Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin és kriptovaluta vásárlás menete és tippek

Bitcoin és kriptovaluta vásárlás menete és tippek

Ismerkedj meg a Bitcoin és más kriptovaluták vásárlási folyamatával, kezdők számára is érthető módon, tippekkel tanácsokkal kiegészítve.

Érdemes még Bitcoint vásárolni?

Szerintem bárki, aki bekapcsolódik a Bitcoin és a kriptovaluták piacára azt érzi, hogy ez a vonat már elment, jó lett volna még korábban utána nézni a témának de már késő. Én 2016-ban kezdtem neki a "Bitcoinos pályafutásomnak", amikor egy Bitcoin ára még az 1000 dolláros nagyságrendben mozgott. Emlékszem én is ugyanezt gondoltam, mint most is sokan mások.

Szerintem főként azoknak célszerű már Bitcoint vásárolniuk, akik nem hirtelen akarnak meggazdagodni, hanem csak szeretnék hosszabb távon (értsd évek) befektetni és fialtatni a pénzük értékét. A Bitcoinra én is, mint sokan mások már hosszú távú értékörzőként tekintünk, ami a fix inflációja révén egy jó opció lehet a jelenlegi kaotikus pénzügyi rendszerek pénznyomtatásos, a pénzt elinfláló világa ellen. Néhol láthatunk hosszabb távú csökkenő szakaszokat a Bitcoin elmúlt 10 éves történetében, de maga a hosszú távú trendje egy töretlen és bullish emelkedő trend. Bitcoin árfolyam 20230615 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam 20230615  

Bitcoin és kriptovaluta vásárlás: Hol és hogyan vásárolhatunk?

Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van Bitcoin és kriptovaluták vásárlására. Itt is nagyban függ az egyéni szükséglet ahhoz, hogy kinek melyik opció lesz a nyerő. Milyen gyorsan szeretnél vásárolni, mennyi "macerát" vagy hajlandó vállalni az olcsóbb költségekért, tudsz-e angolul stb.

Bitcoin vásárlás kriptovaluta tőzsdén

A Bitcoin és kriptovaluták vásárlása tőzsdén keresztül egy gyakran használt módszer a kriptovaluták beszerzésére és általánosságban ez számít a legolcsóbb módszernek. Itt durván néhány tized %-os váltási díjjal kell csak számolnod. Általánosságban mi is ezt a módszert ajánlanánk a legtöbb embernek. A legtöbb tőzsdén amúgy már tudsz akár bankkártyával is vásárolni, de ezeknek általában jóval nagyobb, ilyen 1-3%-os váltási költsége van.Bitcoin és kriptovaluta vásárlás tőzsdén I Cryptofalka

A tőzsdei kriptovaluta vásárlás lépései

  1. Regisztráció: Először is, regisztrálni kell egy megbízható kripto tőzsdén, amely támogatja a Bitcoin és kriptovaluta vásárlást. A regisztráció során általában meg kell adni a személyes adatokat és igazolni kell a személyazonosságodat (KYC).
  2. Fiat pénz feltöltése: Miután regisztráltál fiat pénz beutalására van szükséged. Ez lehet például euró vagy dollár de néhány tőzsdén már akár forint is. Általában megéri egy Revolut átutalást még beiktatni, ahol olcsón és hatékonyan tudunk forintot euróra váltani, majd onnan utalni SEPA átutalással a kiválasztott kriptovaluta tőzsdére.
  3. Kriptovaluta vásárlás: Amikor a pénzünk megérkezik a tőzsdére, átválthatod azt Bitcoinra vagy más kriptovalutára az aktuális piaci árfolyamon.
  4. Tárolás: Miután megvásároltad a Bitcoint, fontos eldönteni, hogyan szeretnéd tárolni. A lehetőségek közé tartozik a tőzsdén való tárolás, azonban ez nem a legbiztonságosabb megoldás.

Tőzsdei Bitcoin vásárlás előnyei:

  • Könnyű hozzáférés: A tőzsdék általában egyszerű és könnyen használható felületet kínálnak a Bitcoin vásárlásához.
  • Széles kínálat: Több tőzsde áll rendelkezésre, amelyek különböző Bitcoin árakat és likviditást kínálnak.
  • Gyors tranzakciók: A tőzsdéken keresztül gyorsan vásárolhatod meg a Bitcoint és más kriptovalutákat.

