Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a Bitcoin és kriptovaluta bányászat, hogyan működik?

Mi a Bitcoin és kriptovaluta bányászat, hogyan működik?

Fedezd fel a Bitcoin és kriptovaluta bányászat izgalmas világát. Tudd meg, hogyan működik a coinok létrehozása és mik a legfontosabb mutatói. Tényleg környezetszennyező a Bitcoin bányászat? A bitcoinnak nemcsak arra van lehetősége, hogy radikálisan jobb irányba vigye a teljes globális pénzügyi rendszert, hanem a környezet számára is jelentős előnyöket biztosíthat. Mutatjuk hogyan!

Blokklánc alapok a Bitcoin bányászat megértéséhez

A Blockchain a tranzakciók egy digitálisan megosztott főkönyve, melynek egyedi másolatai a blockchaint felépítő rendszer összes csomópontjában megtalálhatóak. Az összes résztvevő ellenőrizheti az előző tranzakciókat és újakat is vehet fel. A tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság érdekében blokkokba csoportosítják, ezek a blokkok pedig egymással láncba vannak kapcsolva. (Innen a blokklánc kifejezés). bitcoin bányászat cryptofalka A blokkok tartalma és az egyes blokkok közötti kapcsolat kriptografikusan védve van, így a már végrehajtott tranzakciók visszafordíthatatlanok és megsemmisíthetetlenek. Ezzel létrehozható egy olyan főkönyv és hozzá tartozó tranzakciós hálózat, ahol nincs szükség semmilyen központi felügyelőre vagy hatóságra.  

Mi is az a Bitcoin és kriptovaluta bányászat?

A bányászat az a folyamat, amely során a felhasználók közötti tranzakciókat ellenőrzik és hozzáadják a blokklánc nyilvános főkönyvéhez. A bányászati folyamat feladata az új érmék bevezetése a meglévő forgalomban lévő készletbe. Valamint, hogy lehetővé tegye, hogy a kriptovaluták peer-to-peer decentralizált hálózatként működjenek egy harmadik fél központi hatósága nélkül. Maguk a bányászok azok, akiknek köszönhetően funkcionálnak a Bitcoin és kripto tranzakciók.

Röviden a Bitcoin bányászok üzemeltetik a blokkláncon történő tranzakciókat, valamint ellenőrzik azok hitelességét. Ehhez bonyolult matematikai feladatokat oldanak meg a gépeik segítségével, ezért cserébe adott számú tranzakció elvégzése után (blokk lezárása) digitális valutában részesülnek. kriptovaluta bányászat | Cryptofalka Forrás: coinmod.com

A bányászat fontos szerepet játszik a blokklánc hálózatok biztonságának fenntartásában és a tranzakciók megbízhatóságában. A bányászok által végzett munka segít megakadályozni a csalásokat, a dupla költéseket és a hálózat támadásait. Minél több bányász vesz részt egy adott hálózatban, annál erősebb és biztonságosabb lesz az adott blokklánc.  

Milyen eszközökkel történik a Bitcoin bányászat?

A Bitcoin bányászathoz szükség van megfelelő számítógépes eszközökre. Kezdetekben elég volt egy mezei laptop vagy egy átlagos számítógép, amellyel Bitcoint (BTC) lehetett bányászni. Az alacsony nehézségi szintnek köszönhetően, a számítógép processzorát használták a műveletek megoldásához. Napjainkban viszont annyira megnőtt a nehézségi szint, hogy komolyabb hardwarek, úgynevezett bányászgépek vagy ASIC-ek kellenek hozzá. Ezek a készülékek hatékonyabbak és erősebb számítási képességgel rendelkeznek a kriptovaluta bányászat során. asic_miner A bányászathoz szükséges eszközök mellett fontos szempont a megfelelő és olcsó energiaforrás és a hűtési rendszer biztosítása is. A bányászgépek magas szintű számítási teljesítménye jelentős mennyiségű hőenergiát termel, amelynek elvezetéséről is gondoskodni kell. Régebben lehetőség volt solo miningra is, manapság viszont úgynevezett poolokba csoportosulnak a felhasználók. A pool-ok lényege, hogy több bányász teljesítménye összeadódik, amivel nagyobb eséllyel lehet elnyerni a blokk jutalmat.

