötte ki az SEC-t

A Ripple pert nyert és KO-val ütötte ki az SEC-t

A Ripple és a blokklánc-szektor számára kedvező döntést hozott Analisa Torres szövetségi bíró az SEC és a Ripple vállalat perében. Az ítélet kiterjed a cég és a vezérigazgatók XRP kriptodeviza-értékesítéseire, és bár a tőzsdei eladásokról nem szól, a közösség és a szakma így is ujjongva ünnepel. Mi az a Ripple? Nemzetközi utalások és bankok forradalma A következőkben Fehér Balázs összefoglalóját olvashatjátok a Ripple perről.  

Elbukott az SEC per a Ripple ellen

Könnyen lehet, hogy a blokkánc-innováció egésze menekült meg a szövetségi kormány és Ripple többéves perének nem teljeskörű, de megnyugtató lezárultával. Mint ismeretes, az eljárásban az SEC-nek jutott a szerep, hogy minden lehetséges eszközzel, majd százéves elveket alkalmazva próbálja hátráltatni a Ripple-t azáltal, hogy értékpapírnak minősítteti XRP-tokenjeiket a szövetségi bíróságon. Nemrég tizenkilencre lapot húztak és szinte minden nagyobb amerikai tőzsdét és blokklánc-fejlesztőt perbe fogtak hasonló elvek alapján. A jeles napon, július 13-án ugyanakkor szőnyegbombázás áldozatai lettek, mert az XRP az ítélet hatására 77%-os pluszban kezdett ünnepelni. Ripple-SEC I Cryptofalka Fontos megjegyeznünk, hogy feltehetően mérföldkőnek fog számítani, hogy a Ripple volt az egyetlen piaci szereplő, melynek százmillió dolláros büdzséje volt ügyvédeket fogadni, és kivárni az ellene indított jogi eljárás végét. A mostani ítélet értelmében az intézményi értékesítés java, tehát a Ripple által befektetőknek eladott XRP-tokenek értékpapír tranzakcióknak minősülnek, a másodlagos (tőzsdei) ügyletek viszont nem, így komoly ütést kapott nem csak a Coinbase és Binance elleni, nemrég indított SEC-per, de az iparággal szembeni teljes támadás is. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a Ripple nem csak magáért, hanem az egész blokklánc-szektorért is küzdött. Azt sem merész már kijelenteni, hogy hamarosan nagyobb bankok és befektetési alapok is szemezhetnek az XRP vásárlásával, hiszen tudják, hogy bizonyos körülmények között nem értékpapírt vásárolnak.  

Fellélegezhet sok kripto tőzsde és altcoin

Hogy pontosítsunk: a bíróság nem szó szerint ítélkezett a másodlagos eladásokról, de az ítélet logikájából kiolvasható, hogy a „programmatikus” értékesítés nem felel meg az értékpapír-tranzakciók besorolására alkalmazott Howey-tesztnek. Jelen pillanatban egyetlen kérdés látszik felmerülni a Twitteren, ahol a kriptó világának legfontosabb értelmezései találhatók: mely XRP-eladások számítanak programmatikus (nem értékpapír) és melyek intézményi (értékpapír, befektetési) eladásoknak. SEC | Cryptofalka ft.com  

Vissza a kezdetekhez

A kezdetekről: a Ripple 2013-as indulásakor célzott befektetői körnek adta el az XRP-tokeneket. Ebben az esetben egyértelmű az értékpapír szabályok megsértése, vagyis a befektetési szerződések megléte. A kérdés másik sarokpontja az úgynevezett On Demand Liquidity (ODL), azaz nagyjából keresletalapú likviditás szolgáltatás, mely szintén a Ripple bevételeit növeli és amelyet azért indított 2018-ban, hogy bárki tudjon a RippleNet protokollon keresztül nemzeti valutát XRP-re vagy más kriptodevizára váltva banki átutalásokat kezdeményezni (itt jegyezzük meg, hogy az ODL-t illetően még nem világos, folytathatja-e a Ripple, a jogi kommentátorok ugyanis még vizsgálják, intézményi, vagy programmatikus értékesítésnek számítanak-e ezek a tranzakciók; ez a Ripple bevételeit érintheti és esetleg újfajta értékesítési csatornákat nyit, de magát az XRP jogi besorolását nem befolyásolja). Ezen a ponton érdemes felidézni, mi is a Ripple vállalat és az XRP tágabb célja: a világ kereskedelmi bankjai nagyjából 27 ezer milliárd dollár tőkét kénytelenek úgynevezett Nostro/Vostro bankszámlákon lekötve tartani, hogy a nemzetközi átutalásokat fedezni tudják. Ezek gyakran időigényes tranzakciók, melyek napokig tartanak és óriási költséggel is járhatnak a SWIFT-rendszeren keresztül. Ripple route Ripple route A RippleNet hálózata a cég banki partnereinek (ezáltal nekünk, ügyfeleknek) lehetővé teszi ugyanakkor, hogy minden törvényes feltételt betartva négy másodperc alatt tranzaktáljanak úgy, hogy akár több millió dolláros átutalások költsége is centekre, magyarul fillérekre csökken. Ezzel a technológiával a San Franciscó-i fintech vállalat jelenleg igen előnyös helyzetben van a globális piacokon és elnézve az elmúlt évekbeli terjeszkedését az Emírségektől Londonig, igen sok banki partner várhatta izgatottan a döntést.  