Tőzsdei Bitcoin vásárlás hátrányai:

  • Biztonsági kockázatok: A centralizált kriptovaluta tőzsdék erősen ki vannak téve a szabályozók és hackerek támadásainak
  • Anonimitás: A tőzsdén történő vásárlás során fel kell fednünk személyazonosságunkat, amivel az adott vásárlás közvetlenül személyünkhöz köthető

Legnépszerűbb kriptovaluta tőzsdék kripto vásárláshoz:

Szerencsére ma már számtalan jól működő és szabályozott kriptovaluta tőzsde üzemel, ezek közül a kedvenceinkről részletes Bitcoin és kriptovaluta vásárlási útmutatókat készítettünk: A legnépszerűbb kriptovaluta tőzsde: Binance A Binance jelenleg a legnépszerűbb kriptovaluta tőzsde, ahol hatékonyan, alacsony költségek mellett kereskedhetsz. 2017-óta üzemel és számtalan funkcióval bővült a kereskedés mellett. Binance regisztráció és vásárlás útmutató: Így vásárold első bitcoinodat Binance tőzsde segítségével. binance kedvezményes regisztráció referral cryptofalka Kriptovaluta váltó kamatozó tárcával: Nexo Kamatoztatnád meglévő kriptovalutáidat vagy éppen hitelre lenne szükséged, de nem tudsz dönteni, melyik platformot válaszd ehhez? Nekünk ez a kedvenc CeFi platformunk a passzív jövedelem szerzésre. Nexo regisztráció és vásárlás útmutató: Kereskedj alacsony költségek mellett a Nexo Pro felületén nexo ref I CryptofalkaFeltörekvő kriptovaluta tőzsde Ázsiából: OKX Régimotoros tőzsde az OKX, 2014 januárja óta üzemel, mondhatni probléma mentesen. Ez idő alatt még sosem sikerült a hackereknek bevenniük a tőzsde biztonsági rendszerét. A kezdőknek demo számlával is kedvez. OKX regisztráció és vásárlás útmutató: Útmutató az OKEx kriptovaluta tőzsde használatához OKX referral kedvezmény I CryptofalkaA hétköznapi emberek kripto tőzsdéje: Kucoin Könnyen kezelhető felület és a szolgáltatások széles skálája a kereskedőknek, nem kényszerít KYC-ellenőrzést minden felhasználójára. Ez előny az adatvédelemre törekvők számára. Kucoin regisztráció és vásárlás útmutató: Hagynád, hogy egy robot kezelje a portfóliódat? Kucoin referral kedvezmény I Cryptofalka  

A szabályozott amerikai kripto tőzsde: Coinbase A Coinbase az egyik legrégebbi kriptovaluta tőzsde, amely viszonylag konzervatív és folyamatosan a szabályozóknak való megfelelésen dolgozik.

Coinbase regisztráció és vásárlás útmutató: Így vásárold meg első Bitcoinodat Coinbase segítségével

Coinbase referral kedvezmény I CryptofalkaBitcoin vásárlás hazai szolgáltatóknál

Szerencsére számos hazai megbízható kriptovaluta váltó létezik már Magyarországon. Őket főként azoknak ajánlanánk, akik nem a költségekre, hanem a kényelemre szeretnének optimalizálni. A legtöbb váltó ugyanis 4-5%-os költséggel dolgozik, ami nagyobb váltások esetén komolyabb összeg lehet. Ezért cserébe viszont egyszerű és magyar nyelvű váltási lehetőséget kapunk. Ha pedig esetleg problémád lenne vagy elakadnál akkor magyar nyelvű támogatást is kaphatsz tőlük. Folyamatosan nő a hazai váltók száma, de közülük egyelőre főként a megbízható régimotorost tudnánk ajánlani: CoinCash.  