Megéri még bányászni Ethereumot és Bitcoint?

Az elmúlt években a kriptovaluta bányászat jelentős változásokon ment keresztül, és sokakban merül fel a kérdés: még mindig megéri bányászni kriptovalutát és bitcoint? Régebben az Ethereum korai időszakában, amikor még nem volt olyan széles körben elterjedt és népszerű, a bányászok jelentős profitot tudtak elérni. Az alacsony nehézségi szint és a magasabb blokkjutalom lehetővé tette, hogy akár otthoni számítógépekkel, "rigekkel" is hatékonyan bányásszanak Ethereumot. kripto_miner_rig Azonban az Ethereum fejlődése és Proof of Stake-re való átállása és az egyre növekvő energia árak miatt a bányászat tájképe jelentősen megváltozott. Manapság a bitcoin bányászata talán a legprofitábilisabb tevékenység, de ehhez jelentős befektetés és megfelelő infrastruktúra szükséges.

A bitcoin bányászat nehézsége jelentősen megnőtt az elmúlt években. Továbbá szükség van speciális, úgynevezett ASIC hardwerekre hozzá, amelyek hatékonyan képesek elvégezni a számítási feladatokat. Ezért az ipari méretekben történő bányászat és az olcsó energia hozzáférése elengedhetetlenné vált a profitabilitás Bitcoin bányászat szempontjából. Bitcoin bányászat hydro I Cryptofalka Így hétköznapi emberek számára a bitcoin bányászata már kevésbé jelent vonzó lehetőséget, más kisebb kriptovalutát pedig jelenleg nem igazán lehet profitábilisan bányászni. A magas költségek és az energiaigényes folyamat korlátozza a profit potenciált. Az otthoni Bitcoin bányászat akkor lehet még működőképes, ha az ember például napelemmel rendelkezik és akad bőven szabad fel nem használt energiája.  

A Bitcoin bányászat mértékegysége: Hashrate

A hashrate a Bitcoin hálózatának teljes számítási teljesítményét jelenti az adott időpontban. Ez a hálózat kulcsfontosságú mérőszáma, amely számszerűsíti, hogy a Bitcoin bányászgépek hány hash-t képesek generáli másodpercenként a következő Bitcoin blokk felfedezése során. Egyszerűbben fogalmazva, a hashrate azt a teljesítményt mutatja meg, hogy egy bányász másodpercenként hány számítást tud elvégezni a lánc következő blokkjának feltárása érdekében.

A Bitcoin hashratet másodpercenként végrehajtott hashelésekben (H/s) mérik. Ez az egy másodperc alatt előállított hash-ek számát jelenti, ami jó képet ad a Bitcoin hálózat alapjául szolgáló hatalmas számítási erőforrásról. A nagy számítási kapacitású számítógépek miatt a gyakorlatban a H/s többszöröseit, a TH/s és PH/s értékeket használják.

Bitcoin hashrate grafikon 2023 I Cryptofalka Forrás: Hashrate index

Minél magasabb a hashrate, annál több számítás történik másodpercenként és annál biztonságosabbá válik a Bitcoin blokklánca. Ahogy egyre mélyebbre merülünk a Bitcoin bányászat világában, látni fogjuk, hogy a hashrate mennyire kulcsfontosságú, nem csak a bányászok, hanem az egész Bitcoin ökoszisztéma számára.

A hashrate jelentősége a Bitcoin bányászatban és a hálózati biztonságban

A Bitcoin hashrate fontosságát a bányászat és a hálózat biztonságának világában nem lehet kellő képpen hangsúlyozni. A hashrate a Bitcoin bányászat éltetője és a hálózat biztonságának első mérőszáma.

Minél magasabb a hashrate, annál több számítási teljesítményt ad a bányász a hálózatnak. Ez növeli az esélyét arra, hogy sikeresen kitalálja a helyes hash-t, és a blokkjutalomból származó bitcoinokkal és tranzakciós díjakkal jutalmazzák ezért. Lényegében a magasabb hashrate növeli a bányász valószínűségét, hogy megtalálja a következő blokkot és learassa a hozzá kapcsolódó jutalmakat.

