Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin ETF-ek: Forradalom vagy Decentralizáció Vége?

Bitcoin ETF-ek: Forradalom vagy Decentralizáció Vége?

Bitcoin ETF-ek bevezetése vitákat szül a kriptovaluták alapelveiről, a piaci centralizációról és a technológiai fejlődés hatásairól.

10 milliárd dolláros ETF kereskedési volumen

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2023 januárjában engedélyezte az első Bitcoin alapú tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket), amelyek óriási érdeklődést váltottak ki a pénzügyi piacokon.

Az első heti 10 milliárd dolláros kereskedési volumen és a 782 millió dolláros tőkebeáramlás jelentős mértékben megerősítette az ilyen típusú befektetési eszközök iránti keresletet. Ennek ellenére, néhány vezető kriptovaluta-szakértő aggodalmát fejezte ki a Bitcoin ETF-ek jövőbeli hatásait illetően, különös tekintettel a kriptovaluták alapelveire.

A Bitcoin ETF-ek és a Centralizáció Aggodalma

Andy Bromberg, az Eco pénztárca fejlesztőjének vezérigazgatója szerint a Bitcoin ETF-ek növelhetik a hagyományos pénzügyi intézmények befolyását a kriptovaluta-piacon. Bromberg szerint ezek az eszközök távolodnak el a Bitcoin alapító ideáljaitól, mivel a befektetők csak egy "papírdarabot" birtokolnak, míg a valódi Bitcoinokat a Wall Streeti intézmények tartják kezükben. Ez, Bromberg szerint, ellentétes azzal a decentralizált és demokratikus jövőképpel, amelyet a Bitcoin és más kriptovaluták képviselnek.

 Bromberg hangsúlyozza: "Van egy olyan világ, ahol, ha az iparágba belépő emberek csak az árra figyelnek, és nem arra, hogy mit is csinál valójában ez a technológia, akkor befektetnek ezekbe a Bitcoin ETF-ekbe. És egy nap ezek a Wall Street-i intézmények a forgalomban lévő Bitcoin 70%-át fogják birtokolni [...] Nem vagyok biztos abban, hogy ez az, amit építeni akartunk." Ez a megjegyzés rávilágít arra a fontos kérdésre, hogy vajon a jelenlegi fejlődési irány milyen hatással lesz a kriptovaluták jövőjére és azok alapvető elveire.

BitcoinETFbearamlas

Bitcoin ETF beáramlások január 11–12-re. Forrás: Eric Balchunas az X-en, a Bloomberg Terminal adataira hivatkozva.

A Szektor jövője és az Ethereum ETF-ek kérdése

Lucas Henning, a Suku pénztárca fejlesztőcsapatának technológiai igazgatója is kritikával illette a Bitcoin ETF-eket. Henning szerint az ETF-ek csak átmeneti figyelmet kapnak, mivel a SEC valószínűleg nem fogja jóváhagyni a Bitcoinon kívüli kriptovaluták és protokollok ETF-be való bevonását.

Henning rámutatott, hogy a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása után a következő logikus lépés az Ethereum ETF-ek bevezetése lenne, de ez vélhetően számos akadályba ütközik.

A Self-Custody és a Technológiai Fejlődés

Henning hangsúlyozza, hogy a kriptovaluták önálló megőrzése a jövőben egyre könnyebbé válik, különösen az Ethereum ökoszisztémában. Hivatkozva az Ethereum Improvement Proposal (EIP) 7212-re, amely lehetővé teszi az on-chain tranzakciók aláírását arcfelismerés vagy más biometrikus adatok segítségével, Henning azt állítja, hogy ez a fejlődés csökkenteni fogja a kripto ETF-ek iránti igényt, mivel az emberek könnyebben tudják majd kezelni saját kripto eszközeiket.

Habár a Bitcoin ETF-ek piacra lépése fontos mérföldkő a kriptovaluta világában, a szakértők szerint ezek a befektetési eszközök komoly kihívások elé állítják a kriptovaluta-ökoszisztémát. A szektor más szakértői is megosztották véleményüket az ETF-ekkel kapcsolatban: egyesek szerint ezek az alapok jelentős forradalmi változásokat hoznak, míg mások úgy vélik, hogy ezek a kezdeményezések inkább kudarcot vallottak.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.62% $63,935.2
Ethereum ETH -5.09% $3,053.74
BNB BNB -5.81% $548.51
Solana SOL -1.52% $138.26
XRP XRP -6.92% $0.4876
Dogecoin DOGE -6.30% $0.1518
Cardano ADA -5.16% $0.4526
Litecoin LTC -5.15% $77.93
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!