Bitcoin vásárlás ismerőstől és peer-to-peer módon

Egyedi és nem mindenki számára elérhető lehetőség, de ha esetleg van olyan ismerősöd, aki éppen adna el kriptovalutát és bízol benne, akkor elég könnyen és hatékonyan tudtok egymással tranzakciót lebonyolítani. Számos olyan szolgáltató is van, aki peer-to-peer módon segíti a vásárlók és eladók összekapcsolását.  

Kriptovaluta vásárlás decentralizált tőzsdéken (DEX)

A decentralizált kriptovaluta tőzsdék lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül egymással kereskedjenek kriptovalutákkal, anélkül, hogy közvetítők vagy hagyományos pénzügyi intézmények beavatkoznának a tranzakcióikba. Ezeket a tőzsdéket nem centralizált szervezetek, hanem előre megírt okosszerződések működtetik és a felhasználók közvetlenül a saját kriptovaluta tárcáikból végezhetik el a tranzakcióikat.

A legtöbb decentralizált tőzsdén azonban inkább csak kripto-kripto kereskedésre van lehetőség és általában nem rendelkeznek fiat (dollár, euró) feltöltési lehetőséggel, ezért ezek már inkább a kriptovalutát birtoklók számára lehetnek érdekesek. Néhány DEX-en azonban már van lehetőség bankkártyás vásárlásra is. DEX I Cryptofalka Forrás: paybito.com

A decentralizált kriptovaluta tőzsdékben a felhasználók megőrizhetik anonimitásukat és a coinjaik is az ő tulajdonukban maradnak és nem kerülnek át egy harmadik félhez a váltások során.

Okosszerződéseket használnak a tranzakciók végrehajtására, amelyek a blokkláncon automatikusan futnak le. Ez növeli a tranzakciók biztonságát és megbízhatóságát, miközben minimalizálja a közvetítőkkel és központosított rendszerekkel járó kockázatokat. Fontos megjegyezni, hogy a decentralizált kriptovaluta tőzsdék még mindig fejlődőben vannak, és egyeseknek lehetnek korlátaik vagy hiányosságaik.

Azonban az ilyen típusú tőzsdék növekvő népszerűsége és a blokklánc technológia előrehaladása lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználók közvetlenül és biztonságosan kereskedjenek kriptovalutákkal, miközben megtartják a pénzügyi adatok feletti irányítást és anonimitást.  

ATM-es kripto vásárlás

A Bitcoin ATM-k alternatív megoldást nyújtanak a kriptovaluta vásárlására készpénz használatával. Ezek a gépek elterjedtek számos országban, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen és gyorsan juthassanak hozzá a Bitcoinhoz. Az átváltási díjak általában 3% és 15% közötti százalékot tesznek ki, és a pontos árak a választott ATM-től függenek. Magyarországon is elérhetők Bitcoin ATM-ek, és a CoinATMRadar oldalon megtalálható a teljes lista.  

Mennyi pénzzel érdemes kriptovalutát vásárolni?

Ha eldöntötted, hogy szeretnél végre Bitcoint vásárolni, akkor a legnagyobb következő kérdés, hogy mennyi pénzzel célszerű belekezdeni? Erre a válaszra persze nincsen konkrét szám, ezt neked kell a saját pénzügyi állapotod és ismereteid alapján magadra szabnod. Néhány általános javaslattal szerencsére tudunk segíteni a témában, de a végső matekot neked kell lezongoráznod.

Ami fontos szerintem, hogy tényleg csak annyit kockáztass, amennyit megengedhetsz magadnak. Sokan azt szokták mondani, hogy annyit fektess be, amennyit nem félsz elveszíteni. Ez egy nagyon elcsépelt mondás, de legalább annyira igaz is. Ha még sosem volt akár részvényed vagy másmilyen befektetésed, akkor ha túl nagy portfólióval próbálsz neki kezdeni, biztos, hogy túl nagy lesz neked a mellény. Ekkor pedig jönnek a felelőtlen döntések, a veszteségek és az álmatlan éjszakák.

Ezért először szerintem fontos, hogy felmérd a jelenlegi pénzügyi készleteidet és a rendelkezésre álló mennyiséget eloszd egy 2-5 körüli hányadossal. Vagyis ha 10 millió forintod van akkor nem ajánlott feltenni az összeset és szerencsét próbálni a kriptovaluták világában, még akkor sem ha te már tényleg nagyon hiszel ebben az egészben. A mentális stabilitás megőrzése a tőzsde talán egyik legfontosabb dolga, ehhez pedig szerintem sokszor az átmenetekben való gondolkodás tud segíteni a nullák és egyek helyett.