Bitcoin bányászat hashrate I Cryptofalka A hálózat biztonságának szemszögéből vizsgálva a magas hashrate kulcsfontosságú szerepet játszik a potenciális támadások elhárításában. Minél magasabb és minél jobban eloszlik a számítási teljesítmény (hashrate) a hálózatban, annál nagyobb kihívást jelent és annál költségesebbé válik egy támadó számára, hogy a hálózat teljes teljesítményének 51%-a fölé kerüljön - ez a küszöbérték szükséges a blokklánc tranzakcióinak manipulálásához.  

Bitcoin bányászati nehézség és annak hatása a hashrate-re

A Bitcoin hashrátája és a bányászati nehézség közötti ingadozás során a cél az egyensúlyi állapotra való törekvés. Dinamikus egyensúlyban léteznek, mindegyikük reagál a másik változásaira, hogy fenntartsák a Bitcoin-hálózat harmóniáját. A Bitcoin bányászati nehézsége alapvetően arra a célszámra utal, amely alá a bányászoknak tippelniük kell ahhoz, hogy sikeresen kibányásszák a következő blokkot a láncban. Ez a célszám körülbelül kéthetente, azaz 2016 blokkonként változik a hálózat hashrátájának változásaira reagálva.

Amikor több bányász csatlakozik a hálózathoz, és a hashrate megnő, a blokkok gyorsabban találhatók meg, mint a megcélzott 10 perces átlag. A blokkok megtalálási sebességének lassítása és a 10 perces célérték fenntartása érdekében a rendszer automatikusan növeli a nehézségi szintet, a Bitcoin difficulty-t. Ez azt jelenti, hogy a bányászoknak most több hasht kell generálniuk (azaz magasabb hashrate-el kell rendelkezniük) a következő blokk sikeres megtalálásához.

Bitcoin nehézségi szint I Cryptofalka Forrás: CoinWarz Ezzel szemben, ha a hashrate csökken, és a blokkok megtalálása lassabb a 10 perces átlagnál, a difficulty csökken. Ez megkönnyíti (azaz alacsonyabb hashratet igényel) a bányászok számára a következő blokk megtalálását.

Ez a hashrate és a bányászati nehézség közötti kölcsönhatás a Bitcoin-hálózat létfontosságú eleme, amely biztosítja, hogy az új blokkok aránya állandó maradjon, függetlenül a hálózat teljes számítási teljesítményének ingadozásától.

Tényleg környezetszennyező a Bitcoin bányászat?

A bitcoin nagy energiafogyasztása valójában inkább funkció, mintsem hiba. A bitcoin által használt proof-of-work (POW) algoritmus célja, hogy megszilárdítsa a "kemény pénz" fogalmát azáltal, hogy létrehozását és kezelését a termodinamika törvényeibe zárja.

Bár a megközelítés zseniális, ennek ellenére sok kriptoiparon kívüli személy negatívan vélekedik a bitcoin bányászatról, ez látszik a mainstream médiafelületeken közzétett véleménycikkek meglehetősen nagy számából is. E cikkek némelyike igencsak látványos és felháborító állításokat fogalmaz meg, amelyek gyakran kétes kutatásokon és a hálózat értékbiztosításának hiányos ismeretén alapulnak.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka cryptopolitan.com

A bitcoinnak nemcsak arra van lehetősége, hogy radikálisan jobb irányba vigye a teljes globális pénzügyi rendszert, hanem a környezet számára is jelentős előnyöket biztosíthat. Ha mindez valóban igaz, akkor forradalmi jelenséggel állunk szemben, így érdemes megvizsgálnunk a bizonyítékokat. Mutatjuk is azokat!  

Egyre több Bitcoin bányász fordul a megújuló energiaforrások felé

A Cambridge-i Egyetem által nemrég közzétett tanulmány szerint a ma működő bányászok több mint 75%-a megújuló energiaforrásokat használ a mindennapi működéséhez. Ezzel kapcsolatban a MintGreen, egy kanadai székhelyű tiszta technológiát használó kriptobányász cég nemrég jelentette be megállapodását Lonsdale Energy Corporationnel. A cél, hogy 2022 elejére a BTC bányászatból származó hőenergiával látja el a brit kolumbiai North Vancouver lakosait.

