Kinek köszönhető a ma ismert Bitcoin logó?

Szerző: | jún 24, 2022 | Kriptovaluta

A kriptovilág legrégebbi és legismertebb szimbóluma a narancssárga Bitcoin logó. Mindez természetesen annak köszönhető, hogy a BTC a legrégebbi és egyben legismertebb kriptovaluta. Azt viszont kevesen tudják, hogy miként változott, fejlődött a digitális fizetőeszköz emblémája. Most megmutatjuk!

 

Bitcoin logó – Nakamoto Coin

Az talán ma már mindenki számára ismert, hogy a vezető kriptovalutának a szellemi atyja egy bizonyos Satoshi Nakamoto, aki 13 évvel ezelőtt indította útjára a peer-to-peer fizetési rendszer ezen forradalmi előfutárát. A Bitcoin egyszerre jelképezi a pénzügyi szabadságot, az infláció és gazdasági recesszió elleni vélt védelmet és a kormányoktól való távolságtartást is. Bár az említett Nakamoto személyét titokzatos homály fedi, az általa kitalált kriptovaluta logójának fejlődési szakaszai azonban meglehetősen jól dokumentáltak.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Bitcoin logó – BC és BTC

A Bitcoin létrejöttével szükségszerűvé vált, hogy a három betűs rövidítés (BTC) mellett vizuális formában is lehessen rá utalni. Az első verzió meglehetős egyszerűséggel egy arany érmét mutatott, rajta a ,,BC” felirattal, ami természetesen a BitCoinra utalt. Mindez azt is elmondja nekünk, hogy a kriptovaluta akkori támogatói már eleve digitális aranyként gondoltak a Bitcoinra és ez a szemlélet maradt fent ma is. Illetve meghatározta a logó később változatainak alakulását.

Bitcoin logó | Cryptofalka

 

Nakamoto azonban minden bizonnyal nem volt elégedett a fent bemutatott ábrával, mert 2010 február 24-én kitalált egy újat. Az alap koncepció hasonló volt a korábbival. Az arany érme maradt, de a ,,BC” feliratot lecserélte a ma is ismert kettős vonallal áthúzott B betűre. Ez pedig tovább erősíti azt az érzetet, hogy a digitális pénz nem csak az arany leváltására alkalmas, hanem helyettesíthetné a dollárt, mint globális tartalékvalutát is.

BTC logó | Cryptofalka

A második logó verzió. Forrás: bitcointalk.org

 

A dolog szépsége, hogy a logó változatokat illetően kikérte a közösség véleményét és a visszajelzések alapján módosított is rajta. Ezek főként a színek és alakzatok sötétebbé vagy világosabbá tételéből állt, míg végül ez lett a Bitcoin hivatalosan is elfogadott emblémája. Legalábbis egy rövid időre.

A közösség ugyanis változatlanul részt vett a Bitcoin fejlesztésében és ez többek között a logó dizájnjára is kiterjedt. 2010 november 1-én tette közzé bitboy – aki nem azonos az ismert youtuberrel – saját ábráját, amely lényegében a korábban használt logó továbbfejlesztése volt. Kinézetét illetően az aranyérmét lecserélte egy narancssárga körre és a B betűt 14%-kal elfordította az óramutató járásának megfelelően.

 

BTC logó | Cryptofalka

A ma is ismert hivatalos Bitcoin logó Forrás: bitcointalk.org

 

A bitboy által közzétett logó hatalmas sikert aratott a közösség körében és így széleskörben elfogadottá vált. Olyannyira, hogy az utóbbi 12 évben ezt ismerjük, mint hivatalos logót. Bár azóta is jöttek újabb és újabb ötletek, de egyik sem vált annyira népszerűvé, hogy lecserélje azt. Igaz persze, hogy a rendszer továbbra is decentralizált, a közösség pedig óriásira nőtt azóta. És persze sokan azt is gondolhatják, ami egyszer bevált minek változtatni. Meglátjuk mit hoz a következő 12 év.

Kiemelt kép forrása: barrettsportsmedia.com

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.