Az XRP nem számít értékpapírnak

Stuart Alderoty, a Ripple jogi igazgatója jelentős győzelemet ünnepelt, és tweetjében összefoglalta a lényeget: az XRP nem számít értékpapírnak, Chris Larssen és Brad Garlinghouse (a korábbi- és jelenlegi vezérigazgató) számos saját XRP-értékesítése szintén nem, az egyéb XRP-juttatások (fejlesztőknek, Ripple-dolgozóknak) ugyanígy kiesnek az értékpapír-tranzakciók köréből. A Ripple egyedül a korábbi intézményi befektetőknek eladott XRP tokenek után számíthat tehát büntetésre az értékpapír-szabályok megsértése miatt, de ebben a témában még további bírósági körök, fellebezés várhatók. Az ítélet miatt a Coinbase is újra listázza az XRP tokent, mivel a cég épp a per megindulása miatt dobta kínálatából 2,5 évvel ezelőtt, hogy ne kapják jogosulatlan értékpapír-forgalmazáson. Az indoklás szerint tehát akik (főleg bankok) ezt a szolgáltatást bármilyen formában igénybe veszik, nem befektetésként tekintenek az XRP-re, azaz sem tőzsdén (lásd a Coinbase és a Binance pereket,) sem más platformon nem értékpapírt vásárolnak. Ezt a teóriát olvassa ki az XRP-közösség által a Twitteren régóta követett egykori szövetségi ügyész, jelenleg ügyvéd James Filan is július 13-ai kommentárjában.  

Nem csak a Ripple, de a kripto piac is győzött a perrel

Az ítélet jelentősége az egész piacra nézve kiemelkedő: az SEC mostani perei épp azt próbálják bizonyítani, hogy például a Coinbase és a Binance tőzsdék is jogosulatlan értékpapír-forgalmazást folytatnak évek óta, mivel az XRP-n kívüli kriptodevizák is hasonló utat jártak be, azaz egy kibocsájtó (vállalat, alapítvány, programozói kör) eleinte a tokenek eladásából finanszírozta magát és fejlesztéseit, utána viszont szabadpiaci kereslet-kínálat döntötte el az árfolyamot és a kriptodeviza jövőjét. Mivel a Ripple és az XRP vonatkozásában a fenti sémát állapította meg a bírónő, a jogi indoklás más perekben is gyorsan kidöntheti az SEC támaszait. Ismerve a magát Ripple-Armynak, azaz tréfásan (bár néha teljes komolysággal) Ripple-hadseregnek nevező befektetők közösségét, nem túlzás azt állítani, hogy a New York Déli körzetének kerületi bírája hamarosan kriptó-ikon lesz és számos NFT-n fog még sziluettje és arca visszaköszönni. Nem csak a vállalat és hűséges követői, de a többi kriptó-csoportosulás is joggal foglalhatja imába Torres nevét, mivel az SEC eljárásainak célja jól láthatóan a régi bankrendszer védelme és a blokklánc-fejlesztések hátráltatása volt. Fehér Balázs

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.56% $63,921.06
Ethereum ETH -5.48% $3,003.2
BNB BNB -2.77% $552.1
Solana SOL -5.52% $139.25
XRP XRP -10.79% $0.4786
Dogecoin DOGE -10.14% $0.1508
Cardano ADA -9.16% $0.4468
Litecoin LTC -9.39% $76.55
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!