A MintGreen szóvivője nemrég elmondta, hogy a vállalat digitális kazánjai képesek a kriptovaluta bányászat során felhasznált villamos energia több mint 96%-át visszanyerni. Ennek eredményeként a cég állítólag évente megawattonként 20 000 tonna üvegházhatású gáz légkörbe jutását tudja majd megakadályozni.

Bitcoin bányászat solar I CryptofalkaA környezet és energia valódi problémája

Sokak számára meglepő lehet a tény, hogy elegendő energiával rendelkezünk a bolygó jelenlegi és jövőbeli szükségleteinek kielégítésére. Mindez az energia egyetlen tiszta forrásból származik, amely nem más, mint a Nap. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma kiadott egy igen részletes dokumentumot a témával kapcsolatban, amely alátámasztja a fenti állításokat.

A probléma valójában nem az energiával, hanem ennek az energiának a gyűjtésével, kezelésével és elosztásával van. Hosszú évek óta a fosszilis tüzelőanyagok égetésének elavult módszerét alkalmazzák szerte a világon, amelyet még jóval azelőtt vezettek be, hogy megértették volna az emberek ennek globális léptékű hatásait. Az átalakuláshoz viszont még sok évre van szükség.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka A fentieken kívül fontos még megemlíteni, hogy a bitcoin nemcsak karbonsemleges alapon képes működni, hanem jelentősen csökkentheti a szén-dioxid kibocsátásunkat is, ha megfelelően kezeljük. Jelentős hatékonyságnövekedést eredményezhet elektromos hálózatainkban is, amely segíthet az árak szabályozásában, valamint az áramfelvétel stabilizálásában a forgalmas időszakok alatt.

A bitcoin – minden valószínűséggel véletlenül, nem pedig tervezetten – korábban még soha nem látott lehetőséget biztosít arra, hogy megbízható és költséghatékony módon gyorsítsuk fel a megújuló energiahálózatokat. Olyan utópisztikus megoldásnak tűnik ez, amely nemcsak, hogy minden felet kielégít, hanem valójában túl is teljesít az elvárásokon. Az ilyesmi elképesztően ritka, hogyan lehetne mégis megvalósítani?  

Első fázis - átállás zöld energiára

Egy 2022 januárjában kiadott CoinShares kutatói riport kimutatta, hogy a bolygón megtermelt energia 0,05%-át használják fel bitcoin bányászathoz, az egész iparág pedig a globális szén-dioxid kibocsátásnak mindössze 0,08%-áért felel. Az első nyilvánvaló pont tehát az, hogy még ha egyidejűleg be is szüntetnénk minden bitcoin bányászatot a Földön, abszolút elenyésző lenne a CO2-kibocsátásra tett hatása. Valójában nem is indokolt, hogy a bányászatnak egyáltalán legyen szén-dioxid kibocsátása.

A bányászok az esetek túlnyomó többségében - és egyre gyakrabban - használnak fel mások által nemkívánatos, megfeneklett, elpazarolt, rossz helyen vagy éppen rossz időben előállított energiát. A bitcoin bányászok egyik legnagyobb előnye az, hogy teljesen mobilisek. Mivel a bányászokat arra ösztönzik, hogy olcsó energiát használjanak a haszon maximalizálása érdekében, ráadásul bárhol elhelyezkedhetnek, képesek felvenni azt a jelentős többletenergiát, amely egyébként elveszne. Így sok esetben a bitcoin-hálózat működéséből származó CO2-növekedés gyakorlatilag nulla.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka blueandgreentomorrow.com  

Általánosságban egyébként is a megújuló energiaforrások irányába haladnak az iparágban tevékenykedők, ugyanis manapság ez tűnik az áramtermelés egyik legolcsóbb módjának. Természetesen még mindig vannak bányászok, akik olcsó, szén- vagy egyéb szennyezőanyag-felhasználású műveletekkel dolgoznak, és valószínűleg még egy ideig lesznek is ilyenek, de ezek szerencsére már egyre kevésbé jellemzőek.

Az átalakulás már javában zajlik, és valószínűleg legalább olyan gyors ütemű haladásra számíthatunk e téren, mint a tiszta energiára való globális átállás esetében. De nem elég, ha a bitcoin karbonsemleges. Már megvan a megfelelő technológia ahhoz, hogy szén-dioxid negatív is legyen.

