Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Novemberben jöhet a Bitcoin várva várt fejlesztése, a Taproot

Novemberben jöhet a Bitcoin várva várt fejlesztése, a Taproot

Mától jelezhetik a bányászok, hogy támogatják-e a Taproot fejlesztési javaslatát. Ha megvan a 90%-os egyetértés, akkor novemberben jön a Bitcoin soft fork.

 

Mostantól üzenhetnek a bányászok, akarják-e a Taproot fejlesztést

2017 óta nem került sor ilyen kaliberű upgrade-re a Bitcoin hálózatán, most azonban hosszú évek munkája után elindulhat a Taproot. A mai új nehézségi szinttel már minden bányász számára lehetségessé válik, hogy kifejezze támogatását az új fejlesztéssel kapcsolatban. Erre augusztus 11-ig van lehetőségük.

Na, de mi is az a Taproot? A Taproot a következő upgrade a Bitcoin hálózatán, amely többek között javítaná a skálázhatóságot, növelné az anonimitást és erősítené a tranzakciók és okosszerződések védelmét is. Ez utóbbi például abban mutatkozna meg, hogy az Bitcoin hálózatán lévő tranzakciók nagyjából megkülönböztethetetlenek lennének külső szemlélőknek. Ezáltal a komplex okosszerződések és az egyszerű tranzakciók is ugyanolyan egységként jelennének meg. Ez a személyes adatok védelme mellett a chain analízist végzők munkáját is jelentősen megnehezítené a jövőben, így pedig növelné az anonimitást a hálózaton.

 

Hogy döntenek a decentralizált hálózatok esetén egy fejlesztésről?

A Taproot fejlesztés egy ún. „konszenzus protokoll változtatás”, amely azt jelenti, hogy egy soft fork segítségével a Bitcoin node-okat is megváltoztatja. Mivel komoly módosításról van szó, alapvető fontosságú, hogy a bányászok is egybehangzóan támogassák ezt. Ugyanis míg egy centralizált szervezet esetében a döntés viszonylag egyszerűen „felülről” érkezik, a decentralizáció következtében itt sokkal bonyolultabb kooperációra van szükség, ahol mindenkinek lehetősége van a problémák felvetésére.

Maga a döntés a mostani aktivációs időszakban történik meg. A most elindított Speedy Trial három hónapja alatt a bányászok 90%-ának támogatásáról kell biztosítania a javaslatot, hogy az végül novemberben valóban elindulhasson. Ezt viszonylag könnyen megtehetik az érintettek: mindössze annyit kell tenniük, hogy a bányászott blokkba egy speciális adatrészt helyeznek el. Ez az ún. „signal bit”.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Mekkora esély van a Taproot indulására?

Eddig kifejezetten nem tűnik problémásnak az indulás kérdése. A bányászok és a szélesebb kriptoközösség legnagyobb része támogatja mind a frissítés tartalmát, mind megvalósításának formáját is. Általánosan elfogadott tény, hogy a két fő cél, az adatvédelem és a skálázhatóság területén a Bitcoin hálózatára még jelentősen ráfér a javítás. Emellett a fejlesztésről szóló beszélgetés (vagy éppen vita) eddig is publikusan zajlott. Így aki saját javaslatait akarta megfogalmazni vagy a fejlesztés kódját akarta ellenőrizni, az már megtette ezt.

A bányász poolok körében is általánosan fennáll a támogatás; a Taproot bejelentését követően ezt több felméréssel is igazolták már. A CoinDesk híroldalnak adott nyilatkozatában a Poolin alelnöke, Alejandro del la Torre is alátámasztotta ezt a tényt.

Én biztos vagyok benne, hogy meg fog történni [az aktiválás]. Mostanáig a Poolinnál egy bányász sem panaszkodott a Taproot fejlesztéssel kapcsolatban – mondta del la Torre.

Hogy jelenleg a bányászott blokkok hány százaléka támogatta a Taprootot, azt itt lehet nyomon követni.

Novemberben jöhet a Bitcoin hálózatának várva várt fejlesztése, a Taproot Forrás: taproot.watch

Ha valamilyen okból mégsem jönne össze a 90%-os támogatás, arra is készülnek már megoldással. Egy ilyen például az ún. „user activated soft fork” (UASF, azaz felhasználók által aktivált soft fork). Ez azt tenné lehetővé, hogy a node-ok üzemeltetői el tudnának utasítani blokkokat azoktól a bányászoktól, akik nem támogatják a Taproot fejlesztését. Ezzel nagyjából ráerőltetnék a „közösség érdekét” a bányászokra.

Jelenlegi állás szerint az aktiválás azonban el fogja érni a 90%-os támogatottságot a megadott időintervallum végére, azaz augusztus közepére. Ebben az esetben pedig a Taproot már idén novemberben elindulhat.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A Taproot a Bitcoin hálózat új fejlesztése, amely elsősorban a skálázhatóságot és az anonimitást javítja. A bányászok mától kezdve  jelezhetik, hogy támogatják-e az upgrade-et. Ha 90%-uk igenlő választ ad, akkor már idén novemberben aktiválásra kerül a fejlesztés egy soft fork révén.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.05% $65,620.28
Ethereum ETH -3.70% $3,446.28
BNB BNB -1.49% $595.83
Solana SOL -7.32% $136.86
XRP XRP 0.48% $0.4928
Dogecoin DOGE -9.39% $0.122
Cardano ADA -7.64% $0.3804
Litecoin LTC -5.83% $73.35
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!