Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a blokklánc technológia és hogyan működik?

Mi az a blokklánc technológia és hogyan működik?

Ismerd meg a blokklánc technológiát és annak működését. Fedezd fel, hogyan változtathatja meg ez a forradalmi technológia a jövőt. A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az úgynevezett blokklánc technológiában van. De mi is ez és hogyan kapcsolódik a Bitcoinhoz?

Röviden; a blokklánc (angolul: blockchain) adatblokkokból (block) álló digitális „lánc” (chain). A blokklánc megreformálja a világunkat, mondják a szakértők. Talán még jobban, mint anno az internet.

Mi az a blokklánc technológia?

Gyakran a blokklánc technológiát az internethez hasonlítják és talán még nem is látható előre, hogy miképpen fogja átformálni a jövőbeli világunkat. Ahogyan annak idején az egyszerű internet protokoll létrehozása során sem lehetett biztosan tudni, hogy milyen jövő vár a rendszerre. Azt sem sejthettük, hogy idővel a mindennapi életünket is behálózza majd.

A Bitcoin, mint a modern világ digitális valutája, a Blockchain technológia egyik legismertebb és talán legegyszerűbb megvalósulási formája. A blokklánc az információk egy digitálisan megosztott főkönyve, melynek egyedi másolatai a blokkláncot felépítő szisztéma összes csomópontjában megtalálhatóak. A blokkokban bármilyen információt tárolhatunk, ami a Bitcoin esetében például egy utalás összege, fogadó és küldő fél címe. A rendszer összes résztvevője ellenőrizheti az előző tranzakciókat és újakat is vehet fel. A blokklánc tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság miatt blokkokba rendezik, ezek a blokkok pedig egymással láncolatba vannak kötve. Ez adja a blokklánc elnevezést. blokklánc-Cryptofalka

Ellentétben a digitális információ másolásával, az adatokat itt a rendszer megosztja és folyamatosan összeegyezteti. Ezért mondjuk a Bitcoinra is, hogy transzparens, biztonságos és megváltoztathatatlan.

Érdekesség! A bitcoint blokkláncot 2008 óta folyamatosan és biztonságosan működik. A rendszert ezidáig senki sem tudta manipulálni.

A blokklánc alapelvei: Decentralizáció és biztonság

A blokklánc technológia központi eleme a decentralizáció. A hálózatban a résztvevők közötti adatmegosztás és tranzakciók végrehajtása közvetlenül történik, anélkül, hogy közbe kellene lépnie egy központi félnek. Ez lehetővé teszi az átláthatóságot és az adatok hitelességét, mivel minden tranzakció és változás nyomonkövethető és ellenőrizhető A blokkok tartalma és az egyes blokkok közötti kapcsolat a kriptográfia eszközével védett.

Ez garantálja, hogy a végrehajtott tranzakciók visszafordíthatatlanok és megsemmisíthetetlenek. Ilyen módon létrehozható egy olyan főkönyv és tranzakciós hálózat, ahol nincs szükség harmadik félre a tranzakció lebonyolításához. Ezzel pedig el is érkeztünk a blokklánc rendszer egyik legfontosabb jellemzőjéhez: a decentralizáltsághoz. A rendszer decentralizált jellege nem csak azt biztosítja, hogy nincs szükség közvetítőre, hanem mindamellett bárki számára áttekinthető módon rögzíti a tranzakciókat. Ez a garanciája annak, hogy a tárolt adatok megmásíthatatlanok legyenek. Az adatok láncszemekként egymásba kapcsolódnak, így pedig visszamenőleg nem módosíthatók. Hiszen akkor sérülne a rendszer integritása az utána következő blokk vonatkozásában.  

A blokklánc technológia alkalmazási területei

Pénzügyi szektor: Ezen új technológia használata számos területen lehetséges, az első alkalmazási területe a blokkláncnak a kriptovaluták, ezek közül a legismertebb a Bitcoin. A kriptovaluták és a blokklánc lehetővé teszi gyors, olcsó és globális pénzügyi tranzakciók végrehajtását.
Egészségügy: A betegadatok biztonságos és egységes tárolását is lehetővé teszi és könnyen megoszthatóvá válnak a megfelelő engedélyekkel rendelkező felek között. Ez javíthatja az adatkezelést, a betegazonosítást és az orvosi kutatásokat.
Logisztika: A blokklánc alkalmazása a logisztikában nyomon követhetőséget és átláthatóságot biztosíthat a szállítmányozási folyamatokban. Az elosztott hálózatok segítségével minden fázis nyomon követhetővé válik, így a termékek eredetének és útjának dokumentálása könnyebbé és transzparensé válik.
Oktatás: Ez az új technológia lehetőséget nyújthat a tanúsítványok és diplomák hitelességének ellenőrzésére. Az adatok meghamisíthatatlansága és az adatintegritás biztosítása segít megakadályozni a hamisítást és a hamis tanúsítványok terjedését.
Okosszerződések: Már most is vannak olyan blokkláncok, amik az úgynevezett Smart Contract-okat (okos szerződések) „megkötését” is lehetővé teszik. Ilyen például az Ethereum. Programok, amik feltételeket szabnak meg, úgy mint egy klasszikus szerződés. Például: minden alkalommal, amikor egy kamion a szállítmánnyal megérkezik a kereskedőhöz, a program leszkenneli a szállítmányt, majd a gyártónak (akár külföldre is) a rendszer rögtön átutalja a digitális pénzt, teljesen automatikusan.

turizmus-blokklánc  Folyamatosan fejlődő technológia

Ezen kívül a blokklánc technológiának további alkalmazásai vannak a szavazási folyamatokban, az ingatlan nyilvántartásban, az energiaiparban, az élelmiszerbiztonságban és sok más területen. Az előnyei közé tartozik az átláthatóság, a biztonság, az automatizálás és a csökkentett közvetítői költségek.

A blokklánc technológia folyamatosan fejlődik és új innovációkat hoz a világba. A különböző iparágakban való elterjedése további lehetőségeket fog teremteni és átalakítja a jövőt. Szinte naponta több tucat startup, nagyvállalat ( Pl: Enterprise Ethereum Alliance, Coca Cola, Volvo, Facebook, Microsoft, Intel, JP Morgan, ING, Bosch ) és állam ( Oroszország-Kriptorubel, Venezuela-Petro ) áll elő saját blockchain technológiára épülő kriptovalutájukkal, így a felhasználási esetek száma szinte beláthatatlan.

Láthatjuk, egy újabb technológiai forradalom zajlik, éppen most. A Bitcoin ennek a technológiának az előfutára de tartsuk szem előtt, hogy a Bitcoin nem egyenlő a blokklánccal, mint ahogy az internet sem egyenlő az operációs rendszerekkel. A blokklánc fejlődése a Bitcoin ármozgásától független folyamat. Sőt, ez még annál is sokkal több.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.09% $65,729.89
Ethereum ETH -3.82% $3,453.21
BNB BNB -1.39% $597.22
Solana SOL -7.52% $137.47
XRP XRP 0.87% $0.4941
Dogecoin DOGE -9.60% $0.1225
Cardano ADA -7.83% $0.3805
Litecoin LTC -5.85% $73.56
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!