Másik ilyen hasznos tipp lehet még az, hogy ne kockáztass az éves keresetednél többet. Egy teljes egész éven át dolgozol ugyanis ezért az összegért, ha esetlegesen elvesztenéd/leredukálnád az biztosan rosszul érintene. Nagyjából ezek a limitációk szerint érdemes szerintem belőnöd, hogy mennyit is szánsz erre a befektetési osztályra.

Milyen időtávra tervezzen az ember Bitcoin vásárlás esetén?

Erre szerintem elég egyértelmű a válasz, mindenképpen hosszú távra. Ahol a hosszú táv éveket, 2-3-4 évet jelent főként. Néhány éve még 4000 dolláros áron ment egy Bitcoin, a maximuma 60 000 dolláron volt, jelenleg pedig 30 000 dollárt ér. Ennek ellenére továbbra is jó hosszú távú befektetés jelenleg a Bitcoin.

Az pedig, hogy szinte miért biztos, hogy 4 év múlva pl. többet fog érni egy Bitcoin, mint ma, az a Bitcoin fundamentális alapjaiban rejlik. 4 évente feleződik a Bitcoin blokkjutalma, amit a bányászok kapnak, ezért egyre szűkebb a készlet, aminek jelentős árfelhajtó hatása van. Ez a blokkfelezés általában amúgy az elmúlt években elég szépen egybe esett a Bitcoin árfolyam bika piacaival. A következő blokkfelezés 2024-ben lesz, amely ismételten valószínűleg erős árfelhajtó hatással fog járni.

Stock to flow model PlanB A kezdők számára általában nem szoktuk ajánlani azt, hogy a rövid távú árfolyam mozgások alapján próbáljanak meg "okosan" ide-oda váltogatni, mert azt általában a szakértelem hiányában csak megszívják és veszteséget fognak vele generálni. Számukra sokkal inkább kifizetődő a Buy and Hold stratégia.

A beszállónál, amit még érdemes lehet bevetni az a "dollar cost averaging" stratégia. Vagyis nagyon leegyszerűsítve az, hogy ne egyszerre lődd el az összes muníciódat. Hanem oszd szét legalább 3-4 egységre a lehetséges készletedet és azt különböző időközönként lődd csak el. Ezzel nagyjából kiátlagolva az árfolyam rövid távú dinamikus mozgásait. Ezt például könnyen megtehetitek a Binance Auto-Invest funkciója segítségével.  

Aki nem tart Bitcoint hosszútávon garantáltan veszít

Azt gondolom, hogy az, aki nem tart Bitcoint jelenleg, nagyobb rizikót vállal, mint aki igen. Ugyanis a nemzeti fiat valuták (forint, euró, dollár stb.) tartásával az ember vállalja azt, hogy a pénze vásárlóereje szépen lassan évről évre elolvad. Ez miatt pedig azt látjuk, hogy a részvények, kriptovaluták, szolgáltatások, ingatlanok és bevásárlási termékeink ára folyamatosan meredeken emelkedik.

Ha eleged van ebből, akkor a Bitcoin tényleg egy jó hosszú távú megoldás lehet a számodra és egyáltalán nem vagy elkésve! Az emberek 1 számjegyű százaléka birtokol jelenleg Bitcoint, a nagy részük még vagy nem is hallott róla, vagy nincs tisztában azzal, hogy mi is ez az egész. Ezért a Bitcoin még az innovációs görbe narancs szakaszán, a korai adoptálók fázisában járhat.

Innovációs görbe I Cryptofalka

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.40% $64,657.5
Ethereum ETH -4.19% $3,405.72
BNB BNB -4.55% $580.62
Solana SOL -9.10% $132.78
XRP XRP -6.96% $0.4814
Dogecoin DOGE -10.16% $0.1199
Cardano ADA -10.18% $0.3719
Litecoin LTC -8.01% $71.63
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!