Második fázis - CO2 kibocsátás csökkentése bitcoin használatával

Noha a megújuló energiaforrásokra való fokozatos átállás vitathatatlan, egyébként is történtek fejlesztések abban, hogyan használjuk a bányászatot a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, valamint olyan energia megtakarítására, amelyet máskülönben a mindennapi tevékenységek során használnánk fel. Ezek közül a legjelentősebb a gázfáklyázás csökkentése az olajtermelő területeken.

A fáklyázás rendkívül rossz hatással van a bolygóra, mivel nagy mennyiségű metángáz keletkezik a művelet során, amely sokkal károsabb, mint a villamosenergia-termelés következtében keletkező szén-dioxid. A bányászok megtalálták a módját, hogy egyetlen megoldással egyszerre több problémát is kiküszöböljenek; a generátorokat közvetlenül a kútsapkákhoz kell csatlakoztatni, a felesleges gázt villamosenergia előállítására kell felhasználni, továbbá bányászati berendezéseket kell telepíteni közvetlenül az olajtermelő terület mellé.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka fluenta.com  

Ezáltal a bányászok olcsón jutnak áramhoz, az olajtársaság pedig időszakos fáklyázási leállások nélkül folytathatja működését, ezzel is növelve a hatékonyságot, ráadásul elkerülhető, hogy a környezetbe olyan gázok kerüljenek, amelyek súlyos pusztítást okozhatnának. Mindeközben az emberek ráébredtek arra is, hogy a bányászok hőt termelnek, így elkezdték azt átirányítani az üvegházak, uszodák, garázsok, meleg vizes rendszerek, otthonok vagy akár kereskedelmi terek áramellátására, elkerülve ezzel a hálózatból származó többlet energiaigényt.

A CO2-kibocsátás csökkentését itt nehezebb számszerűsíteni, mivel a cserélendő áramot általában a hálózatból nyerik, ennek ellenére a hatékonyság növelése ezen a területen is számos előnnyel járhat.

Hogyan segíthet hosszútávon a kriptovaluta bányászat?

A bitcoin bányászok nemcsak elhelyezkedésüket, hanem működésüket illetően is hihetetlenül rugalmasak. Mivel a bányászat egy bináris folyamat – vagy be van kapcsolva vagy nem - így például egy hirtelen áramkimaradás sem okozna problémát a művelet során. Ráadásul a közös bányászat révén a bányászok továbbra is megkapnák fizetségüket a munkáért, amit a bitcoin hálózatért végeznek az áramkimaradás pillanatáig, majd természetesen a visszakapcsolás után is.

Ha a hálózat alapterhelést kapna például nukleáris energiából (amelyet a CO2-kibocsátás alapján „zöldnek” is minősítenek), hatalmas mennyiségű változó energiát tudnánk előállítani, hiszen módunkban állna hatékonyan és gyorsan kiegyensúlyozni a változó terhelést. A legfontosabb pedig, hogy mindezt elméletileg teljesen megújuló energiával is meg lehetne valósítani. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ez a forgatókönyv egész egyszerűen nem lenne lehetséges a bitcoin bányászat nélkül.

Az áramszolgáltatók és hálózatok kezdik felismerni ennek az elképzelésnek a fontosságát, amint azt Brad Jones, a texasi Electric Reliability Council vezérigazgatója nemrégiben hangoztatta is:

Viszont nemcsak Amerikában állnak így a dologhoz. Tavaly a svéd állami tulajdonú villamosenergia-vállalat, a Vattenfall megvédte a bitcoin bányászatot saját országa környezetvédelmi hivatalával szemben, mivel ugyanezt a következtetést vonta le a hatékony energiatermeléssel és -gazdálkodással kapcsolatban.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.72% $61,234.14
Ethereum ETH -1.99% $3,010.72
BNB BNB -1.33% $530.66
Solana SOL -0.30% $133.93
XRP XRP 0.65% $0.4974
Dogecoin DOGE -3.76% $0.1487
Cardano ADA -1.46% $0.4471
Litecoin LTC 0.39% $79.38
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!